tisdag 25 augusti 2015

Äppelpaj med mördegslock

Äntligen kan man snart köpa svenska äpplen i affären, tyvärr har vi ännu inget äppelträd som ger frukt, men om några år kanske. Men nu när det börjar bli säsong för svenska äpplen så kommer det bli många äppelpajer här i huset.

Äppelkaka med botten och lock

Mördeg:
200 gram smör
1 dl socker
1 1/4 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
6 äpplen, tog bara 5 äpplen, beror ju på hur stora du använder.
2 tsk kanel
strösocker, kanske runt 3/4 dl

Gör så här:
  1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till mördegen, gör enklast i en matberedare. 
  2. Dela degen i 2 lika stora delar. 
  3. Tryck ut den ena delen i en smord form med löstagbar kant på ca 24 cm i diameter.
  4. Skala och skiva äpplena tunt, vänd dom i kanel och socker.
  5. Häll detta över mördegen.
  6. Lägg på den andra mördegen som ett lock, se till att den går ända ut till kanterna.
  7. Grädda i 175-200 grader i ca 45 minuter. Jag gräddade min längst ner i ugnen.

2 kommentarer:

  1. Så gott med äppelpaj och glass/vaniljsås till!

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det, önskade bara jag hade fruktträd med mängder av frukt :-)

    SvaraRadera