Har regnat hela förmiddagen och även en del av eftermiddagen och vad passar inte bättre då än att passa på att baka lite, blev lite chokladbollar, havrebollar, jordgubbssylt och tekakor. Tänkte det kunde vara kul för store killen, han är 3,5 år att hjälpa till att baka lite choklad och havrebollar, något de flesta barn tycker är jättekul, ja förutom min son då :-). Han gillar inte att bli kladdig om händerna och det första han sa när han såg att jag rullade chokladbollar var att det ville inte han göra för då blir han kladdig om händerna, ja så jag fick rulla alla själv, fast doppa dom i pärlsocker och kokos var lite roligare. Sedan det här med att äta dom då, ja han gillade absolut inte dom, varken chokladbollarna eller de mer barnvänliga havrebollarna. Nopp han ville allt baka kanelbullar istället :-) . Ja och ni kan förstå att fingerfärg på dagis inte är något för han då han inte gillar att bli kladdig om händerna, något han ärvt från sin far :-) .
Ja och chokladbollarna blev såklart himla goda, lägger lite i frysen så att jag kan ta fram dom till kalaset då jag fyller år i slutet av juli. Och i kokboken står det faktiskt negerbollar, ja den är några år gammal den kokboken.
Chokladbollar
75 gram smör
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
2 msk kakao
3 msk starkt kallt kaffe
Pärlsocker eller kokosflingor att rulla dom i
Gör så här:
- Rör smör, srö och vanilsocker poröst.
- Blanda ner havregryn, kakao och kaffe. Vill du ha en lite lösare smet så är det bara att öka mängden kaffe något.
- Forma dom till runda bollar och rula dom i pärlsocker eller kokosflingor.
- Låt dom stelna i kylskåpet.