tisdag 12 maj 2015

Frosttårta

Vi har 2  födelsedagsbarn i april, Wincent som blev 5 år och Arvid som blev 1 år. 5-åringen önskade sig en Frosttårta och för att göra det lite enkelt för mig använde jag mig av en tårtbild/oblatbild.  Det blev en ljus tårtbotten fylld med glasskräm och hallonmousse. Och garnering blev vispgrädde och snöflingor i sugarpaste.

Ljus tårtbotten
 5 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 dl hett vatten


  1. Smörj bakformen, ca 22 cm i diameter och klä den sedan med en krage av bakplåtspapper, lägg även en rundel i botten.  Jag brukar även smörja detta papper och eventuellt bröa med mannagryn. 
  2. Vispa ägg och socker pösigt. 
  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner det i smeten varvat med det heta vattnet. Rör om försiktigt.
  4. Häll smeten i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.

Glasskräm 2 dl vispgrädde
Marsankräm gjord på 2 dl mjölk och 5 msk marsanpulver

Gör så här:
  1. Vispa grädden hårt och blanda i marsankrämen.
  2. Man kan också vispa grädden lite halvlöst och sedan blanda i marsankrämen och vispa till önskad konsistens.
  3. Eller så blandar man ner ovispad grädde i den färdiga vaniljkrämen och vispar till önskad konsistens, det provade jag sist jag gjorde glasskrämen och tycker det är det enklaste sättet att göra glasskrämen på. 
Hallonmousse

200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Gör så här:
  1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. 
  2. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
  3. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten.
  4. Blötlägg gelatinbladen. 
  5. Vispa grädden. 
  6. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden och florsockret. 
  7. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
 

1 kommentar:

  1. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

    SvaraRadera