lördag 18 september 2010

Brunkans långa

Bakade Brunkans långa till kalast idag, skall erkänna att brödet inte alls blev vad jag förväntade mig, ingen hård skorpa, inget syrligt bröd utan det var mjuk och söt och påminner starkt om sötlimpa, ja skogaholmslimpan ni vet, som man alltid fick som barn, är uppvuxen på sötlimpa, gott var det, vilket mina gäster också tyckte, men jag föredrar syrliga bröd med hård skorpa. Hade jag läst receptet bättre så hade jag ju förstått att det skulle bli ett söt lite mjukare bröd, blir ju ingen vidare hård skorpa om man gräddar i 175 grader. Mycket bröd blir det, bröden täckte ett helt bakplåtspapper. Ja det blev ett gott bröd men det kommer inte hamna på min topp-tiolista, jag kommer garanterat baka det igen. Nästa  gång får jag se till att få till ett vackrare bröd, ja lite snyggare form på det menar jag. Stora sonen, han på 2,5 år kommer nog gilla det, han har ännu inte testat brödet men vilka ungar gillar inte något som påminner om söt limpa :-) : Fast sonen gillar ju grovt bröd med.

2 stora bröd

600 g vatten
1125 g vetemjöl med hög proteinhalt
375 g grahamssurdeg
20 jäst
150 g mörkt muscovadosocker
35 g honung
30 g havssalt

Dag 1

  1. Blanda alla ingredienser utom saltet. 
  2. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. 
  3. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter.
  4. Lägg över degen i en oljad plastlåda med lock. Låt degen vila i lådan i 30 minuter. 
  5. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter andra sidan, för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk).
  6. Ställ in degen i kylen och låt den jäsa över natten.
Dag 2
  1. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. 
  2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den med en vass kniv på längden. 
  3. Vänd upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt. 
  4. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ner.
  5. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 175 grader. 
  6. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 
  7. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.

fredag 17 september 2010

Chokladbollar

Har en massa goda smarriga chokladbollar i kylskåpet, hela 60 stycken  :-), har läst att de skall smaka som dom man köper i kiosken och de gör de faktiskt, sa inget till min bror och sambo om att det var ett annat recept jag använde och deras kommentarer var att de smakar precis som dom man köper i kiosken, så i fortsättningen använder jag detta recept. De är rullade i kokos, något som gör min sambo glad, han gillar dom inte med pärlsocker på och det skulle heller inte passa med pärlsocker på just denna variant. Receptet har jag hittat inne hos I Mitt Kök och även hos I Nadjas Kök .

12 dl havregryn
4 dl socker
1 dl kokos
8 msk Oboypulver
300 gram rumsvarmt smör
1dl mjölk
1 dl kaffe

Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser med margarinet. 
  2. Häll i  kaffe och mjölk. 
  3. Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade. Jag gjorde min smet i köksmaskinen med min beaterblade.
  4. Det ska vara en väldigt  kladdig smet. Så jag lät min stå 60 minuter i kylskåpet.
  5. Rulla sedan till bollar och rulla dom i kokos.
  6. Ställ bollarna kallt. De går även bra att frysa.

torsdag 16 september 2010

Riddarbageriets Dansken


I somras hade jag den stora turen att jag hittade både Riddarbageriets bröd och Riddarbageriets Söta på ett antikvariat, har  länge velat äga dessa två böcker och då de inte längre tillverkas är de lite svåra att få tag på. Först ut att testa i brödboken blev Dansken. Har funderat på att baka detta brödet ett tag men varit lite fundersam då det innehåller nästan 1 dl spiskummin, jisses det för tankarna direkt till tacos :-) . Men tänkte jag, varför inte testa det, smakar det hemskt får det väl åka ut i soptunnan, svårare än så är det inte. Ja fördegen luktade mycket riktigt tacos. Ja tänkte ja, jag ger inte upp nu utan bakar ändå ut brödet och vet ni vad det blev riktigt gott, spiskumminet tar inte alls över hela smaken utan det smakar alldeles lagom med spiskummin, ja riktigt mumsigt blir det och säkert ännu godare med några skivor stark ost. Skulle man nu absolut inte vilja baka det med spiskummin i så blir garanterat brödet lika gott utan det, då blir det en vanligt hederligt danskt rågbröd utan några som helst krusiduller. Det står i receptet att det skall vara inne tills innertemperaturen blir 102 grader, men eter två timmar stod temperaturen fortfarande bara på 100 grader, men jag tog ut det ändå och det var perfekt inuti, inte alls kladdig, däremot har det en rejält hård skorpa som kräver en vass brödkniv för att skära upp.


Dag 1
500 gram kokande vatten (5 dl)
300 gram hela rågkärnor (4 dl)
200 gram solrosfrön (3 dl)
50 gram linfrön (0,75 dl)
30 gram mald spiskummin (0,75 dl)
40 gram havssalt (2 msk)

Dag 2
500 gram kallt vatten (5 dl)
300 gram mörk brödsirap (2 dl)
600 gram grovt rågmjöl (10 dl)
300 gram vetemjöl special (5 dl)
60 gram jäst (1,2 paket)

Gör så här 
Dag 1:
  1. Lägg alla torra ingredienser i en bunke. 
  2. Häll över kokande vatten och rör om. 
  3. Plasta över och låt bunken stå i rumstemperatur till nästa dag.
 Dag 2: 
  1. Lös upp jästen i lite vatten. blanda alla ingredienser i blandningen från dag 1. 
  2.  Kör degen på mellan hastighet i degmaskin i 30 min .
  3. Olja två avlånga bakformar och mjöla med rågmjöl. Fyll formarna till två tredjedelar. Platta till och släta ut ovansidan med en sked. Strö över rågmjöl.
  4. Låt formarna stå i  30 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader. 
  5. Sätt in formarna och spraya in vatten. Sänk temperaturen direkt till 210 grader och låt brödet stå inne minst 90 minuter.Täck med folie sista 30 min så att ytan inte blir bränd. 
  6. Brödet innehåller mycke vätska och kan behöva längre gräddningstid.Digital termometer ska visa 102 grader.
  7. Ta ut brödet och låt det svalna i bakdukar. Det här brödet ska vila minst ett dygn innan man skär upp det. det är hållbart i upp till två veckor och fungerar utmärkt att frysa in.

onsdag 15 september 2010

Yoghurtscones

Gjorde lite god plommonmarmelad för ett tag sedan och vad passar då inte bättre än att baka lite scones för att inviga marmeladen :-). Hade turkisk yoghurt i kylen så därför testade jag att baka scones på yoghurt, de blev riktigt goda, liksom mjuka och saftiga , tyckte faktiskt det var godare än "vanliga" scones, de blev liksom mjuka och inte alls torra, blev ju scones över så det återstår att se hur de blir när de legat ett tag, vanliga scones blir ju fort torra och bör ätas nygräddade. Av den här degen blev det 8 stycken scones.

7,5 dl mjöl
0,5 dl vetekross
0,5 dl krossat linfrö
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk honung
2 ägg
4dl Yoghurt 10 % fet

Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Rör ihop ägg, honung och yoghurt. 
  4. Blanda allt till en slät deg utan att knåda för mycket. 
  5. Dela degen i 8 jämnstora bitar. Degen blir kladdig så jag använde mig av en sked för att lägga upp dom på plåtar och mjölade sedan händerna ordentligt och plattade ut dom till c:a 1,5 cm tjocka rundlar. Nagga dom sedan med en gaffel.
  6. Grädda i 225 grader ca 15 minuter.

Plommonmarmelad med mandel och vanilj

Gjorde lite mumsig plommonmarmelad med hackad mandel häromdagen, blev mycket gott, men man kan utan problem minska mängden mandel till hälften. Jag tror säkert det fungerar utmärkt att byta ut sockret mot 1 kg syltsocker istället.

1 kg plommon
1 citron
600 gram socker
1 vaniljstång
100 gram skållad hackad mandel

Gör så här:
  1. Räkna plommonen, detta är viktig eftersom du måste veta hur många kärnor du skall fiska upp ur marmeladen.
  2. Koka upp plommon, socker, citron och snittad vaniljstång i en tjockbottnad gryta.
  3. Jag kokade marmeladen tills plommon blivit ordentligt mjuka och gått sönder. 
  4. Fiska upp kärnorna.
  5. Tillsätt de hackade mandlarna och sjud marmeladen tills den blir stax över 100 grader. Har du ingen kökstermometer gör du ett marmeladprov.. 
  6. Häll omelebart upp marmeladen på rengjorda, varma glasburkar. Jag brukar sätta in glasburkarna i ugnen på 100 grader under tiden som jag kokar marmeladen. 
  7. Sätt på locket och låt dom svalna upp och ner.
  8. Förvara burkarna kallt så håller de längre.

tisdag 14 september 2010

Lemoncurd

Lemoncurden var slut och behöver använda det nu i veckan så det var dags att göra lite ny, så gott att använda när man bakar men även så gott på nygräddade scones. Måste testa att använda det i glass också, det måste ju bara bli himla gott. Den här varianten blir lite lösare än den jag brukar göra över vattenbad men det passar mig perfekt Receptet på lemoncurd över vattenbad hittar du här., det blir en himla god lemoncurd på det receptet med. Receptet går ju att halvera då det nu blir två burkar.

Ingredienser
250 gram smör
5 dl socker
6 ägg
6 citroner

Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och rör om tills allt är blandat.
  2. Vispa äggen fluffigt med elvisp.
  3. Ta av kastrullen och tillsätt äggvispet  i smörblandningen.Vispa hela tiden
  4. Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. 
  5. Tillsätt skal och saft i äggblandningen och sjud i cirka 15 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten eller börjar koka.
  6. Häll upp lemon curd i  rengjorda glasburkar, låt svalna och sätt på locket. Förvaras i kylen.

Grova limpor med frön





Gillar ju som ni märker bröd med frön och nötter, brukar göra frallor av denna deg, men för att göra det lite enklare för mig så gräddade jag dom i två avlånga bakformar denna gång, ökade bara mängden vatten med 50 gram, blev ett mycket gott bröd, krävs ju att man har en hel del surdeg klar.

500 gram vatten
250 gram rågsurdeg
10 gram jäst
650 gram vetemjöl special fullkorn
125 gram grovt rågmjöl
15 gram brödsirap, jag tog dock mörk sirap
20 gram havssalt
50 gram pumpafrön
50 gram linfrö
50 gram solroskärnor
pumpafrön eller havregryn till garnering

Gör så här
  1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. 
  2. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  3. Lägg degen, som är ganska kladdig i två smorda avlånga bakformar, jag strödde även lite pumpafrön i botten på bakformarna.
  4. Låt jäsa i 2 timmar. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Sänk ugnen till 200 grader och grädda bröden tills dom når en innertemperatur på 98 grader, jag gräddade mina i 30 minuter, men då glömde jag att sänka till 200 grader utan kom på det först efter 15 minuter och sänkte först då. Sedan så gräddade jag dom ovanpå en baksten, vilket man absolut inte behöver göra, blir minst lika bra utan baksten.

måndag 13 september 2010

Blåbärsglass med vit choklad

Trots att sommaren nu verkar vara över och hösten är på väg så har inte glassen slutat att tillverkas här i huset, glass äter man ju året om :-) , till jul får det nog bli lite saffransglass och pepparkaksglass. Men just idag blev det mumsigt blåbärsglass med vit choklad, hur gott som helst. Kan nog vara ännu mumsigare med bitar av vit choklad i.

1 dl strösocker
5 st  äggulor
5 dl  vispgrädde
1 dl  mjölk
200 gram  vit choklad
200 gram  blåbär
1 dl vit baksirap
 
Gör så här:
  1. Vispa äggulor och socker riktigt fluffigt.
  2. Sjud mjölk och grädde, dra från värmen och låt chokladen sakta smälta i gräddblandningen
  3. Häll chokladgräddmjölken över äggulevispet och sjud ett par minuter under  omrörning tills det tjocknar, tills glassmeten blir runt 82-85 grader.
  4. Kyl glassmeten  i kallt vattenbad, låt gärna glassen mogna i kylskåpet under natten.
  5. Koka blåbär med vit sirap ett par minuter, mixa blåbären med en stavmixer till en fin pure.Låt blåbärspurén bli helt kallt.
  6. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin. Utan glassmaskin:Häll glasskrämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut och frys 3-4 timmar

söndag 12 september 2010

Kanel och smör/vaniljsnäckor

Bakade kanelbullar och smör/vaniljsnäckor i fredags, blev så gott, testade ett nytt recept på bullar ur boken Bröd och Kaffebröd av Jan Hedh. Blev saftiga bullar med mycket god fyllning. Degen var lättarbetat och gick att kavla ut utan extra mjöl på bakbordet. Visst det tar lite längre tid än om man bakar efter "vanligt" bullrecept men det är det klart värt. Har ni ingen våg så rekommenderar jag verkligen att ni köper det, så mycket enklare att baka med våg och det är många gånger lätt att ta för lite eller för mycket mjöl när man använder decilitermått.

Fördeg 
700 g vetemjöl med hög proteinhalt
25 gram strösocker
500
g mjölk
75
g jäst

Bortgörning 

1300 g fördeg
500
g vetemjöl med hög proteinhalt 
175 g strösocker
20
g havssalt
20
g kardemumma, stött i mortel
50
g ägg (1 st)
250
g smör, rumstempererat

Gör så här
  1. Väg upp mjöl och socker.
  2. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölet. Knåda degen på låg hastighet 5–6 minuter. 
  3. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa på varmt ställe tills den fördubblats i volym, ca 30–45 minuter.
  4. Lägg fördegen i degbunken, häll över mjöl, socker, salt, kardemumma och ägg. 
  5. Arbeta degen på låg hastighet 5–6 minuter. 
  6. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk ytterligare ca 10 minuter.
  7. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 30 minuter. 
Utbakning:
  1. Dela degen i två delar och kavla ut en del på bakbordet. 
  2. Stryk ut mandelremoncen ovanpå och strö över rikligt med kanelsocker. 
  3. Rulla samman till en rulle. Skär upp stora snäckor med en vass kniv. 
  4. Lägg i bakformar med skarven nedåt så att bullarna inte öppnar sig under jäsningen.
  5. Pensla med äggstrykning opch strö över pärlsocker. 
  6. Gör likadant med den andra deghalvan men bred över smörremonce. Strö inte över kanelsocker. Rulla till bullar, pensla med äggblandningen och strö över mandelspån. 
  7. Låt jäsa på varm plats till dubbel storlek, c:a 45 minuter.
  8. Sätt ugen på 230 grader. 
  9. Baka bullarna mitt in ugnen i c:a 8-10 minuter. 
  10. Låt svalna på galler under bakduk.
 
Smörremonce: (jag använde hälften av detta)
250 gram smör
225 gram florsocker
25 gram äkta vaniljsocker
 
Vispa smöret lätt och luftigt med sockersorterna till en remoncen. 

Mandelremonce:(jag använde hälften av detta)
350 gram mandelmassa
175 gram smör

Rör mandelmassan lätt och luftigt med smör

Kanelsocker: (jag använde hälften av detta)
100 gram socker
5 gram äkta vaniljsocker
10 gram kanel


fredag 10 september 2010

Chocolate Chip Cookies

Bakade Chocolate Chip Cookies för första gången igår, hur jag kan ha missat att baka dessa underbart goda kakor kan jag i min vildaste fantasi inte förstå :-) , min sambo sa att det var de godaste kakorna han ätit på länge, ja våra 24 kakor lär ta slut fort, hans arbetskamrat skall få några med då han är tokig i allt vad kakor och bullar heter, det är alltid kul att dela med sig till någon som verkligen uppskattar att få det. Dessa kakor kommer jag baka igen, nästa gång tänkte jag testa att blanda ner rivet skal av apelsin i kaksmeten, det kan ju inte bli annat än gott. Ja och sedan får det väl bli lite kakdeg i glassen också, som det är i  Ben & Jerry´s  cookie dough. Ja kakdegen borde ju bli mumsig med vit choklad också.


100 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
150 gram mörk choklad, jag använde  70%

Gör så här: 
  1. Rör ihop smöret med farin, strö och vaniljsocker.
  2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat samt saltet och blanda ner det i smeten.
  4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i smeten, se till att allt blir ordentligt blandat.
  5. Rulla 24 bollar och lägg dom glest på plåtar med bakplåtspapper, jag la dom på två plåtar, dvs 12 kakor på varje plåt och det blev lagom.
  6. Grädda i 175 grader i c:a 10-12 minuter. Låt kallna på plåten.

torsdag 9 september 2010

Yoghurtbröd

Hade turkisk yoghurt stående i kylen som måste användas, slängde därför ihop lite deg som snart blev till två goda limpor med valnötter i :-)

50 gram jäst
3 dl vatten
4 dl turkisk yoghurt (jag tror säkert det går att öka mängden något för att få det ännu saftigare)
3 tsk salt
8 dl rågsikt
4 dl fullkorns dinkelmjöl
4 dl fint rågmjöl
1 dl linfrön
2 dl valnötter
1 ägg
havregryn

  1. Smula ner jästen i degbunken och lös upp den med det fingervarma vattnet.
  2. Tillsätt yoghurten, mjölsorterna och arbeta degen i köksmaskinen i 10 minuter. Häll i saltet, valnötter samt  linfrön och låt den arbeta tills degen är blank och smidig, kanske 5 minuter till.
  3. Dela degen i två bitar som du formar till två bröd och lägg ner bröden i två smorda avlånga brödformar.
  4. Låt brödet jäsa till dubbels storlek i 45-60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. 
  5. Pensla brödet med ägg och strö över havregryn.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i c.a 45 minuter, brödet skall ha en innertemperatur på 98 grader.
  7. Låt det svalna på ett bakgaller

onsdag 8 september 2010

Baguetter

Bakade lite baguetter i helgen, måste ju använda mina fina baguetteplåtar :-), jag gjorde fördegen på morgonen och lät den vila i kylen till kvällen, då gjorde jag själva baguetterna som jag sedan lät jäsa i kylen över natten, på lördagsmorgonen tog jag ut dom ur kylen och lät dom jäsa en stund i rumstemperatur medan ugnen och bakstenen blev varm, runt 45 minuter. Baguetter skall ju bli som bäst om de får jäsa minst 12 timmar i kylen.

Fördeg/ Steg 1
5 gram jäst
200 gram vatten
200 gram vetemjöl special
5 gram havssalt

  1. Lös upp jästen i vatten i en bunke. 
  2. Blanda i mjölet och saltet och arbeta degen smidig.
  3. Täck med plastfolie och låt stå minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten/dagen.
Steg 2
Fördegen från steg 1
1000 gram vatten
20 gram jäst
1400 gram vetemjöl special
40 gram havssalt

  1. Blanda fördegen med övriga ingredienser förutom saltet. arbeta degen i hushållsmaskin i minst 10 minuter eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt vila i bunken 30 minuter.
  2. Dela degen i 9 bitar. Platta till varje bit, vik upp en kant av degen mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter med handloven. Låt degbitarna vila 10 minuter.
  3. Rulla ut till långa baguetter. Lägg dom på baguetteplåt eller mjöla en handduk och lägg på baguetterna. Vik upp en bit tyg som avskiljare, mjöla och lägg på nästa baguette osv. Låt vila 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt längs ned i ugnen. Om du låtit baguetterna jäsa i kylen är det dags att ta ut dom nu.
  5. Mjöla och snitta baguetterna. Om du jäst baguetterna på en handduk flytta då försiktig över dom på en vanlig plåt. Sätt i en plåt i ugnen och häll lite vatten på plåten i botten av ugnen. Stäng ugnsluckan och sänk till 200 grader. Släpp ut ångan efter 15 minuter.
  6. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

måndag 6 september 2010

Mjölkchokladglass med vit choklad

Smarrig mjölkchokladglass med med bitar av vit choklad, så himla gott :-)


5 st  äggulor
1 dl  strösocker
5 dl  vispgrädde
1 dl  mjölk
200 gram  mjölkchoklad
100  gram  vit choklad

Gör så här:
  1. Vispa äggulor och socker riktigt fluffigt.
  2. Sjud  upp mjölk och grädde och låt mjölkchokladen sakta smälta i blandningen.   
  3. Häll ägg- och sockervispet över grädden och låt detta sjuda ett par minuter under vipning tills det tjocknat. Glassmeten får inte koka och har du en kökstermometer så är den klart vid 82-85 grader.
  4. Vispa och kyl krämen i kallt vattenbad. Låt den gärna vila i kylen över natten.
  5. Grovhacka den vita chokladen och häll i den.
  6. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin.Utan glassmaskin: Häll glasskrämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut och frys 3-4 timmar.

lördag 4 september 2010

Äppelmarängpaj

Bakade lite mumsigt äppelpaj med maräng på idag, hade äggvitor över i kylen så varför inte testa på något nytt :-).


Pajdeg: 
3 dl vetemjöl
1 msk socker
150 g smör
1 äggula

Fyllning: 
4 äpplen
2 msk kanel,
3/4 dl socker

Maräng: 
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
15 g flagad mandel (blev ingen på  min paj då jag inte hade någon hemma)

Gör så här:
  1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. 
  2. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. 
  3. Kavla ut och lägg i en form med löstagbar botten, 23 cm i diameter. Ställ kallt i 30 minuter. 
  4. Förgrädda i 225 grader i10 minuter. 
  5. Skala och riv äpplena grovt. Blanda med kanel och socker.
  6. Krama ut vätskan och lägg i formen. 
  7. Vispa vitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa lite till.
  8. Fördela marängen ovanpå äpplena och strö på mandel.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15 minuter, fast jag gräddade bara i 10 minuter.

fredag 3 september 2010

Filmjölksbröd

Har bakat lite bröd denna vecka bland annat två omgångar med filmjölksbröd. Det är så bra med snabbakande bröd ibland, där man bara blandar allt i en bunke  och häller i formar.
Hur jag en gör så blir brödet ojämnt gräddat, de höjer sig och spricker alltid på ena sidan, ändå blandar jag degen ordentliigt, ser till att den är ordentligt jämnt fördelad i formen, bankade även formarna mot bordet för att få bort eventuella luftbubblor men trots detta blir brödet ojämn gräddat, jag har ändå testat tre oilka varianter av filmjölksbröd med samma resultat, vet inte vad jag gör får något fel eller om det är ugnen som är ojämn i sin värme, annat bröd jag bakar blir aldrig så. Det här brödet blir iallafall himla gott med de hela hasselnötterna i.

l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl sirap
1 tsk salt
9 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl hela hasselnötter 
 
Gör så här:
  1. Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke.
  2. Tillsätt mjölsorterna, solrosfrön, linfrön, russin och nötter. Blanda väl till en lös deg.
  3. Fördela smeten i 2 smorda formar, ca 1 1/2 l. 
  4. Grädda först 60 minuter i 200° nederst i ugnen.Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare i ca 30 minuter. Täck ev med folie om brödet blir för mörkt.Pröva med en sticka att brödet känns torrt. 
  5. Låt brödet vila i minst 5 timmar i formen. Det går bra att frysa. 
Sedan så har jag även bakat:
Ciabatta, det tar visserligen tre dagar att göra men det är det värt, blir så härligt syrliga bröd med en mumsigt seg skorpa, precis som ciabatta skall vara. Receptet hittar du här


Mina frukostfavoritbröd solrospanini, denna gång bytte jag ut grahamsmjölet mot fullkornsdinkelmjöl. receptet på dessa goda bröd hittar du här

onsdag 1 september 2010

Kärleksmumsmuffins

Sambons absoluta favoritkaka är kärleksmums, även kallat för mockarutor, snoddas , det brukar ju vanligtvis göras i långpanna men jag tycker de är smidigare att göra i muffinsformar  eftersom jag brukar frysa in dom, då är det bara att ta fram just så många man behöver. Sambon äter gärna dom framför tv på fredagskvällen :-)


Muffinsmet:
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 gram smält smör

Glasyr:
200 gram florsocker
4 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
4 msk starkt kaffe
2 msk kakao

Kokos att strö över

  1. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd ner det i äggsmeten.
  3. Blanda försiktigt ner de smälta smöret, det skall ha svalnat och mjölken.
  4. Häll i muffinsformar och grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
  5. Blanda ihop alla ingredienser och bre detta över muffinsen medan de fortfarande är varma, strö över kokos.

måndag 30 augusti 2010

Oreocupcakes

Bakade Oreocupcakes i helgen och det var sannerligen de godaste cupcakesen jag ätit på länge :-) , ja den består i alla fall av en muffins med mycket chokladsmak, i botten ligger det en halv oreokaka och efter att muffinsen är gräddade och svalnat har jag fyllt de med marshmallowsfyllning  och sedan toppat dom med oreofrosting och en halv Oreokaka. Härligt söt och gott och passar ett kakmonster som mig perfekt :-) .

Muffins:
260 gram vetemjöl
125 gram kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljextract/vaniljsocker
170 gram osaltat smör (fast jag använde normalsaltat)
400 gram ljust muscovadosocker
4 ägg
1 1/2 cup (3,55 dl) filmjölk (använde vaniljyoghurt istället)
24 oreokakor

  1. Dela Oreokakorna i två delar, den halvan med den vita fyllningen på lägger du i botten på varje muffinsform, den vita fyllningen skall ligga uppåt mot dig. De andra 24 oreokakhalvorna utan vit fyllning spar du till frostingen. Hur många muffins det blir beror ju på hur stora muffinsformar du använder.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda samman alla torra ingredienser förutom vaniljsockret.
  4. Vispa smöret mjukt och krämigt, tillsätt muscovadosocker och vaniljsocker och se till  att allt blandas ordentligt.
  5. Tillsätt sedan äggen ett i taget under fortsatt vispning.
  6. Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med filmjölken/yoghurten och se till att det blir ordentligt blandat utan att överarbeta smeten.
  7. Fyll muffinsformarna till  3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter, mina tog dock 25 minuter innan de var klara, men det beror ju på hur stora muffinsformar du använder.
  8. Låt dom kallna på bakgaller under bakduk.  


Marshmallowsfyllning:
226 gram smör
1 1/2 cup, (170 gram) florsocker
1 1/2 tsk vaniljextrakt/arom
2 cup (4,8 dl) Marshmallows Fluff (köpt eller hemmagjord)

Blanda samman alla ingredienser till en mjuk fyllning, fyll dina cupcakes med detta, jag använde Wiltons tyll nr 230 för att göra detta.

Oreofrosting:
4,8 dl grädde
4 msk florsocker
1/2 tsk vaniljextrakt
6 msk oreokaksmulor
  1. Vispa grädden tillsammans med florsocker och vaniljextrakt.
  2. Vänd ner oreokaksmulorna i grädden.
  3. Spritsa på cupcaken och garnera gärna med en halv Oreokaka.

lördag 28 augusti 2010

Brunkans mjuka vallmobröd

Dessa är min absoluta favoritfrallor när det gäller ljust snabbakande bröd. Frallorna blir så mjuka, fluffiga och saftiga, jättegoda helt enkelt. Lättbakat bröd som är perfekt som utflyktsbröd. För er som inte har hennes bok kan jag verkligen rekommendera det, massa goda brödrecept som det är svårt att misslyckas med vara sig det gäller surdegsbröd eller dessa snabbakande vallmobröd. Ja boken heter Bröd från Brunkebergs Bageri.

12 stycken (men då blir det väldigt stora, idag gjorde jag 16 stycken och då är det ändå stora)

500 gram mjölk, 3% (5 dl)
60 gram jäst
900 gram vetemjöl (c:a 1,5 liter)
50 gram rumstempererat smör
25 gram socker (2 msk)
25 gram havssalt ( 0,25 dl)
Vallmofrön till garnering

  1. Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. degen skall vara ganska styv. Låt den vila i bunken i 30 minuter.
  2. Dela degen i 12 och rullar ut till runda eller avlånga frallor. Pensla med vatten, doppa i vallmofrön och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. låt dom jäsa i 1-1 1/2 timme i rumstemperatur.
  3. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  4. Grädda bröden i 10-12 minuter. Låt dom svalna på galler under bakduk.

fredag 27 augusti 2010

Blåbärsglass



Gjorde blåbärsglass i veckan, blev himla gott med mycket blåbärssmak, blandade även ner blåbärsessens men det behöver man ju inte göra.

-->
0,5 dl  strösocker
5 st äggulor
5 dl  vispgrädde
1 dl  mjölk
1 vaniljstång
250 gram  blåbär
1 1/2 dl vit baksirap
Blåbärsessens
  
  1. Börja med att vispa äggulor och socker riktigt fluffigt. 
  2. Sjud under tiden mjölk, grädde och vaniljstången där du skrapat ur fröna och lagt ner dom också, dra från värmen . 
  3. Häll gräddmjölken över äggulevispet och sjud ett par minuter under konstant omrörning tills det tjocknar, tills smeten blir runt 82-85 grader, de får inte börja koka.
  4. Dra av värmen och kyl snabbt i vattenbad. 
  5. Koka blåbär med den vita baksirapen ett par minuter. Låt den bli helt kall och blanda sedan ner den i glassmeten..Blanda eventuellt i valfri mängd blåbärsessens.   
  6. Glassen mår allra bäst av att stå och mogna i kylen över natten. 
  7. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll glasskrämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugondeminut och frys 3-4 timmar.

onsdag 25 augusti 2010

Mazariner med hallonsylt

Bakade lite mazariner idag, det tar ju en liten stund att göra men det är så mycket godare än köpa. Fyllde de även med lite hallonsylt. Orkar man inte hålla på att trycka ut degen i små folieformar så finns här ett recept på mazarinkaka i långpanna, den blir också väldigt god,, min favorit på kakbordet.

Deg:
200 g smör, rumsvarmt
7 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
400 g mandelmassa
200 g smör, rumstempererat
5 ägg
Fast hallonsylt/marmelad

Glasyr: 200 g florsocker
1 msk citronsaft
0.25 dl vatten
Ev sylt
  1. Gör degen: Blanda det rumstempererade smöret med de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i mazarinformar och sätt dem i kylen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och gör sedan fyllningen.
  3. Blanda mandelmassa och smör till en slät och smidig konsistens, tillsätt äggen ett i taget. Lägg lite smet i botten på mazarinformarna, lägg i lite hallonsylt och fyll sedan på med mera mazarinsmet, fyll till 3/4.
  4. Grädda i ugn i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. 
  5. Låt svalna och ta dem sedan ur formarna.
  6. Bred på ett tunt lager god sylt och ett lager glasyr av florsocker och vatten.

Sonens första muffinsbak

Idag var det premiär för sonen att baka ihop med mig, han är ju 2,5 år nu så det var allt på tiden, frågade vad han ville baka och han svarade sockerkaka, fast det blev muffins istället då jag tänkte det kunde vara roligt för han att få dekorera lite också. Elvispen den vägrade han hålla i :-) så han fick vända ner mjölet istället:

tisdag 24 augusti 2010

Cake Pops med citronsmak

Bakade lite Cakes Pops idag då jag ville testa att baka med en mjuk kaka istället för hårda kakor. Hade citronmuffins liggande i frysen och smulade helt enkelt ner dessa i en bunke och blandade i philadelphiaost till en smidig konsistens. Lade dom i kylen en stund och doppade dom sedan i vit choklad och strössel. Blev himla gott, citron passar perfekt ihop med philadelphiaost och vit choklad.

söndag 22 augusti 2010

Äppelmos

Vi har ju ett äppelträd på tomten, tyvärr är många äpplen dåliga och bruna inuti, varför vet jag inte men jag lyckades i alla fall få ihop lite härligt god äppelmos. Första gången jag gör äppelmos, skulle gjort det redan förra året men fick inte tag på någon passervagga då, är för lat för att orka skala och kärna ur alla äpplena. Men så igår hittade jag en passervagga på Coop, så därför kunde jag äntligen göra äppelmos idag. Jag äppelträdet har ju även gett mig äpplen till två äppelpajer och en äppelkaka .-) , lite har vi ätit med och det finns äpplen kvar ännu Receptet kommer från boken .Bröd och marmelad från Rosendals trädgård.

2 kg äpplen
3 dl vatten
6 dl strösocker per kg passerat äpple
rivet skal och saft av 1 citron


  1. Skölj äpplena och skär dom i mindre bitar. Lägg dom i en gryta tillsammans med vatten. Låt frukten koka sig mjuk på svag värme, rör om då och då så äpplena inte bränns fast i botten.
  2. Passera äpplena i en passervagga eller sil.
  3. Väg massan.
  4. Tillsätt socker och citronskal och saft och låt detta sjuda under omrörning i 10 minuter.
  5. Fyll äppelmoset på väl rengjorda heta burkar och förslut genast.

Rosendals Kavring

Jag hade turen att få tag på boken Bröd och marmelad från Rosendals trädgård i ett antikvaritat, den tillverkas inte längre och är slut hos förlagen. En mycket bra bok tycker jag. Första brödet att baka ur den boken blev kavring. Ett mycket gott och saftigt bröd, Jag gräddade i 2 liters avlånga formar men det står  1 1/2 liters formar  i receptet och fördelen med det är att brödet blir lite högre då. Får bli 1 1/2 liters formar nästa gång istället.

Dag 1 kväll
4 dl ljummet vatten
50 g surdegsgrund (kan enligt boken uteslutas, det är mycket jäst i degen, så surdegen är nog mest för smakens skull.)
175 g krossad råg
65 g grovt rågmjöl
125 g solrosfrön
80 g linfrön
20 g salt

Blanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2 morgon/förmiddag
2 dl ljummet vatten
50 g jäst
210 g mörk sirap
275 g rågmjöl
275 g vetemjöl
  1. Dag 2: Smula ner jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt blandningen från dag 1 samt sirap, rågmjöl och vetemjöl.Blanda väl med degkrok i hushållsassistent i ca 8 minuter eller för hand i ca 10 minuter. 
  3. Jäs under bakduk i 20 minuter.Smörj två formar à ca 1 1/2 liter.
  4. Fyll formarna till två tredjedelar med degen. 
  5. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter eller tills degen nått kanten på formen
  6. .Värm ugnen till 190 grader. 
  7. Grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter eller tills de når en innertemperatur på 98 grader.
  8. Låt svalna på galler under bakduk och bäst blir det om det får mogna till nästa dag.jag brukar plasta in det innan det hunnit svalna helt.

Världens godaste äppelkaka

Ja den heter så och fanns med i ett nummer av matmagasinet 2008, har länge tänkt baka denna kaka och nu blev det äntligen av. Ja när receptet fanns med i tidningen blev det en liten miss, det stod 20 muskotnötter istället för 2 krm vilket gjorde att 4 personer blev förgiftade efter att ha ätit kakan, inte så allvarligt, de fick huvudvärk och yrsel. Ja Matmagasinet gick genast ut i dagstidningarna och varnade för att receptet var felaktigt och skrev att det var 2 krm muskotnötter inte 20 stycken. Ja alla lösnummer som fanns i affären skickades tillbaka, jag som var prenumerant fick ett brev om det istället. Ja så kan det gå ibland. Det intressanta är att kakan tydligen blir fruktansvärt  besk med så många nötter, med de fyra personerna hade lyckats äta den ändå, ja de ville väl vara den snälla och väluppfostrade gästen och äta upp det som det bjuds på :-). Ja jag undrar hur de lyckades få i sig kakan egentligen. Tydligen kan för mycket muskot också ge hallucinationer :-) , stackars människor.

3 ägg
250 g socker
100 g marsipan
1 citron
1 vaniljstång (funkar säkert med vaniljsocker oxå)
200 g smör
250 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
2 krm muskotnötter
3-6 äpplen
100 g sötmandel
2 msk kanelsocker

  1. Vispa ägg och socker. Grovriv marsipanen och finriv citronskalet.Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Rör ner marsipan, citronskal och vaniljkornen i äggsmeten.
  2. Smält smöret och rör ner i smeten.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma, salt och  muskot och sikta ner i smeten. Vänd runt försiktigt.
  4. Klä en springform ca 24cm med bakplåtspapper och häll i formen. 
  5. Skala äpplena och skär i kvartar. Lägg tätt över kakan.
  6. Strö  över sötmandel och kanelsocker
  7. Grädda i 170grader ca 1 timma.

lördag 21 augusti 2010

Danskt rågbröd


Härligt mättande lite söt danskt rågbröd. Brödet blir bäst om det får stå och mogna ett dygn. Receptet kommer från Johan Söderberg. Så gott med några skivor stark ost.
 Dag 1:
500500 g vatten
300
300 g hel råg
200
200 g solrosfrön
50
50 g linfrön
40
40 g salt

Dag 2:

500500 g vatten
300
300 g mörk sirap
300
300 g grovt rågmjöl
300
300 g fint rågmjöl
300
300 g vetemjöl
60
60 g jäst
hela fröblandningen från dag 1
Gör så här

  1. Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över frö/krydd-blandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl till nästa dag.
  2. Mät upp vattnet och värm det till cirka 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, det fina och det grova rågmjölet, vetemjölet och samma fröblandning som till deg 1. Blanda också ner deg 1 och kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla två avlånga bakformar.. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå i 40 minuter.
  4. Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. Baka tills de når en innertemperatur på 98 grader, c:a 60-75 minuter.
  5. Ta ut bröden och låt den vila ett dygn innan de är klara att ätas. Jag brukar plasta in de innan de hunnit svalna helt och låta det mogna till dagen efter..

Tekakor med havregryn

Bakade lite tekakor idag, de blir så saftiga mjuka och goda med havregryn i och mättar mycket bättre då. Allra godast nybakade men de går ju bra att frysa in. Så goda med lite ost och marmelad på. Receptet hämtade jag från Leilas bok  A piece of cake. Ja sambon och stora sonen blir glad över att få lite nybakade tekakor, själv föredrar jag ju de riktigt grova bröden. Men ibland kan det var gott med lite ljusare bröd också.

10 stycken

5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl

  1. Värm mjölken till ca 50 grader. Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter.
  2. Smält smöret och rör ner i grynblandningen.
  3. Smula ner jästen och rör om ordentligt. 
  4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka.
  7. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter. 
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Klart! Låt svalna på galler under bakduk.

torsdag 19 augusti 2010

Dulce de lecheglass med jordnötter

Gjorde glass med jordnötter och kolasås häromdagen, provsmakade den idag och det bliv himla gott, passar en gottegris som mig perfekt :-)

1 vaniljstång
4 dl mjölk
4 dl vispgrädde
7 äggulor
2 dl socker
2 dl jordnötter
1 burk (397 g)  kondenserad mjölk, sötad

  1. Börja med att ta bort etiketten från burken. Lägg den i en kastrull och täck hela burken med vatten. Låt den koka i c:a 2 timmar, se till att den är täckt med vatten hela tiden.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och häll den och stången i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk och koka upp. Ställ den sedan åt sidan.  
  3. Vispa äggulor och socker fluffigt. 
  4. Häll i den varma mjölken under vispning och häll tillbaka smeten i kastrullen. 
  5. Sjud tills det nått en temperatur på 85 grader. 
  6. Häll upp i bunke och kyl i vattenbad,. 
  7. Plasta sedan i den och låt den stå i kylen över natten för att mogna och bli riktig kall. 
  8. Kör den i glassmaskinen, jag körde min i 40 minuter, hällde därefter i jordnötter och kolasås och körde ytterliggare 10 minuter. 
  9. Ställ in glassen ett par timmar i kylen för att stelna

Valnötsfrallor

Bakade lite goda valnötsfrallor på surdeg häromdagen, valnötter är min absoluta favorit i bröd och i dessa frallor är det massor med valnötter :-) . Fast degen var väldigt kletig  vilket gjorde det svårt att forma de till bullar, dum som jag var så hällde jag i lite mera mjöl, det skulle jag inte gjort, tycker de blev lite torra, så det är bättre att hålla sig till den mjölmängd som står och antigen klicka ut degen eller grädda det i en avlång brödform.Receptet kommer från Martin Johanssons bok Surdegsbröd. Där delar han brödet i tre delar och gräddar utan bakform, fast jag tycker de blir lite för platta då och använder därför bakformar.

Dag 1, Kväll
100 gram rågsurdegsgrund
300 gram ljummet vatten
180 gram rågmjöl

Blanda alla ingredienser i en bunke, täck med folie och ställ på ett varmt ställe över natten

Dag 2, morgon
Surdegen från igår
500 gram kallt vatten
350 gram rågsikt
550 gram vetemjöl special
20 gram salt
400 gram valnötskärnor

  1. Blanda alla ingredienser utom salt och valnötter och kör 5 minuter på låg hastighet i degblandaren. Tillsätt salt och valnötter och kör ytterligare 30 minuter på låg hastighet. 
  2. Täck bunken med plast och låt den jäsa i 3-5 timmar tills den uppnått dubbel storlek. 
  3. Häll upp degen på ett bakbord, forma till små bullar eller dela degen i två delar och lägg dom i två smorda avlånga bakformar. Låt jäsa i 1-1 1/2 timme.
  4. Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Placera en plåt eller baksten i mitt i ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan i ugnen. 
  5. Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. 
  6. Sänk till 250 grader och grädda frallorna i 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  7. Bakar du bröd sänker du temperaturen först till 250 grader, efter 15 minuter sänker du till 200 grader och öppnar luckan och vädrar ut ångan. Grädda c:a 30-35 minuter till brödet nått en innertemperatur på 98 grader. Ibland tar jag ut brödet ur sin form när de gått 15 minuter och och fortsätter grädda de  tills de är klara, då får de en god knaprig skorpa runt om istället för bara på ytan.
  8. Låt svalna på galler.