söndag 31 juli 2011

Vit marängkräm

Testade i helgen att spackla min födelsedagstårta med en härligt fluffig vit marängkräm, den var verkligen supergod och mycket lättarbetad. Jag halverade detta recept då jag bara skulle spackla 1 tårta, men det går att frysa marängkrämen. Helt klart en ny favorit.
 
till ca 2 tårtor

4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft från en citron, jag tog 2 msk pressad citron på flaska
350-400 g saltat smör, rumsvarmt

Gör så här:
  1. Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri bunke. Jag använde min bunke som tillhör köksmaskinen. 
  2. Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den får en temperatur på ca 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält. 
  3. Ta av marängen från värmen och vispa med elvisp på hög hastighet tills den svalnat. Jag använde ballongvispen på min köksmaskin.
  4. Tillsätt smöret, lite i taget, under långsam vispning.
  5. Låt den eventuellt stå i kylen en stund för att stelna, jag tror min stod i kylen 10 minuter, men det går utmärkt att använda den med en gång.  
 Recept kommer från Leila Lindholms bok a piece of cake

3 kommentarer: