Pajdeg:
150 gr smör
0,75 dl socker
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
Fyllning: 1 liter färska/frysta björnbär
0,75 dl socker
3 msk potatismjöl
Vaniljströssel:
100 gr smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Nyp ihop mjöl, socker och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa.
- Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajformen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.
- Smält smöret till vaniljströsslet. Dra av kastrullen från plattan.
- Blanda i socker, vaniljsocker och vetemjöl direkt i kastrullen. Det ska bli en grynig massa. Ha i lite mer mjöl om den är för lös. Ställ vaniljströsslet åt sidan.
- Häll björnbären i pajskalet.
- Strö ut vaniljströsslet över bären.
- Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter. Passa så att vaniljströsslet inte blir bränt. Täck med aluminiumfolie i så fall.
Så gott med paj och vaniljsås!
SvaraRaderaÅh Gott! Blev riktigt sugen på paj nu :)
SvaraRadera