måndag 7 juni 2010

Vetesurdeg


Dag 1, morgon5 gram rågsurdegsgrund
50 gram (40 grader)
50 gram vetemjöl special

Blanda samman ingredienserna i en burk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt), eller täck med plastfolie.Låt burken stå varmt, gärna runt 25ºC. Skaka burken försiktigt ungefär var 12:e timme.

Dag 2, kväll
100 gram vetemjöl special
100 gram vatten
(40 grader)

Tillsätt mjöl och vatten och rör om ordentligt. Efter 12 timmar bör surdegen ha kommit igång. Det ser man på att den har ökat i volym och bubblar livligt. Har den inte kommit igång, låt stå ytterligare 12 timmar, häll ut allt utom ca 50 gram och gör om processen för dag 2, kväll.

Om du inte ska baka med vetesurdegsgrunden direkt, ställ in den i kylen och mata den ca 1 gång i veckan.

Så matar du en vetesurdegsgrund:

Spara ca 50 gram av vetesurdegsgrunden i burken. Tillsätt 100 gram vatten och 100 g vetemjöl special och rör om ordentligt. Ca 12 timmar senare har surdegsgrunden rest sig och bubblar livligt. Ställ in den i kylen om du inte ska baka direkt med den. Beräkna 100 gram till ett brödbak. Se till att alltid spara minst 50 gram av vetesurdegsgrunden, som du håller vid liv genom att mata enligt ovan. Matningen bör ske ungefär en gång i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar