Har aldrig bakat den här kakan/bullen innan men det var så tokgod, den spröda kakan smälter i munnen och ihop med mandelmassafyllningen blir det riktigt mumsigt. Man kan använda marsipan istället i fyllningen men då jag hade hemmagjord mandelmassa hemma så fick det bli det som fyllning. En riktigt härlig sommarkaka/bulle. Det är som en wienerdeg i smaken. Receptet kommer från Hembakningsrådet
Odenselängd
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk strösocker
2 ägg
50 g jäst
Fyllning:
150 g marsipan eller mandelmassa
1 dl strösocker
100 g smör (rumsvarmt)
Garnering:
ägg (uppvispat)
mandelspån
pärlsocker
Gör så här:
- Häll alla ingredienser i matberedarens skål. Smör och jäst delas först i mindre delar. Kör till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 minuter.
- Gör fyllningen under tiden.Riv marsipan och rör med socker och smör till en jämn smet. Eller kör i en mixer.
- Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den lätt och dela i tre delar. Degen blir mjuk och följsam.
- Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20x35 cm.
- Lägg fyllningen som en sträng längs mitten av varje degplatta. Den skall uppta ca en tredjedel.
- Vik sedan sidorna över fyllningen.
- Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 250°.
- Pensla längderna med ägg.
- Strö över mandelspån och pärlsocker.
- Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader.
- Grädda ca 20 minuter.
- Låt längderna svalna och skär sedan i bitar.