torsdag 1 september 2011

Kakbullar

Här kommer faktiskt ett recept på kakor jag bakade förra sommaren, fast jag har nog bakat dom efter det också  om jag inte minns helt fel, de är himla goda och är någonting mittimellan kakor och bullar. Går fort att baka och passar därför perfekt om du för objudna gäster :-). Fungerar utmärkt att frysa. Hur många det blir?, tror det blir runt 30, fast det beror ju på hur stora man gör dom.


Kakbullar
2 st ägg
200 gram smält smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
pärlsocker till garnering 
 
Gör så här:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
  2. Rulla till runda bullar och doppa dessa i pärlsocker.
  3. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter

måndag 29 augusti 2011

Skrabbelucker

Skrabbelucker gjorde mamma när vi var barn och det var så gott :-), det är som en blandning mellan pannkakor och sockerkaka och de doppas i strösocker, tycker att smaken påminner lite om donuts, ja gott och sött är det, passar bra till tex brunchen, de är allra godast nybakade men går även utmärkt att äta kalla eller värma några sekunder i mikrovågsugn. De kallas även för krabbelurer eller snoobelurer. Det finns mängder med olika recept och jag testade ett som jag gjorde om då jag tycker smeten blev på tok för tjock, tog i mera mjölk än vad som stod i receptet.De är busenkla och  går himla fort att göra så därför passar det bra in i kategorin lättlagat som är just temat i Månadens sötsak denna månad. 

Skrabbelucker 
Runt 25 stycken, tror jag, glömde räkna dom 


2 ägg
4½ dl vetemjöl
ca 2-2 ½ dl mjölk (prova er fram, receptet säger nämligen 1,5 dl)
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. 
  3. Blanda  ner mjölk och mjölblandningen i äggsmeten. Blanda till en slät smet.
  4. Stek skrabbeluckerna på medelstark värme i stekpanna eller plättlagg. Jag tog 1 msk smet per skrabbeluck. 
  5. Vänd dom i strösocker.

lördag 27 augusti 2011

Äggost och Björnbärssylt

Älskar äggost och brukar normalt äta det två gånger om året, 1 gång i september när det är Lantbruksdagar på Liseberg och 1 gång till jul,om jag äter julbord på en restaurang och det finns där. Har aldrig gjort äggost själv, har trott att det skall vara komplicerat, men jisses så fel jag hade, det var busenkel. Det enda var att det tar tid att göra den, fick stå och röra i grytan i närmare 1 timme innan den var klar, men det var det absolut värt. Så underbart gott och självklart serverades den med hemmagjord björnbärssylt.Så nu kan jag göra egen äggost precis när jag vill :-) och på vårt julbord blir det givetvis äggost i år :-)

Vasslen som blir över, närmare 3 liter för mig kan man frysa in och använda som degvätska vid bröd och bullbak. Men den skall även tydligen vara god att använda i såser till pasta, lasagne och liknande. Även tex i pannkakssmeten.

Formen till äggost köpte jag på ICA, ,men självklart skulle det vara kul att äga en gammal äggostform i trä. Fast det är klart, en i plast är mer lättskött.

Äggost
4 l mjölk
8-10 ägg
2 dl grädde
2 dl filmjölk
3 dl gräddfil
socker efter tycker och smak (jag tog kanske 3 msk, då blev det inte så söt)

Gör så här:

  1. Slå mjölken i en lagom stor, helst tjockbottnad rostfri kastrull. 
  2. Vispa lätt ihop ägg, grädde, fil och gräddfil. 
  3. Häll allt i kastrullen och värm sakta. 
  4. Rör under tiden sakta mot botten av kastrullen. Låt blandningen komma till sjudning. Sänk värmen efter hand. Den får inte koka! 
  5. Efter en stund kommer blandningen att skära eller dela på sig.
  6. När det börjar bildas klumpar och när vasslan börjar klarna är det dags att dra kastrullen åt sidan. Detta tog 50-60 minuter för mig.
  7. Låt stå i 15 minuter. 
  8. Ös upp äggostmassan i formen med en hålslev. 
  9. Strö lite socker mellan varven. här var jag för snål med socker.
  10. Ställ svalt, helst över natt.
Björnbärssylt
1 kg björnbär
750 gram syltsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 100 grader och stoppa in väl rengjorda syltburkar. 
  2. Lägg björnbären och syltsocker i en kastrull.
  3. Värm försiktigt under omrörning, jag behövde inte tillsätta något extra vatten.
  4. Låt koka 10 minuter.
  5. Ta bort eventuellt skum.
  6. Häll sylten i syltburkarna, fyll så långt upp till kanten som det går. Sätt på locket och vänd dom upp och ner på. Låt svalna helt.
  7. Öppnad burk förvaras i kylen, även oöppnade burkar förvarar jag i kylen.

onsdag 24 augusti 2011

Pannkaksmuffins

Gjorde lite härligt goda pannkaksmuffins till kvällsmat idag, de blir som små miniugnspannkakor, himla goda, passar lika bra till tex brunch eller  lunch. Blir säkert tokgott om man blandar ner lite äppelbitar blandat med kanel,mossade banan,  blåbär eller hallon, skinka, bacon eller kasslertärningar.Jag gjorde 12 stycken, men nästa gång kommer jag göra 16 stycken då de pöser upp en hel del under gräddningen, fast det sjunker ihop när man tar ut dom ur ugnen, ja de rann över lite därför kommer jag göra 16 stycken nästa gång.  Fastnade även lite i muffinsplåten så nästa gång smörjer jag med smör istället för flytande margarin och bröar med lite mjöl. Ja dessa kommer jag garanterat göra fler gånger, himla praktiskt att göra dom i en muffinsplåt. Tror jag hittade receptet i senaste eller föregående numret av tidningen Gourmet.


Ja och imorgon kommer min allra första tävling här på bloggen :-)

Pannkaksmuffins
12 stycken

3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
5 dl mjölk
4 ägg
1 msk smör till formen

 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Smörj en muffinsplåt med smör
  3. .Blanda samman vetemjöl, salt och vaniljsocker. 
  4. Vispa ner mjölken, lite i taget. 
  5. Vispa ner tre av äggen och en äggula. 
  6. Spara en äggvita, vispa den separta och vänd ner i smeten.
  7. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  8. Serveras med lite färska bär, lite god hemmakokt sylt och kanske lite vispgrädde.

måndag 22 augusti 2011

Nougatglass

Gjorde lite ny glass idag, hade kvar nougat i skåpet sedan i julas, det var tänkt att användas till julgodis men så blev det inte så, istället blev det lite tokgod nougatglass, ja mycket nougat i, man kanske inte behöver ta så mycket nougat som jag gkorde, hela  300 gram, men gott blev, det, supergott, hade först tänkt göra lite nougatkrisp och hälla i , men jag smälte istället lite mer nougat så att det blev nougatripplad glass. Man märker att man får vara snabb när man tar kort på glass , här går det inte att vänta på att solen skall komma fram igen, får då smälter den bort :-)

Nougatglass
5 dl vispgrädde (eller 2,5 dl vispgrädde och 2,5 dl standardmjölk.)
1 vaniljstång 
6 äggulor
0,5 dl socker
200 gram nougat
100 gram nougat att rippla med

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Smält 200 gram nougat och blanda ner i glassmeten. Jag smälte min i mikrovågsugnen, passa den för det går fort.
  6. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Smält 100 gram nougat och landa försiktigt ner detta i glassen när glassen är halvfryst.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner 100 gram smält nougat när glassen är klar. Den skall bli ripplad, inte helt blandas ut i glassen. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

lördag 20 augusti 2011

Hasselnötsbröd


Bakade lite härligt gott bröd med massa hasselnötter i idag, gillar verkligen bröd med nötter i så detta är absolut ett bröd helt i min smak :-) .

50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ dl matolja
2 msk ljus brödsirap
2 tsk salt
11-12 dl lantbrödsmjöl/matbrödsmjöl, 4 sädesslag
200 g hasselnötter

Gör så här
  1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen löst sig. 
  2. Tillsätt matoljan, sirap och salt. 
  3. Blanda ner mjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg.
  4. Ta under 1 dl av de hela nötterna och tillsätt de resterande i degen i slutet av knådningen. 
  5. Arbeta degen ytterligare en kort stund men bara så länge så att nötterna fördelas jämnt i degen.Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt.
  7. Dela den i två jämnstora bitar som formas till avlånga bröd. Lägg ner dessa i smorda bakformar som rymmer ca 1,5 liter. Tryck ner de sparade nötterna i bröden och ställ därefter att jäsa i 20-25 minuter.Sätt undertiden ugnen på 250 grader.
  8. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200 grader och grädda i ca 25 minuter.
  9. Stjälp upp de nygräddade bröden ur formarna och låt dem kallna på bakgaller under bakduk.

onsdag 17 augusti 2011

Toscakaka

Fick en så fin sommarpresent från den gulliga Elisabet på FikaMera, ni kan tänka er att jag blir glad då jag verkligen tokgillar IB Laursens rosa tårtfat, tycker det är så fint, ja det är all deras porslin, har sedan tidigare deras tårtfat i glas, som används flitigt. Fick även en fin slickepott i rosa från Rice, lika fin den, slickepottar kan man aldrig ha för lite av och kul med en extra fin sådan. Gå gärna in på FikaMeras hemsida, de har så mycket fint och ni har väl inte missat att Elisabet har en utlottning på Facebook. Ja tack en än gång Elisabet för den fina sommarpresenten.

Ja jag måste ju inviga tårtfatet :-), så här mitt i veckan fick det blir något busenkelt som toscakaka, så tokgott, det är glasyren som gör hela kakan och trots att jag gjorde 1,5 sats av glasyren så blev det för lite tycker jag, nästa gång blir det dubbelt upp av den härligt knäckiga glasyren.

Toscakaka


125 g smör
2 dl strösocker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk

Glasyr (nästa gång blir det dubbelt av glasyren)
75 g smör
3 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g mandelspån

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Vispa smör och socker poröst. 
  3. Rör ner äggen ett i taget och sedan mjölet blandat med bakpulvret. 
  4. Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.
  6. Smält smör i en kastrull och rör ner socker, mjöl, mjölk och mandelspån och låt blandningen sjuda ca 1 minut.
  7. Fördela glasyren över kakan när den gräddats 25 min.
  8. Grädda kakan lite högre upp i ugnen ytterligare 10–15 min tills glasyren får en gyllengul färg. 
  9. Låt kakan svalna i formen.

måndag 15 augusti 2011

Hönökaka

Baka lite härligt goda hönökakor en regnig dag, så goda när de är nygräddade. Frys gärna in dom samma dag, de blir torra rätt fort tycker jag. Perfekta att ha i frysen och ta fram då de tinar fort.

Hönökakor
8 kakor
 
50 g jäst
1 l mjölk
0,5 dl flytande margarin
0,5 dl brödsirap
1 msk salt
6,5 dl rågsikt
17-18 dl vetemjöl 
Ev 2 msk brödkryddor 

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37º,häll i matfettet.Lös jästen i lite av degspadet. 
  2. Tillsätt resten av mjölkblandningen, sirap, salt, rågsikt & det mesta av vetemjölet. 
  3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunken. 
  4. Jäs övertäckt i 30 min. 
  5. Värm ugnen till 275º , ställ samtidigt in en plåt eller om du har baksten så använd den.
  6. Dela degen i 8 delar och rulla till bullar. Lägg på bakplåtspapper.
  7. Jäs under bakdukar i 30 minuter. 
  8. Kavla ut en bulle, gärna med kruskavel, till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Picka den även gärna med en gaffel, den vill gärna bli bubblig annars vid gräddning.
  9. Lägg kakorna en i taget på den varma plåten/bakstenen.
  10. Grädda mitt i ugnen i 4-5 min eller tills de fått lite färg, grädda inte för länge så att de blir torra.
  11. Lägg kakorna ovanpå varandra och täck med bakdukar så håller de sig saftiga. 
  12. Frys in de samma dag så att de inte blir torra.

torsdag 11 augusti 2011

Dumleglass

Ja ni har allt fått vänta allt för länge, men nu kommer det äntligen ett nytt recept på glass, ja nu när det är sommar gör jag mindre glass än någonsin :-), vet inte varför det blev så, har väl fullt upp nu när det är semester och så och man gör så mycket annat samtidigt som vi renoverar här hemma. Gjorde lite härligt god Dumleglass igår, fick inte den att frysa helt i glassmaskinen som den brukar göra, vet inte om det är den stora mängden Dumle som orsakade det.Ja den fick frysa till ordentligt i frysen istället. Ja gott blev det och kanske kan man utesluta socker helt då det är så mycket socker i den Dumle som man smälter ner.

Dumleglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
6 äggulor
0,5 dl strösocker
Ev 1 msk glukos (kan uteslutas)
200 gram dumlekolor 
Lite extra dumlekolor att blanda ner i smeten.

Gör så här:
  1. Häll grädden och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, häll i alla dumlekolor och värm detta på svag värme under omrörning tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Blanda ner lite hackade dumlekolor. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.blanda ner lite hackade dumlekolor i glassmeten när den är helt klar.. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

tisdag 9 augusti 2011

Klassis limpa/ Sötlimpa


Bakade lite sötlimpa idag vilket uppskattades av busfröna här hemma. Man är ju själv uppfödd på sötlimpa med hushållsost och tänk på den tiden fick vi även kalaspuffar till frukost ibland :-), det var tokgott det.Ja det blev en mjuk och härligt god limpa, att det var lite anis och fänkål i gjorde den bara ännu godare. Det är himla gott med ost på men även med Onsalakorv. Det skall vara mörk sirap i men då jag trodde jag hade slut på det så fick det bli brödsirap, funkade lika fint det, men sedan så hittade jag den mörka sirapen i ett annats skåp, undra just vad den gjorde där.

50g jäst
5dl vatten
1/2 msk salt
30g rumsvarmt smör
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 1/2 dl mörk sirap/brödsirap
7 dl rågsikt
10 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet tills det är ca 37 garder, fingervarmt. 
  3. Häll över  1 dl vatten över jästen och rör om tills jästen löst upp sig, tillsätt resten av vattnet.
  4. Häll ner resten av ingredienserna i bunken men spara lite mjöl till utbakningen.
  5. Arbeta degen ca 12 min för hand annars 10 min med maskin. 
  6. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
  7. Strö mjöl på bakbordet och lägg degen på bordet, dela i 3 lika stora delar och forma till limpor.
  8. Lägg limporna på en bakplåt med papper, täck med kökshandduken och låt jäsa i ytterligare 30 min.Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  9. Sätt plåten i den nedre delen av ugnen och låt grädda i 25 minuter. Tills de fått fin färg.
  10. Låt dem sedan svalna på galler under handduk.

söndag 7 augusti 2011

Äppelpaj

Bakade lite mumsig äppelpaj i helgen, passar så bra nu när de svenska äpplena äntligen börjar dyka upp i affären. Visserligen har vi ett äppelträd på tomten men i år blev det inte många äpplen, de flesta har redan trillat ner och ofta är det bruna inuti. Var iofs likadant förra året när det var mängder med äpplen, de blir fort bruna inuti.När det gäller äppelpaj så gillar jag det bäst om den består av både pajdeg och smuldeg.

Pajdeg
152 gram snör
1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl

Fyllning
3-4 äpplen
1-2 tsk kanel

Smuldeg
1 1/2 dl råsocker
1 1/2 dl valnötter
1 1/2 dl havregryn
2 1/2 vetemjöl
200 gram kallt smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret på låg värme, blanda ner socker och mjöl, blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylskåpet 30 minuter.
  4. Förgrädda ca 5 minuter i mitten av ugnen.
  5. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg i pajskalet och pudra över kanel.
  6. Mixa råsocker, valnötter, havregryn och mjöl i matberedaren.
  7. Lägg i det kalla smöret  skuret i bitar och mixa snabbt ihop till en smuldeg.
  8. Strö detta över äpplen.
  9. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter tills pajen fått en gyllenbrun färg.
  10. Serveras med lite mumsig vaniljsås.

torsdag 4 augusti 2011

Kladdkaka med Daim /Daimkladdkaka

För några veckor sedan blev jag och många andra bakbloggare tillfrågade om vi ville testbaka och recensera en av fem kladdkakerecept som Arla har på sin hemsida, vem tackar nej till det liksom :-), även om jag inte tokälskar kladdkaka så är det himla gott. Ja och vi verkade vara många som just föll för kladdkaka med daim och det kan jag verkligen förstå för hur gott är det inte med daim, vann förra året stjärnvinst på Daimhjulet på Liseberg, ni kan förstå att vi hade mycket daim här i huset efter det :-), självklart finns det inte någon daim kvar idag utan jag fick köpa ny. Som tillbehör till kladdkaka hör givetvis vispgrädde och nu för tiden har ju även Arla smaksatt grädde och den med choklad passar fint till just denna kladdkaka,det finns även en med jordgubbsmak som också är god och passar till kladdkakan. Annars är det även gott med något lite syrligare till som bryter av allt det söta som tex hallonsås eller kanske lite färska jordgubbar. För söt det blir det, toksöt så att näshåren krullar sig, precis som alltid med kladdkaka och daimen i gör det inte direkt sämre :-) . Men nästa gång tänker jag minska på gräddningstiden något eller grädda den längst ner i ugnen så att det blir lite kladdigare, dessutom vill ja ha i en extra paket med dubbeldaim för att få ännu mera daimssmak samt inte hacka daimen så fint. Just kladdkaka är busenkelt att göra, det behövs ingen elvisp för kladdkaka blir allra bäst om man bara rör ihop ingredienser. Sedan så blir den allra godast om den får gotta till sig i kylen över natten. Jag bröar alltid med kakao när jag gör chokladkakor, blir godast och snyggast så.Och här hittar ni receptet till denna supersmarriga kladdkaka Kladdkaka med Daim

tisdag 2 augusti 2011

Nonstoptårta

Gjorde en härligt smarrig tårta på min födelsedag, det blev en tårta som bestod av kokosbottnar, fyllda med mjölkchokladfluff och bananmousse. Ovanpå och runt tårtan mjölkchokladfluff, sedan en massa chokladdoppade fingerskex runt tårtan  och ovanpå tårtan en massa härligt goda Nonstop. Ja supergott blev det iallafall och det var första gången jag testade kokosbottnar och de smakar precis som kokostoppar, smarrigt värre :-). Ingredienserna nedan gick åt för en tårta på 16 cm i diameter. Gjorde kokosbotten i en 16 cm form då jag ville ha en högre botten, inte att rekommendera om man vill dela på den, kokosbotten går inte att dela på utan att den går sönder en del, fick ta hjälp av min tårtring för att bygga ihop tårtan igen och den blev då kanon eftersom botten är så saftig, men det är bättre att baka tre bottnar för sig. Jag brukar nu för tiden alltid använda tårtring när jag gör tårta, blir en stabilare/jämnare tårta då.

3 kokosbottnar
Mjölkchokladfluff, går åt mer än 1 sats om du gör en botten på 23 cm
Bananmousse
2 paket chokladdoppade fingerskex, går åt mer vid en 23 cm tårta. Funkar även fint med Kit Kat choklad.
1 påse nonstop/smarties/ M&M´s, går åt mer vid en 23 cm tårta.

Gör så här:
  1. Eftersom jag har en tårtring så gör jag tårtan så här, lägg en kokosbotten på tex en tårtbricka, fyll på med ett lager kokosmousse, lägg på en ny kokosbotten, fyll på med ett lager bananmousse, lägg på den sista tårtbotten, vira plastfolie runt och sätt dit tårtringen eller klä insidan av tårtringen med overheadplast. Ställ i kylen en kort stund. Min stod kanske 2 timmar pga av att jag ville att min tårtbotten skulle bli stabilare då bottnarna gått sönder lite. Dina bottnar kommer ju inte att gå sönder eftersom du inte skall försöka dig på att dela den i flera delar :-)
  2. Har man inte tårtring så är det bara att lägga 1 kokosbotten på ett tårtfat, bre på kokosmousse, kokosbotten, bananmousse och kokosbotten. Den måste inte stå i kylen.
  3. Bre mjölkchokladfluff runt och ovanpå hela tårtan.
  4. Sätt fingerskex runt hela kanten, knyt ett fint band runt dom.
  5. Fyll på med en massa Nonstop.

Kokosbotten

En mycket god tårtbotten som passar perfekt ihop med tex chokladfluff, bananmousse, kokosmousse, passionsfruktmousse. Blir en botten som inte går att dela på mitten så vill man ha en hög tårta med flera olika fyllningar så får man baka flera stycken istället. Tro mig :-) jag har försökt att dela på den,  jag gjorde en högre botten genom att grädda den i 16 cm form istället för 23 cm form, ja inte gick den att dela utan att falla sönder, men jag fick efter lite pusslande ihop tre bottnar ändå. Den smakar precis som kokostoppar och blir himla saftig. Botten passar fint som grund i en moussetårta där man tex har ett eller flera lager mousse ovanpå kokosbotten. Receptet kommer från boken Nyttigheter och njutningar.

1 dl (2 st) ägg
85 gram (1 dl) strösocker
140 gram kokosflingor
60 gram (4 msk) mjölk
30 gram mjölkchoklad, hackad

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en form med löstagbar botten, 23 cm i diameter, 6 cm hög. Bröa med kokosflingor.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Koka upp mjölken och häll i kokosflingorna och låt detta svälla några minuter.
  5. Blanda ner i äggvispet och tillsätt den hackade chokladen.
  6. Häll i tårtformen och baka i ca 15 minuter, tills den blivit gyllenbrun, den skall bli lite seg.

Bananmousse

Härligt mumsig tårtfyllning som passar perfekt ihop med chokladfluff eller kokosmousse.

3 mogna bananer
3 äggulor
½ dl socker
3 dl vispgrädde
Eventuellt lite snabbmarsanpulver
Lite citronsaft, kanske tog 1 msk

Gör såhär:
  1. Vispa äggulorna och socker pösigt.
  2. Mosa bananerna riktigt ordentligt. Jag mixar mina i matberedaren med den tillhörande kniven. Tillsätt citronsaften.
  3. Häll i bananerna i äggsmeten, och rör om.
  4. Vispa grädden ganska hårt, tillsätt sedan banansmeten. Om du tycker att bananmoussen är för lös kan du tillsätta lite marsanpulver till önskad konsistens.Det gjorde jag då min blev alldeles för lös för att fungera som tårfyllning.

söndag 31 juli 2011

Födelsedagstårta

Hade födelsedagskalas 2 igår, denna gång blev det en tårta täckt med sugarpaste. Den består av en ljus tårtbotten, fylld med kokosmousse och dumlefluff, spacklad med vit maräng kräm och täckt med sugarpaste. Kan säga att fyllningarna var supersmarriga, likaså den vita marängsmörkrämen , verkligen lättarbetad och himla god.

Testade ett nytt märke på sugarpaste igår, Wiltons sugarpaste, är verkligen nöjd med den SP. Den smakar gott, är mjuk och smidig redan från början och väldigt lättarbetad. Helt klart en ny favorit som jag kommer att köpa i fortsättningen. Jag köpte min hos B´s Skafferi. En trevlig webbutik där man snabbt får svar på sina frågor och hon hade precis de produkter jag behövde för min födelsedagstårta.Nu i semestertider så kan det ju lätt bli lite längre leveranstid, något jag räknar med, men som plåster på såren så fick jag två paket av FunCakes smaksatta fondant, den finns i tre smaker hallon, banan och apelsin. Har ännu inte hunnit testa dom men de skall tydligen smaka riktigt gott. Tack B´s Skafferi för den extra lilla presenten :-). Som dekoration på tårtan så använde jag denna silikonform, behöver dock bli lite mer kompis med den :-) och lära mig få ett bättre och tunnare resultat.

Dumlefluff

En härligt supergod fluff med dumlekolor

3 dl vispgrädde
180 gram dumlekolor, grovt hackad

Gör så här:
  1. Värm grädden i en kastrull, jag brukar värma den tills det börjar ryka om den, den får inte börja koka.
  2. Ta av den från spisen och blanda ner dumlekolorna. Är det svårt att få kolorna att smälta ner helt i grädden så kan du ställa tillbaka den på spisplattan under omrörning, jag brukar stänga av spisplattan, den funkar fint ändå med eftervärmen som är kvar på platan.
  3. Ställ in den i kylskåpet över natten eller i minst 6 timmar, den måste bli helt kall.
  4. Nu är det bara att vispa upp dumlegrädden till ett härligt fluff.

Vit marängkräm

Testade i helgen att spackla min födelsedagstårta med en härligt fluffig vit marängkräm, den var verkligen supergod och mycket lättarbetad. Jag halverade detta recept då jag bara skulle spackla 1 tårta, men det går att frysa marängkrämen. Helt klart en ny favorit.
 
till ca 2 tårtor

4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft från en citron, jag tog 2 msk pressad citron på flaska
350-400 g saltat smör, rumsvarmt

Gör så här:
  1. Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri bunke. Jag använde min bunke som tillhör köksmaskinen. 
  2. Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den får en temperatur på ca 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält. 
  3. Ta av marängen från värmen och vispa med elvisp på hög hastighet tills den svalnat. Jag använde ballongvispen på min köksmaskin.
  4. Tillsätt smöret, lite i taget, under långsam vispning.
  5. Låt den eventuellt stå i kylen en stund för att stelna, jag tror min stod i kylen 10 minuter, men det går utmärkt att använda den med en gång.  
 Recept kommer från Leila Lindholms bok a piece of cake

Kokosmousse

En riktigt god tårtfyllning som blir bäst om den får stå några timmar i kylen och tjockna till sig, blir den ändå för lös så går det att göra tjockare genom att blanda ner lite marsanpulver. Passar fint ihop med tex mjölkchokladfluff, anansmousse eller bananmousse.

2 dl creme fraiche, 34%
2 dl socker
1½ dl kokosflingor
2 dl vispgrädde
ev marsanpulver
  1. Vispa creme fraiche och socker.
  2. Blanda i kokosen och vänd i vispad grädde
  3. Låt svälla i kylskåpet i några timmar.

torsdag 28 juli 2011

Strawberry cheesecake

Idag är det inte någon vanlig dag, för dag är det Lindas födelsedag :-) Ja så då blev man visst ett helt år äldre, nu för tiden får man tänka efter hur gammal man blir :-). Upp till var  20 så var det himla viktigt hur gammal man var, nu när man är 35+ så har några år hit och dit inte någon betydelse längre :-).
I helgen hade vi ett litet födelsedagskalas med mina föräldrar och bröder med familj. Då gjorde jag en härligt underbar god cheesecake, fast så mycket cheesecake smakade den inte, då chessecakelagret inte är så tjockt och det även är fruktmousse på. Men tokgott blev det och jag var lite skeptiskt till att ha kardemumma i cheesecakefyllningen, men det gjorde den verkligen så supergod. Den består av två lager rulltårta med hemmagjord jordgubbssylt emellan.  1lager cheesecakefyllning, 1 lager fruktmousse och tillsist täckt med tårtgelé.

1 sats rulltårta
50 gram (0,5 dl) jordgubbsylt
1 sats cheesecakefyllning
1 sats fruktmousse med jordgubb
Tårtgelé jordgubb

Uppbyggnad:
  1. Tryck ut 2 stycken rulltårtsbottnar som passar till en springform på ca 23 cm i diameter och 6 cm hög, fast jag gjorde min i en ställbar tårtring och gjorde den på runt 20 cm i diameter. Klä insidan av formen med overheadplast så är det lättare att få loss tårtan sedan. Jag hade svårt att få ut två bottnar så den sista botten tryckte jag ut så gott det gick och pusslade ihop med rester av rulltårtan så att det blev en hel botten ovanpå jordgubbssylten. Alternativ gör två rulltårtsbottnar, överbliven rulltårta kan du använda till cake pops, arraksbollar, dammsugare etc. 
  2. Lägg en rulltårta längs ner.
  3. Stryk på ett lager med jordgubbssylt. Lägg i nästa botten och tryck till.
  4. Fyll på med cheesecake och därefter fruktmousse upp till toppen, stryk jämnt.
  5. Ställ i frys för att stelna ca i timme.
  6. Stryk på med jordgubbsgelé, dekorera med vit choklad och jordgubbar.

Hela tårtan går utmärkt att göra i förväg och frysa in, vänta bara med tårtgelén och dekorationer tills du tinar upp tårtan något. Den tinar på ca 8 timmar i kylen.  

Cheesecakefyllning
190 gram  philadelhiaost
30gram (0,5 dl) florsocker
150 gram vit choklad
2 tsk kardemumma, malen

Gör så här:
  1. Smält vit choklad.
  2. Vispa florsocker och philadelphiaost luftigt, rör ihop med chokladen.
  3. Smaksätt med kardemumma sist.

Rulltårtsbotten

150  gram (3 st) ägg
160 gram (2 dl) strösocker
120 gram (2 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram (0,5 dl) mjölk

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna, rör försiktigt ner i äggsmeten.
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, bakas direkt i 200 grader i 5-6 minuter.
  4. Sockra innan det svalnat helt, vänd om och dra bort pappret.

Tårtgelé

Att hälla över en tårta så att den får ett fint och glansigt gelélager.
Tårtgelé
0,5 dl strösocker
2 st gelatinblad
1 dl fruktpuré, består av 1/2 dl  mixade bär* och 1/2 dl vatten.

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Smält sockret med fruktpurén.
  3. Tillsätt gelatinbladen och låt svalna till rumstemperatur.
*Fruktpuré gör du genom att mixa tex jordgubbar i tex en blender eller mixer och sila detta genom en finmaskig sil.*
Det går bra att använda koncentrat av nectar eller saft istället för fruktpuré. Använd 0,5 dl koncentrat och 0,5 dl vatten. Tar du drickfärdig juice används 1 dl och inget vatten.

Fruktmousse

Himla gott och passar bra till moussetårtor och som fyllning i andra tårtor.

2,5 dl fruktpuré
100 gram florsocker (1,65 dl)
4 st gelatinblad
4 dl grädde

Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen
  2. Vispa grädden lätt fluffig
  3. Blanda puré och florsocker.
  4. Krama ur gelatinbladet och värm till ca 40-45 grader i mikro eller kastrull, röres snabbt ner i puréblandningen.
  5. Grädden blandas ner i puréblandningen. När man bl
    andar ner grädden så är det bra att börja med en liten klick så att det blir simmigt, innan resten av grädden tillsätts. Detta för att förebygga att den inte blir gryning.
Fruktpuré: Använd en blender eller mixer eller råsaftcentrifug för att göra fruktpuré. Mixa 350 gram bär som passeras genom en sil så blir det 2,5 dl fruktpuré.

onsdag 27 juli 2011

Kokos och apelsinkakor

Bakade lite härligt krispiga småkakor med smak av apelsin och kokos. Detta är ett recept på sockerfria småkakor men det går lika bra att använda vanligt strösocker. Som sötningsmedel, strö  finns tex Hermesetas som funkar fint att baka med och vill man hellre använda naturligt sötningsmedel, vilket jag hellre väljer om jag måste använda sötningsmedel, så finns det Stevia och Agavesirap.Använder man någon av dessa två så får man se efter hur mycket man bör använda då de är sötare än vanligt socker.  Men som sagt vanligt strösocker funkar lika fint.

Kokos och apelsinkakor
Receptet säger 60 stycken, men jag fick absolut inte så många.

200 gram smör
1 dl sötningsmedel, strö eller vanligt strösocker
4 dl vetemjöl
1 apelsin, finrivet skal
1 dl riven kokos + till garnering

Gör så här:
  1. Vispa ihop smör och sötningsmedel/socker med elvisp.
  2. Arbeta in mjöl, kokos och apelsinskal med händerna.
  3. Arbeta snabbt ihop till en deg och forma till en rulle på ca 4 cm i diamter, rulla i kokos.
  4. Linda in den i bakplåtspapper och lägg den i kylskåpet i ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Skär upp 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

måndag 25 juli 2011

Briocher

Gjorde en ny omgång briocher, de är så tokgoda och perfekta att ha till middagen, serveras nygräddade och de som blir över bör frysas in samma dag. De innehåller massor med ägg och smör men det är ju det som gör de så goda,de är inte nyttiga men är det kalas så är det :-) Jag hade velat testa ett nattjäst recept men då kylskåpet var upptaget av kalljäst surdegsbröd och tårta så fick det bli detta recept. Tyvärr glömde jag bort att räkna hur många de blev, men iallafall minst 30 då jag gräddar dom i små formar som man tex bakar mandelmusslor i. Kul att få användning för de gamla formarna som legat bortglömda i källaren.Och briocher passar lika bra till helgfrukosten eller brunchen med lite härligt god sylt.

Briocher
25 g färsk jäst
2 dl vatten. 37ºC
1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1/2 dl socker
5 ägg
ca 8 dl vetemjöl
ägg till pensling

Gör så här
  1. Lös upp jästen i vattnet. 
  2. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter. 
  3. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter. 
  4. Rör ihop matfett och socker. 
  5. Rör ner äggen i matfettsblandningen och arbeta in det i den jästa degen. 
  6. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med ev. resten av mjölet. 
  8. Rulla ut degen till en längd. Ta undan lite av degen som formas till små runda kulor.
  9. Dela degen i lagom stora bitar beroende på hur stora formar du använder och forma runda bullar.
  10. Lägg dem i formar av aluminiumfolie, jag använder bakformar som man tex använder när man gör mandelmusslor. 
  11. Gör en fördjupning i bullarna och lägg ner en kula i varje bulle.
  12. Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter
  13. Sätt undertiden ugnen på 250ºC.
  14. Pensa bullarna med uppvispat ägg. 
  15. Grädda mitt i ugnen10-12 minuter.
  16. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk. Bör frysas in samma dag.

fredag 22 juli 2011

Chocolate Chip Cookies och Lindt Excellence Mild 70% och 85% Cocoa

Bakade lite härligt mumsiga chip cookies i veckan, dessa kakor är sambons favorit och jag provade ett nytt recept idag, gillar när de blir lite knapriga men ändå sega och sedan är det havregryn i , vilket jag tycker är gott. Himla goda att blanda ner i vaniljglass :-) eller göra glass-sandwich på.

Jag är provsmakare under ett halvår för Lindts choklad och i slutet på maj så fick jag hem deras två nyheter. Deras mörka choklad ,Lindt Excellence Mild 70% och 85% Cocoa finns numera även som  en mild version, lite mindre besk, lite lenare , perfekt för de som vill testa på att äta en bit mörk choklad.Använde den 85% i kakorna, himla gott :-). Det är klart, det går ju inte att jämföra med mjölkchoklad, det smakar ju fortfarande mörk choklad men den är lite mildare och lite mindre besk eftersmak.


Chip Cookies
ca 24 st, fast jag vill inte ha så stora och gjorde 32 st


100 g smör
2 dl råsocker strö (eller farinsocker)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
175 g mörk blockchoklad


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör rumsvarmt smör mjukt med de olika sockersorterna.
  3. Tillsätt ägget under vispning.
  4. Blanda vetemjöl, havregryn, bikarbonat och salt. 
  5. Rör ner mjölblandningen i smeten.
  6. Grovhacka blockchokladen. Blanda ner den i smeten.
  7. Klicka ca 24 matskedsstora klickar på bakpappersklädda plåtar. Jag rullade mina till små bollar och då flöt de ut lagom mycket under gräddningen. Lägg klickarna ganska glest, eftersom kakorna flyter ut lite.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
  9. Låt kakorna kallna på plåten. Går utmärkt att frysa.