torsdag 21 oktober 2010

Lakritsglass med citronrippel

En himla mumsig glass som är ett måste för  en lakritsälskare som mig, dessutom innehåller den en av mina andra favoriter ingredienser lemon curd . Citronen ihop med saltlakritsen gör den extra god. Självklart använder jag hemmagjord lemon curd :-). Receptet hittade jag i boken Sommarens söta


30 karameller Turkisk Peppar
4 dl mjölk
0,5 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
ca 1 dl lemoncurd

  1. Krossa turkisk peppar karamellerna och lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölken, värm långsamt tills karamellerna har smält och löst upp sig.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt mjöl, och vispa ner äggsmeten i den varma mjölken. Vispa hela tiden. 
  3. Sjud på svag värme tills smeten tjocknar, fortsätt med den ihärdiga vispningen. Smeten bör inte koka. Ta sedan kastrullen från värmen och låt den svalna. Jag kylde min i vattenbad. Blanda till sist i grädden.
  4. Låt den gärna stå i kylen över natten för att mogna.
  5. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut under ca 3 timmar. När glassen är nästan klar så brer du ut hälften av den i en annan form. bred ut hälften av lemon curden ovanpå glassen. Gör sedan ytterliggare ett lager med resten av glassen och lemon curden. Ställ tillbaka formen i frysen ytterliggare 1 timme.
  6. Med glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen är nästan klar så brer du ut hälften av den i en annan form. bred ut hälften av lemon curden ovanpå glassen. Gör sedan ytterliggare ett lager med resten av glassen och lemon curden. Ställ tillbaka formen i frysen ytterliggare 1 timme.

20 kommentarer:

  1. Väldigt fin bild, till och med jag blir sugen även om jag inte gillar lakrits.
    Men det funkar säkert att göra "citronglass" utan karamellerna!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag har precis ätit 2 bagels till kvällsfika och åt 2 till middag. Jag älskar bagels, bland det bästa när jag åker till USA, framförallt med kanel och russin.
    Det tar lite tid men är värt det.

    Dock gjorde jag en dubbel sats men var tvungen att slänga hälften. Jag missberäknade tiden lite :D

    Testa, jag älskar det sega i brödet!

    SvaraRadera
  3. Ja visst är det gott med kärleksmums. =)

    Va mycket glass du gör, måste prova nån sort nån dag. =P Kanske i helgen.

    SvaraRadera
  4. Vad mycket god glass du gör! :)

    SvaraRadera
  5. Vilka mumsiga glassar du gör :) Jag har en gammal glassmaskin långt inne i ett skåp. Blev lite inspirerad av dig att damma av den. Har många gånger upplevt att glassen lätt får iskristaller och inte blir sådär slät som köpt glass är och som jag egentligen skulle vilja att den ska bli. Några tips?

    SvaraRadera
  6. Jag tror jag åker förbi dig och smakar. :-)
    Här hemma blir det aldrig lakritsglass, för det är bara jag som gillar lakrits.

    SvaraRadera
  7. Nu blev jag super sugen på glass!

    SvaraRadera
  8. Får man önska en sak? Jag önskar att du kunde ange portioner eller antal kakor osv av recepten du lägger ut. Så att man har en aning liksom. Gjorde kakor igår som jag hittade här men det är stört omöjligt att veta hur många kakor receptet skulle ge = omöjligt att veta hur stora kakorna ska vara = omöjligt att veta hur länge dom behöver gräddas. Skulle bli jätteglad om du bara kunde tänka på det :)

    Annars en super bra blogg som jag läser nästan varje dag :)

    SvaraRadera
  9. Mmmm! du kan verkligen konsten att reta smaklökarna!
    och man blir så glad att det inte bara är jag som tycker att man kan äta glass året runt! :)

    SvaraRadera
  10. sanne: Glassen blir minst lika god utan lakrits och kanske med smälta citronkarameller istället.

    Monika: Ja bagels skall jag allt ta och baka här hemma :-)

    Johanna: Jag får nog ta och baka lite kärleksmums till sambon då blir han glad :-)

    Sara: Har nog haft tur och inte fått glass med en massa iskristaller i , men jag tycker glassen blir bäst om man använder recept där man sjuder glassmeten och att det sedan får stå och mogna i kylen över natten, då blir den mycket krämigare och godare, fast med tex jordgubbar i så tycker jag det är lätt att man får iskristaller i, beror kanske på hur vattniga bären är, fast då är det bäst att göra en pure innan.

    Emma: Jupp det blir mycket glass nu när jag köpt en glassmaskin, är ju så många sorter jag vill testa :-)

    Erika: Bara att komma förbi, synd vi inte bor i närheten av varandra :-), lakritsglass är himla mumsigt

    JeN. :-)

    Anonym: Skall tänka på det att lägga in antalet när jag gör kakor och sånt, brukar liksom inte tänka på hur många det blir

    Annica: Ja glass går allt äta året runt, till jul får det bli saffransglass och pepparkaksglass

    SvaraRadera
  11. Det ser mycket gott ut! Jag är också en stor lakritsälskare, så denna glass är nog perfekt för mig!

    SvaraRadera
  12. Lakritsglass kan vara den godaste glassen som finns! Mums!!!

    SvaraRadera
  13. Rebeka: Perfekt glass om man gillar lakrits :-)
    Sandra: Riktigt mumsigt :-)

    SvaraRadera
  14. Du gjorde alltid riktigt gott glass om jag kan smaka hehe men jag tror att de är väldigt gott hehe

    SvaraRadera
  15. O du, det här är något jag absolut skulle gilla. Lakrits är ju bara så gott!

    SvaraRadera
  16. Ooooh, sådan glass skall jag definitivt göra till en av mina närmsta vänner; hon är tokig i lakritsglass just! Och ja - jag med... :)

    SvaraRadera
  17. Nadja: Så himla gott :-)
    Filippa: Hoppas hon gillar den om du testar att göra den :-), har även ett recept på lakritsglass utan lemon curd i här på bloggen

    SvaraRadera