Härligt saftiga och mättande tekakor då de innehåller en hel del havregryn, så goda nybakade med bara smör på eller med lite ost och apelsinmarmelad. Dessa brukar jag frysa in så fort de svalnat, låter bara några vara framme som skall ätas samma dag eller dagen efter. Vill man ha lite grövre tekakor använder man fiberhavregryn och byter ut en del av mjölet mot grahamsmjöl. Det går säkert utmärkt att minska på mängden socker.
Ca 30 stycken
8 dl havregryn
1 liter mjölk
175 gram margarin eller smör
75 gram jäst
1 tsk salt
0,5 dl socker
ca 2 liter vetemjöl
Gör så här:
- Låt havregrynen svälla i mjölken i ett par timmar (eller över natten) i en degbunke.
- Smält matfettet och blanda ner havregrynsmassan, värm till 37° C.
- Smula ner jästen, saltet, sockret och det mesta av mjölet i havregrynsblandningen.
- Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter.
- Strö över lite mjöl. Jäs under bakduk ca 30 min.
- Knåda degen på bakbordet, tillsätt om nödvändigt mer mjöl till degen känns smidig.
- Dela i ca 30 bitar och forma till runda kakor, ca ½-1 cm tjocka.
- Nagga med gaffel. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under duk i 30 min.
- Grädda kakorna i 225° C i mitten av ugnen ca 10 min.
- Låt dem kallna under bakduk.