Har firat lite födelsedagar under sommaren och här hemma är det tyvärr ingen som uppskattar fina sugarpaste tårtor så därför blir det oftast vanliga gräddtårtor, men det är ju trots allt så gott :-) . Dessa är fyllda med glasskräm och hemgjord jordgubbssylt.
Gräddtårta
Tårtbotten
5 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
Gör så här:
- Smöra och bröa en rund form på 22-24 cm. Jag brukar göra en krage med bakplåtspapper för att förhindra att smeten rinner över vid gräddningen.
- Vispa ägg och socker ljust och poröst
- Blanda de torra ingredienserna.
- Blanda försiktigt ned detta i äggsmeten.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-45 min. Öppna absolut inte ugnsluckan de första 20 minuterna. Mot slutet av gräddningen kan man ibland behöva lägga på lite ugnsfolie för att förhindra att tårtbotten blir allt för mörk.
- Låt den svalna en stund innan du stjälper upp den.
Glasskräm
2 dl vispgrädde
Marsankräm gjord på 2 dl mjölk och 5 msk marsanpulver
Gör så här:
- Gör marsankrämen/vaniljkräm enligt anvisningar på paketet.
- Häll ner den ovispade grädden i vaniljkrämen och blanda till önskad konsistens.
Jordgubbssylt
2 l jordgubbar
1 kg Syltsocker
Gör så här:
- Rensa och skölj bären. Skiva eller mixa dem.
- Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp. Koka i två minuter.
- Tag grytan från värmen, skumma noga. Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast.
- Förvara svalt.