söndag 10 oktober 2010

Fröbullar

Testade att byta ut en del av jästen mot surdeg idag, fungerade utmärkt och de jäste som de skulle. Mina fick jäsa i tre timmar och de blev härligt goda, gillar ju frallor med massa frön i :-)

1 1/2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
500 gram  (5 dl) vatten
10 gram jäst
100 gram rågsurdeg
1/2 dl matolja
2 msk flytande honung
20 gram ( 2 tsk) salt
110 gram (2 dl) grovt rågmjöl
165 gram (3 dl) dinkel fullkornsmjöl
360 gram (6 dl) vetemjöl special fullkorn

Garnering:
Pumpakärnor och solrosfrön

  1. Rosta fröna i en torr stekpanna, rör hela tiden, ställ åt sidan för att svalna.
  2. Smula ner jästen i en degbunke och blanda ut den med vattnet,37 grader och surdegen.
  3. Tillsätt mjöl, honung, matolja och linfrön.
  4. Arbeta degen smidig i köksmaskinen, runt 10-15 minuter tillsätt saltet och arbeta en stund till, runt 5 minuter.
  5. Låt degen jäsa i 40 minuter.
  6. Ta upp degen på bakbordet och knåda den lite lätt, dela den i c:a 20 degbitar. Rulla till runda bollar och doppa dessa i solrosfrön och pumpakärnor. Lägg på bakpeppersklädd plåt och lägg  en bakhanduk över.
  7. Låt jäsa till dubbelstorlek, mina fick jäsa i 3 timmar.
  8. Grädda i 250 grader i 8-12 minuter.

12 kommentarer:

  1. Jag gillar också bullar med frön i! De ser jättegoda ut!

    SvaraRadera
  2. Heja frön! De vill tyvärr hoppa av ibland. Gör du nåt som att fukta degen för att de ska fastna bra?

    Jag blev också nyfiken på hur de såg ut inuti. Det var ju mycket fullkornsmjöl.

    Hepp!

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  3. Visst är det gott med frön. Fina bullar!
    Om jag får lägga mig i Martins fråga! Jag brukar spruta mina bullar vatten med Blomspruta o sedan strö på fröna, tycker de sitter rätt bra med bara vatten!

    SvaraRadera
  4. Helena:Tack

    Martin: brukar pensla bröden med vatten om de nu inte är väldigt kletiga för då fastnar ju fröna lätt ändå, men dessa bullar penslade jag med vatten innan jag doppade dom i fröna, då stannar de kvar sedan , nu ligger frallorna i frysen, men kan ta en bild på dom imorgon när jag jag ändå skall äta dom till frukosten.

    Sanne: Ja blomspruta fungerar ju kanon det med, brukar pensla dom innan sista jäsningen, men väntar man med att lägga på frön tills efter att de jäst klart helt är det kanon med blomspruta för att förhindra att de sjunker ihop om man penslar dom,

    SvaraRadera
  5. Ser gott ut det där!! Mina havrebullar penslas m vatten och sen strör man på havregryn, då sitter de kvar ganska bra.

    SvaraRadera
  6. Åh googie goodie :)

    Jag går i bakastankar men vet inte vad jag vill baka riktigt så jag lägger dessa på minnet :)

    SvaraRadera
  7. Härliga frallor, du gör så mycket smarriga bröd!

    SvaraRadera
  8. Åh, vad gott. Jag gillar frön i bröd. :-)

    SvaraRadera
  9. Sarah: Himla gott :-)
    Helena: Pefekta att baka till frukost, man kan ju kalljäsa dom i kylen efter första jäsningen genom att baka ut degen till frallor och stoppa in dom kylen över natten.
    Mumsighter: Jo det blir mycket brödbak här hemma då vi inte köper bröd längre, så kul att baka liksom :-)
    Erika: Älskar frön i bröd :-)och nötter med, ja och äppelbitar med

    SvaraRadera
  10. Ser goda ut! :) Det här receptet sparas och bakas nog om inte alltför lång tid. Bröd är gott, och hemmagjort ska det vara!

    SvaraRadera
  11. RE:
    Eller hur! Otroligt bra bakverk, verkligen.

    Tack, vad glad jag blir :) och detsamma till dig!
    Just dessa bröd, förresten - mums! Surdeg, frön och frallor; favoriter det.

    SvaraRadera
  12. Emma: Jupp, har äts det nästan alltid hemmabakat nu för tiden, ja hamburgebröd och korvbröd är väl det som köps, fast det skall jag nog ta och baka det med

    Filippa: Alltid mumsigt med surdegsbröd :-)

    SvaraRadera