Chokladkolor är ett måste på gottebordet :-) och de här blev helt perfekta, alldeles lagom sega, inte så hårda som knäck och inte så mjuka som fudge, utan härligt sega. Som vanligt använde jag min kära chokladtratt och portionera upp dom i ischokladformar, så skönt att slippa besväret med att klippa och slå in kolan :-), för det tycker jag är rätt så trist.
Chokladkola
50 stycken
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 gram smör
4 msk kakao (gärna av god kvalitet) , själv använder jag Kung Markattas
Gör så här:
- Klä en form, ca 20*30 cm, med bakplåtspapper eller ställ ut ischokladformar på en plåt.
- Lägg grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull.
- Sätt plattan på medelvärme. Rör om med en träsked tills du har en jämn smet. När det börjar koka, sänk värmen ett steg och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10 minuter och gör sedan ett kulprov. Rör om då och då.
- Häll försiktigt kolasmeten i långpannan eller ischokladformarna.
- Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst halvtimme, gärna över natten.
- Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2 x 2 centimeter stora.
- Slå in bitarna i bakplåtspapper och förvara i kylskåp.