lördag 10 december 2011

Gräddkola

Lite härligt seg gräddkola är ett måste till jul. Såg att  Dansukker har fått en ny produkt i sitt sortiment, glykossirap, verkligen toppebra då flaskan är behändig att dosera ut samtidigt som det går åt en hel del glukos nu när jag gör en massa julgodis samt att jag använder den när jag gör glass. Sedan är det en lagom stor storlek på den.
Och här kommer receptet från kolan som kommer från Dansuukers receptbank. När jag gör kola brukar jag hälla upp smeten i små folieformar, så praktiskt då du slipper jobbet med att skära/klippa kolan i bitar samtidigt som de är lätta att förvara utan att de klibbar ihop. Till min hjälp har jag ett helt suveränt  verktyg choklad/knäcktratten , helt toppen nu när det skall göras en massa julgodis, går så mycket fortare och det blir mindre spill och kladd. Lätt att att göra ren. Helt klart värt sina pengar och jag köpte min förra året på Lyckas med mat, tyvärr är det slutsålda men finns säkert i fler webbutiker.

Gräddkola
cirka 45 stycken
Ingredienser

100 g smör eller margarin
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl Strösocker
1 dl Ljus Sirap
2 msk  Glykossirap 

Gör så här:
 1. Gör en form, cirka 20x20 cm, av folie. Pensla formen med olja eller gör som jag, häll smeten i små folieformar, så behändigt att förvara dom då och du behöver inte klippa din kola i bitar.
 2. Blanda samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka tills smeten är 137°. Tillsätt eventuell smaksättare och blanda väl.
 3. Häll smeten i formen eller folieformarna.
 4. Låt stå övertäckt till nästa dag då den skärs i bitar och packas in i cellofan.

Du kan smaksätta kolan med 2 tsk riven färsk ingefära eller med skal från en vältvättad, ekologisk apelsin eller mot ett par droppar pepparmintsolja eller mot 1 msk vaniljsocker eller 1/2 tsk kanel.

5 kommentarer:

 1. Den där choklad/knäcktratten verkar ju toppen. Jag spiller alltid en massa, särskilt när små knäckformar ska fyllas...

  SvaraRadera
 2. Smart att hälla upp i formar, extra bra när det finns bra hjälpmedel.

  SvaraRadera
 3. Gräddkola är ju så gott och ett måste till jul :) !

  SvaraRadera
 4. ja ska också ta och göra kola snart,och gräddkola är ju så gott.ja brukar använda decomax spritsen,funkar dock blir de varmt,men då tar ja grillvante på mig,så går de perfekt.

  SvaraRadera
 5. Det här receptet skulle man kanske ta och prova. Glykossirap är kanske svaret! :)

  SvaraRadera