lördag 21 augusti 2010

Danskt rågbröd


Härligt mättande lite söt danskt rågbröd. Brödet blir bäst om det får stå och mogna ett dygn. Receptet kommer från Johan Söderberg. Så gott med några skivor stark ost.
 Dag 1:
500500 g vatten
300
300 g hel råg
200
200 g solrosfrön
50
50 g linfrön
40
40 g salt

Dag 2:

500500 g vatten
300
300 g mörk sirap
300
300 g grovt rågmjöl
300
300 g fint rågmjöl
300
300 g vetemjöl
60
60 g jäst
hela fröblandningen från dag 1
Gör så här

  1. Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över frö/krydd-blandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl till nästa dag.
  2. Mät upp vattnet och värm det till cirka 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, det fina och det grova rågmjölet, vetemjölet och samma fröblandning som till deg 1. Blanda också ner deg 1 och kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla två avlånga bakformar.. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå i 40 minuter.
  4. Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. Baka tills de når en innertemperatur på 98 grader, c:a 60-75 minuter.
  5. Ta ut bröden och låt den vila ett dygn innan de är klara att ätas. Jag brukar plasta in de innan de hunnit svalna helt och låta det mogna till dagen efter..

2 kommentarer:

  1. Älskar danskt rågbröd! Så saftigt och gott! Aldrig provat att göra eget dock!!

    SvaraRadera
  2. Sofie: Jo rågbröd är riktigt gott, mättar så bra om man äter det till frukost, väldigt enkelt att göra eget

    SvaraRadera