söndag 24 oktober 2010

Tekakor


Hade helt slut på brödet hemma i helgen så det fick bli lite snabba tekakor till kvällsfikat och frukosten. Dessa tekakor blev riktigt goda, både jäst och bakpulver gör att de blev   härligt lätta och luftiga, tror även att manitoba cream mjölet bidrog till detta. Dessa tekakor var fortfarande luftiga och lätta även efter att jag fryst in dom och tagit ut dom igen.

ca 20 stycken

3 dl+2 dl mjölk
1 dl linfrön
1½ dl havregryn
50 g jäst
2 dl naturell yoghurt
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
ca 11 dl manitoba cream mjöl 

  1. Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna. 
  2. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37grader. 
  3. Smula jästen i en bunke och över lite av mjölken. Rör tills jästen är löst och tillsätt sedan resten av mjölken, gröt, yoghurt, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Kavla ut degen på ett mjölad arbetsbänk till en ca 2½ cm tjock kaka. Ta ut runda kakor med mått, lägg sedan dessa på en bakpappersklädda plåtar. 
  5. Nagga bröden och låta jäsa ytterligare 15 min. 
  6. Grädda mitt  i ugnen i ca 12 min.
  7. Låt svalna på galler under bakduk.

18 kommentarer:

  1. De ser väldigt goda ut måste jag säga. Men jag har aldrig hört talas om det där mjölet. Brukar du använda det?

    SvaraRadera
  2. De ser verkligen fluffiga och goda ut! Gott med lite frön i också.

    SvaraRadera
  3. Tekakor är en favorit, men har aldrig testat med linfrö. Vet du det är jättekonstigt men jag hittar inte Manitoba cream här trots att det kommer från Kanada...
    Vad roligt att ditt Halloween kit kommit fram. Hoppas det kommer till användning i veckan ;)

    SvaraRadera
  4. Mm, det ser alltid så fint och gott ut när man har linfrön - eller andra frön också för den delen - i brödet! Och gott blir det ju också :)

    SvaraRadera
  5. Brödet ser härligt ut och verkligen fluffigt. Vad är det för mjöl och har det någon särskild egenskap?

    SvaraRadera
  6. Tack. =)

    Va gott brödet såg ut. =)

    SvaraRadera
  7. Det ser ju super mumsigt ut!

    SvaraRadera
  8. Ser jättesmarrigt ut!
    Men ser att jag inte är ensam om att undra vad det är för slags mjöl? Aldrig heller hört talas om det faktiskt :)

    SvaraRadera
  9. Åh tekakor är himla smarrigt! :D jag har aldrig bakat det själv menu blev jag sugen på att testa.

    sv: ja, jag måste göra brownies oftare, det är ju verkligen gott!=) kram!

    SvaraRadera
  10. tekakor är ju liksom det bästa jag vet i brödväg, och ändå har jag aldrig gjort det själv. ska bakas så fort vårt kök är färdigrenoverat!

    SvaraRadera
  11. De ser jättegoda ut. Fluffiga och fina!

    SvaraRadera
  12. Vetemjöl och havre är ju en god kombo.

    Och så kör du på mejeriprodukter som vätska - ska nog snart våga mig på det jag också.

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  13. Maria, Mumsigheter och Ida: Mjölet var tidigare sådant mjöl som bara fanns på bageri men som nu finns i vanliga affärer, de sägs att brödet skall bli högre, luftigare och saftigare av detta mjöl och det tycker jag stämmer. Här kan ni läsa om mjölet och även hitta brödrecept med just det mjölet: http://www.finax.com/se/display/produkter/ManitobaCream.aspx

    Helena, Johanna, Jen , Linnea, Erika, Catrin : Ja det blev verkligen fluffiga denna gång :-) och det är så gott med nybakat

    Kaksmulan: Konstig ni inte har mjölet när det kommer från er, fast tekakorna går ju att baka med vetemjöl special också. Halloweensakerna är så fina :-)

    Filippa: Älskar frön och nötter i bröd :-)

    Charlotta: Hoppas ert fina kök blir klart snart så att du kan sätta igång och baka igen :-)

    Martin: Har blivit så på sista tiden att jag bakat med mjölkprodukter när jag inte använder surdeg, gott blir det :-) , fast just nu står ett surdegsbröd med äpple och valnötter och gräddas i ugnen, skall bli så gott att få äta det imorgon :-)

    SvaraRadera
  14. De ser riktigt luftigt och fin ut! jag måste prova nångång ;)

    SvaraRadera
  15. Oj vilka fantastiska recept på din blogg! jag måste ocksåprova den här, ser så got ut!

    SvaraRadera
  16. Dina bröd ser och låter väldigt goda.
    Själv har jag fortf inte provat det mjölet, måste göra det snart!

    SvaraRadera
  17. Sana: och MM Cake Design: Gör det, de blir himla mumsiga :-)

    Mor-Mia: Testa mjölet, blir himla bra bröd med det, även kanelbullar har jag hört skall bli stora och fina med mjölet

    SvaraRadera