tisdag 2 augusti 2011

Nonstoptårta

Gjorde en härligt smarrig tårta på min födelsedag, det blev en tårta som bestod av kokosbottnar, fyllda med mjölkchokladfluff och bananmousse. Ovanpå och runt tårtan mjölkchokladfluff, sedan en massa chokladdoppade fingerskex runt tårtan  och ovanpå tårtan en massa härligt goda Nonstop. Ja supergott blev det iallafall och det var första gången jag testade kokosbottnar och de smakar precis som kokostoppar, smarrigt värre :-). Ingredienserna nedan gick åt för en tårta på 16 cm i diameter. Gjorde kokosbotten i en 16 cm form då jag ville ha en högre botten, inte att rekommendera om man vill dela på den, kokosbotten går inte att dela på utan att den går sönder en del, fick ta hjälp av min tårtring för att bygga ihop tårtan igen och den blev då kanon eftersom botten är så saftig, men det är bättre att baka tre bottnar för sig. Jag brukar nu för tiden alltid använda tårtring när jag gör tårta, blir en stabilare/jämnare tårta då.

3 kokosbottnar
Mjölkchokladfluff, går åt mer än 1 sats om du gör en botten på 23 cm
Bananmousse
2 paket chokladdoppade fingerskex, går åt mer vid en 23 cm tårta. Funkar även fint med Kit Kat choklad.
1 påse nonstop/smarties/ M&M´s, går åt mer vid en 23 cm tårta.

Gör så här:
  1. Eftersom jag har en tårtring så gör jag tårtan så här, lägg en kokosbotten på tex en tårtbricka, fyll på med ett lager kokosmousse, lägg på en ny kokosbotten, fyll på med ett lager bananmousse, lägg på den sista tårtbotten, vira plastfolie runt och sätt dit tårtringen eller klä insidan av tårtringen med overheadplast. Ställ i kylen en kort stund. Min stod kanske 2 timmar pga av att jag ville att min tårtbotten skulle bli stabilare då bottnarna gått sönder lite. Dina bottnar kommer ju inte att gå sönder eftersom du inte skall försöka dig på att dela den i flera delar :-)
  2. Har man inte tårtring så är det bara att lägga 1 kokosbotten på ett tårtfat, bre på kokosmousse, kokosbotten, bananmousse och kokosbotten. Den måste inte stå i kylen.
  3. Bre mjölkchokladfluff runt och ovanpå hela tårtan.
  4. Sätt fingerskex runt hela kanten, knyt ett fint band runt dom.
  5. Fyll på med en massa Nonstop.

Kokosbotten

En mycket god tårtbotten som passar perfekt ihop med tex chokladfluff, bananmousse, kokosmousse, passionsfruktmousse. Blir en botten som inte går att dela på mitten så vill man ha en hög tårta med flera olika fyllningar så får man baka flera stycken istället. Tro mig :-) jag har försökt att dela på den,  jag gjorde en högre botten genom att grädda den i 16 cm form istället för 23 cm form, ja inte gick den att dela utan att falla sönder, men jag fick efter lite pusslande ihop tre bottnar ändå. Den smakar precis som kokostoppar och blir himla saftig. Botten passar fint som grund i en moussetårta där man tex har ett eller flera lager mousse ovanpå kokosbotten. Receptet kommer från boken Nyttigheter och njutningar.

1 dl (2 st) ägg
85 gram (1 dl) strösocker
140 gram kokosflingor
60 gram (4 msk) mjölk
30 gram mjölkchoklad, hackad

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en form med löstagbar botten, 23 cm i diameter, 6 cm hög. Bröa med kokosflingor.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Koka upp mjölken och häll i kokosflingorna och låt detta svälla några minuter.
  5. Blanda ner i äggvispet och tillsätt den hackade chokladen.
  6. Häll i tårtformen och baka i ca 15 minuter, tills den blivit gyllenbrun, den skall bli lite seg.

Bananmousse

Härligt mumsig tårtfyllning som passar perfekt ihop med chokladfluff eller kokosmousse.

3 mogna bananer
3 äggulor
½ dl socker
3 dl vispgrädde
Eventuellt lite snabbmarsanpulver
Lite citronsaft, kanske tog 1 msk

Gör såhär:
  1. Vispa äggulorna och socker pösigt.
  2. Mosa bananerna riktigt ordentligt. Jag mixar mina i matberedaren med den tillhörande kniven. Tillsätt citronsaften.
  3. Häll i bananerna i äggsmeten, och rör om.
  4. Vispa grädden ganska hårt, tillsätt sedan banansmeten. Om du tycker att bananmoussen är för lös kan du tillsätta lite marsanpulver till önskad konsistens.Det gjorde jag då min blev alldeles för lös för att fungera som tårfyllning.

söndag 31 juli 2011

Födelsedagstårta

Hade födelsedagskalas 2 igår, denna gång blev det en tårta täckt med sugarpaste. Den består av en ljus tårtbotten, fylld med kokosmousse och dumlefluff, spacklad med vit maräng kräm och täckt med sugarpaste. Kan säga att fyllningarna var supersmarriga, likaså den vita marängsmörkrämen , verkligen lättarbetad och himla god.

Testade ett nytt märke på sugarpaste igår, Wiltons sugarpaste, är verkligen nöjd med den SP. Den smakar gott, är mjuk och smidig redan från början och väldigt lättarbetad. Helt klart en ny favorit som jag kommer att köpa i fortsättningen. Jag köpte min hos B´s Skafferi. En trevlig webbutik där man snabbt får svar på sina frågor och hon hade precis de produkter jag behövde för min födelsedagstårta.Nu i semestertider så kan det ju lätt bli lite längre leveranstid, något jag räknar med, men som plåster på såren så fick jag två paket av FunCakes smaksatta fondant, den finns i tre smaker hallon, banan och apelsin. Har ännu inte hunnit testa dom men de skall tydligen smaka riktigt gott. Tack B´s Skafferi för den extra lilla presenten :-). Som dekoration på tårtan så använde jag denna silikonform, behöver dock bli lite mer kompis med den :-) och lära mig få ett bättre och tunnare resultat.

Dumlefluff

En härligt supergod fluff med dumlekolor

3 dl vispgrädde
180 gram dumlekolor, grovt hackad

Gör så här:
  1. Värm grädden i en kastrull, jag brukar värma den tills det börjar ryka om den, den får inte börja koka.
  2. Ta av den från spisen och blanda ner dumlekolorna. Är det svårt att få kolorna att smälta ner helt i grädden så kan du ställa tillbaka den på spisplattan under omrörning, jag brukar stänga av spisplattan, den funkar fint ändå med eftervärmen som är kvar på platan.
  3. Ställ in den i kylskåpet över natten eller i minst 6 timmar, den måste bli helt kall.
  4. Nu är det bara att vispa upp dumlegrädden till ett härligt fluff.

Vit marängkräm

Testade i helgen att spackla min födelsedagstårta med en härligt fluffig vit marängkräm, den var verkligen supergod och mycket lättarbetad. Jag halverade detta recept då jag bara skulle spackla 1 tårta, men det går att frysa marängkrämen. Helt klart en ny favorit.
 
till ca 2 tårtor

4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft från en citron, jag tog 2 msk pressad citron på flaska
350-400 g saltat smör, rumsvarmt

Gör så här:
  1. Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri bunke. Jag använde min bunke som tillhör köksmaskinen. 
  2. Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den får en temperatur på ca 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält. 
  3. Ta av marängen från värmen och vispa med elvisp på hög hastighet tills den svalnat. Jag använde ballongvispen på min köksmaskin.
  4. Tillsätt smöret, lite i taget, under långsam vispning.
  5. Låt den eventuellt stå i kylen en stund för att stelna, jag tror min stod i kylen 10 minuter, men det går utmärkt att använda den med en gång.  
 Recept kommer från Leila Lindholms bok a piece of cake

Kokosmousse

En riktigt god tårtfyllning som blir bäst om den får stå några timmar i kylen och tjockna till sig, blir den ändå för lös så går det att göra tjockare genom att blanda ner lite marsanpulver. Passar fint ihop med tex mjölkchokladfluff, anansmousse eller bananmousse.

2 dl creme fraiche, 34%
2 dl socker
1½ dl kokosflingor
2 dl vispgrädde
ev marsanpulver
  1. Vispa creme fraiche och socker.
  2. Blanda i kokosen och vänd i vispad grädde
  3. Låt svälla i kylskåpet i några timmar.

torsdag 28 juli 2011

Strawberry cheesecake

Idag är det inte någon vanlig dag, för dag är det Lindas födelsedag :-) Ja så då blev man visst ett helt år äldre, nu för tiden får man tänka efter hur gammal man blir :-). Upp till var  20 så var det himla viktigt hur gammal man var, nu när man är 35+ så har några år hit och dit inte någon betydelse längre :-).
I helgen hade vi ett litet födelsedagskalas med mina föräldrar och bröder med familj. Då gjorde jag en härligt underbar god cheesecake, fast så mycket cheesecake smakade den inte, då chessecakelagret inte är så tjockt och det även är fruktmousse på. Men tokgott blev det och jag var lite skeptiskt till att ha kardemumma i cheesecakefyllningen, men det gjorde den verkligen så supergod. Den består av två lager rulltårta med hemmagjord jordgubbssylt emellan.  1lager cheesecakefyllning, 1 lager fruktmousse och tillsist täckt med tårtgelé.

1 sats rulltårta
50 gram (0,5 dl) jordgubbsylt
1 sats cheesecakefyllning
1 sats fruktmousse med jordgubb
Tårtgelé jordgubb

Uppbyggnad:
  1. Tryck ut 2 stycken rulltårtsbottnar som passar till en springform på ca 23 cm i diameter och 6 cm hög, fast jag gjorde min i en ställbar tårtring och gjorde den på runt 20 cm i diameter. Klä insidan av formen med overheadplast så är det lättare att få loss tårtan sedan. Jag hade svårt att få ut två bottnar så den sista botten tryckte jag ut så gott det gick och pusslade ihop med rester av rulltårtan så att det blev en hel botten ovanpå jordgubbssylten. Alternativ gör två rulltårtsbottnar, överbliven rulltårta kan du använda till cake pops, arraksbollar, dammsugare etc. 
  2. Lägg en rulltårta längs ner.
  3. Stryk på ett lager med jordgubbssylt. Lägg i nästa botten och tryck till.
  4. Fyll på med cheesecake och därefter fruktmousse upp till toppen, stryk jämnt.
  5. Ställ i frys för att stelna ca i timme.
  6. Stryk på med jordgubbsgelé, dekorera med vit choklad och jordgubbar.

Hela tårtan går utmärkt att göra i förväg och frysa in, vänta bara med tårtgelén och dekorationer tills du tinar upp tårtan något. Den tinar på ca 8 timmar i kylen.  

Cheesecakefyllning
190 gram  philadelhiaost
30gram (0,5 dl) florsocker
150 gram vit choklad
2 tsk kardemumma, malen

Gör så här:
  1. Smält vit choklad.
  2. Vispa florsocker och philadelphiaost luftigt, rör ihop med chokladen.
  3. Smaksätt med kardemumma sist.

Rulltårtsbotten

150  gram (3 st) ägg
160 gram (2 dl) strösocker
120 gram (2 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram (0,5 dl) mjölk

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna, rör försiktigt ner i äggsmeten.
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, bakas direkt i 200 grader i 5-6 minuter.
  4. Sockra innan det svalnat helt, vänd om och dra bort pappret.

Tårtgelé

Att hälla över en tårta så att den får ett fint och glansigt gelélager.
Tårtgelé
0,5 dl strösocker
2 st gelatinblad
1 dl fruktpuré, består av 1/2 dl  mixade bär* och 1/2 dl vatten.

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Smält sockret med fruktpurén.
  3. Tillsätt gelatinbladen och låt svalna till rumstemperatur.
*Fruktpuré gör du genom att mixa tex jordgubbar i tex en blender eller mixer och sila detta genom en finmaskig sil.*
Det går bra att använda koncentrat av nectar eller saft istället för fruktpuré. Använd 0,5 dl koncentrat och 0,5 dl vatten. Tar du drickfärdig juice används 1 dl och inget vatten.

Fruktmousse

Himla gott och passar bra till moussetårtor och som fyllning i andra tårtor.

2,5 dl fruktpuré
100 gram florsocker (1,65 dl)
4 st gelatinblad
4 dl grädde

Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen
  2. Vispa grädden lätt fluffig
  3. Blanda puré och florsocker.
  4. Krama ur gelatinbladet och värm till ca 40-45 grader i mikro eller kastrull, röres snabbt ner i puréblandningen.
  5. Grädden blandas ner i puréblandningen. När man bl
    andar ner grädden så är det bra att börja med en liten klick så att det blir simmigt, innan resten av grädden tillsätts. Detta för att förebygga att den inte blir gryning.
Fruktpuré: Använd en blender eller mixer eller råsaftcentrifug för att göra fruktpuré. Mixa 350 gram bär som passeras genom en sil så blir det 2,5 dl fruktpuré.

onsdag 27 juli 2011

Kokos och apelsinkakor

Bakade lite härligt krispiga småkakor med smak av apelsin och kokos. Detta är ett recept på sockerfria småkakor men det går lika bra att använda vanligt strösocker. Som sötningsmedel, strö  finns tex Hermesetas som funkar fint att baka med och vill man hellre använda naturligt sötningsmedel, vilket jag hellre väljer om jag måste använda sötningsmedel, så finns det Stevia och Agavesirap.Använder man någon av dessa två så får man se efter hur mycket man bör använda då de är sötare än vanligt socker.  Men som sagt vanligt strösocker funkar lika fint.

Kokos och apelsinkakor
Receptet säger 60 stycken, men jag fick absolut inte så många.

200 gram smör
1 dl sötningsmedel, strö eller vanligt strösocker
4 dl vetemjöl
1 apelsin, finrivet skal
1 dl riven kokos + till garnering

Gör så här:
  1. Vispa ihop smör och sötningsmedel/socker med elvisp.
  2. Arbeta in mjöl, kokos och apelsinskal med händerna.
  3. Arbeta snabbt ihop till en deg och forma till en rulle på ca 4 cm i diamter, rulla i kokos.
  4. Linda in den i bakplåtspapper och lägg den i kylskåpet i ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Skär upp 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

måndag 25 juli 2011

Briocher

Gjorde en ny omgång briocher, de är så tokgoda och perfekta att ha till middagen, serveras nygräddade och de som blir över bör frysas in samma dag. De innehåller massor med ägg och smör men det är ju det som gör de så goda,de är inte nyttiga men är det kalas så är det :-) Jag hade velat testa ett nattjäst recept men då kylskåpet var upptaget av kalljäst surdegsbröd och tårta så fick det bli detta recept. Tyvärr glömde jag bort att räkna hur många de blev, men iallafall minst 30 då jag gräddar dom i små formar som man tex bakar mandelmusslor i. Kul att få användning för de gamla formarna som legat bortglömda i källaren.Och briocher passar lika bra till helgfrukosten eller brunchen med lite härligt god sylt.

Briocher
25 g färsk jäst
2 dl vatten. 37ºC
1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1/2 dl socker
5 ägg
ca 8 dl vetemjöl
ägg till pensling

Gör så här
  1. Lös upp jästen i vattnet. 
  2. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter. 
  3. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter. 
  4. Rör ihop matfett och socker. 
  5. Rör ner äggen i matfettsblandningen och arbeta in det i den jästa degen. 
  6. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med ev. resten av mjölet. 
  8. Rulla ut degen till en längd. Ta undan lite av degen som formas till små runda kulor.
  9. Dela degen i lagom stora bitar beroende på hur stora formar du använder och forma runda bullar.
  10. Lägg dem i formar av aluminiumfolie, jag använder bakformar som man tex använder när man gör mandelmusslor. 
  11. Gör en fördjupning i bullarna och lägg ner en kula i varje bulle.
  12. Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter
  13. Sätt undertiden ugnen på 250ºC.
  14. Pensa bullarna med uppvispat ägg. 
  15. Grädda mitt i ugnen10-12 minuter.
  16. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk. Bör frysas in samma dag.

fredag 22 juli 2011

Chocolate Chip Cookies och Lindt Excellence Mild 70% och 85% Cocoa

Bakade lite härligt mumsiga chip cookies i veckan, dessa kakor är sambons favorit och jag provade ett nytt recept idag, gillar när de blir lite knapriga men ändå sega och sedan är det havregryn i , vilket jag tycker är gott. Himla goda att blanda ner i vaniljglass :-) eller göra glass-sandwich på.

Jag är provsmakare under ett halvår för Lindts choklad och i slutet på maj så fick jag hem deras två nyheter. Deras mörka choklad ,Lindt Excellence Mild 70% och 85% Cocoa finns numera även som  en mild version, lite mindre besk, lite lenare , perfekt för de som vill testa på att äta en bit mörk choklad.Använde den 85% i kakorna, himla gott :-). Det är klart, det går ju inte att jämföra med mjölkchoklad, det smakar ju fortfarande mörk choklad men den är lite mildare och lite mindre besk eftersmak.


Chip Cookies
ca 24 st, fast jag vill inte ha så stora och gjorde 32 st


100 g smör
2 dl råsocker strö (eller farinsocker)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
175 g mörk blockchoklad


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör rumsvarmt smör mjukt med de olika sockersorterna.
  3. Tillsätt ägget under vispning.
  4. Blanda vetemjöl, havregryn, bikarbonat och salt. 
  5. Rör ner mjölblandningen i smeten.
  6. Grovhacka blockchokladen. Blanda ner den i smeten.
  7. Klicka ca 24 matskedsstora klickar på bakpappersklädda plåtar. Jag rullade mina till små bollar och då flöt de ut lagom mycket under gräddningen. Lägg klickarna ganska glest, eftersom kakorna flyter ut lite.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
  9. Låt kakorna kallna på plåten. Går utmärkt att frysa.