Nu är det finns mängder med svenska äpplen i affären är det så gott med äppelpaj
Pajdeg
4 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
strösocker
Fyllning:
6-8 äpplen
0,5 dl strösocker
2 msk vatten
1 msk malen kanel
Gör så här:
- Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa.
- Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta snabbt ihop alltsammans till en smidig slät deg.
- Degen kan också blandas i en matberedare.
- Platta ut degen, täck den med plastfolie och låt den vila kallt ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala äpplena och skär i små tärningar.
- Koka upp vattnet i en liten kastrull och lägg i äppeltärningarna.
- Koka upp igen och rör ner socker och kanel.
- Ta av från värmen.
- Dela degen i två delar.
- Kavla ut den ena som en botten och lägg den i formen.
- Lägg i fyllningen. Kavla ut den andra degen som ett lock och lägg över.
- Tryck till runt kanten och stick några hål i deglocket.
- Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över lite socker.
- Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter tills den får fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar