Jag
brukar först stötta saffranet med lite socker och blanda med någon sprit, tex vodkaoch sedan låta det stå
och dra en si så där 15 minuter, det utvinner både färg och smak ur
saffranet.
Smälter inte längre smöret, givetvis skall det vara smör :-) utan blandar ner det rumsvarmt, ger saftigare bullar.
Använder
kesella då det ger saftigare och riktigt fluffiga bullar. Går givetvis
lika bra med tex creme fraiche, grekisk yoghurt, turkisk yoghurt,
matlagningsyoghurt.
Gör
hellre degen lite kladdig, inför första jäsningen olika mjölsorter drar
åt sig olika mängd vätska, beroende på hur färskt mjölet är, ta då
hellre lite extra mjöl vid utbakningen.
Man
behöver inte pensla med ägg, går lika bra att pensla med tex sirap
utrört i lite vatten
Saffransbröd
ca 40 stycken
50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
4 dl mjölk 3% + 1 dl vispgrädde eller 5 dl mjölk 3%
250 g kesella/kvarg , gärna med vaniljsmak
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran, 2 pkt
1 ägg
ca 16-17 dl vetemjöl
Till pensling
1 ägg + 1 msk vatten + 1 nypa salt
Gör så här
- Stött saffranet i en mortel med lite strösocker, häll gärna på någon msk vodka, då utvinner man mera smak och färg ur saffranet.
- Smula ner jästen i en bunke.
- Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
- Rör ut jästen i lite av mjölken.
- Tillsätt resten av mjölken och saffran, smör, kesella, salt, socker, och ägg.
- Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen.
- Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
- Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Baka ut till valfritt saffransbröd.
- Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.
- Pensla dem med äggblandningen.
- Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter.
- Frys gärna in saffransbrödet samma dag.