onsdag 7 juli 2010
Äpple och Valnötsbröd
Bakade ett äpple och valnötsbröd idag som inte riktigt blev som jag ville, degen var på tok för lös trots att jag gjort enligt receptet och flöt ut på plåten när jag vände ur det ur jäskorgen, så det första brödet blev inte speciellt högt. Det andra brödet räddade jag genom att hälla det i en avlång bakform och grädda det där i. Gräddade det tills innertemperaturen var 89 grader, tog sedan ur det ur formen och gräddade klart det tills innertemperaturen visade 98 grader. Då fick den en hård och god skorpa över hela brödet istället för bara på ytan. Smaken var det absolut inget fel på, härligt saftigt och väldigt gott med smak av äpple och valnötter, just valnötter i bröd är en av mina absoluta favoritingredienser i brödbak. Äpplebitarna mosade inte heller sönder sig speciellt mycket i köksassistenten så nästa gång kommer jag att hacka äpplena i små tärningar istället. Receptet hittade jag på Pain de Martins suveräna surdegsblogg Äpple och Valnötsbröd . Läste sedan i kommentarsfältet att fler än jag haft problem med för lös deg och att äpplebitarna inte går sönder i köksassistenten. Brödet kommer jag absolut baka igen och nästa gång jäser jag brödet direkt i avlånga bakformar om degen är för lös. Jag bakade ut det till 2 bröd. Ja när jag tog bilden på bröden hade sambon redan hunnit äta några skivor som ni ser :-) och han tyckte också det var ett gott bröd som jag gärna får baka igen. Blir till att testa det på Wilgot imorgon, min 2,5 åriga son, tror nog han kommer gilla det.
tisdag 6 juli 2010
Baugetter med Manitoba Cream mjöl
Ville testa mina nya baugetteplåtar samt prova att baka med Manitoba Cream mjölet jag köpt för ett bra tag sedan, så det blev sådeles inga surdegsbaugetter. Det blev 5 baugetter av denna deg. Receptet kommer från Finax . Baugetterna blev goda men det är svårt att säga om de blev högre och finare än med vanligt mjöl, får nog testa att baka ett annat bröd för att avgöra det. Men plåten var smidig, de blir ju avlånga och fina och jäser uppåt istället för åt sidorna. Blir nog till att baka mer baugetter fast med rågsurdeg nästa gång och lite grövre mjöl.
Poolish
5 g jäst
300 g vatten (3 dl)
300 g Manitoba Cream
Lös upp jästen i vattnet (20ºC) med en visp i en bunke (2 l). Tillsätt mjölet och vispa massan slät med en visp.
Låt massan jäsa övertäckt med plast i rumstemp
i minst 4 timmar eller över natten i kyl. Poolishen är färdig-jäst när den blir hålig i mitten.
Bortgörning:
6 g jäst
300 g vatten (3 dl)
700 g Manitoba Cream
16 g havssalt
Poolish
5 g jäst
300 g vatten (3 dl)
300 g Manitoba Cream
Lös upp jästen i vattnet (20ºC) med en visp i en bunke (2 l). Tillsätt mjölet och vispa massan slät med en visp.
Låt massan jäsa övertäckt med plast i rumstemp
i minst 4 timmar eller över natten i kyl. Poolishen är färdig-jäst när den blir hålig i mitten.
Bortgörning:
6 g jäst
300 g vatten (3 dl)
700 g Manitoba Cream
16 g havssalt
- Lös upp jästen i vattnet (20ºC) och tillsätt poolishen och mjölet.
- Knåda degen med köksmaskin på lägsta hastighet i 13 min eller i 20 min för hand.
- Tillsätt saltet och knåda degen i ytterligare 7 min.
- Öka hastigheten om du använder en köksmaskin.
- Kontrollera att degen är riktigt elastisk genom att sträcka degen mellan tummarna till en tunn hinna - spricker degen bör man knåda den lite till.
- Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock eller en lätt inoljad bunke täckt med en fuktig bakduk och låt vila i 45 min i rumstemp.
- Lägg upp degen på det mjölade bakbordet och stöt samman degen. Vik samman den som en huvudkudde och lägg sedan tillbaka den i lådan/bunken.
- Upprepa stötningen efter ytterligare 45 min och låt degen vila i 10 min direkt på bordet eller i lådan/bunken.
- Väg av bitar om 350 g. Vik samman bitarna som ett treslag och låt vila under bakduk i 15 min.
- Forma till avlånga baguetter genom att rulla ut degen från mitten och spetsa till ändarna.
- Lägg dom på en baugettplåt, jag smorde min plåt och mjölade den.
- Jäs i 75 min i rumstemperatur eller tills de har för-dubblat sin storlek.
- Sätt ugnen på 240ºC (varmluftsugn = 210ºC) med en bakplåt eller en baksten i ugnen.
- Snitta ett par snitt med en skarp kniv och sätt in dem i ugnen på stenen eller bakplåten med bakplåtspapper.
- Spruta in rikligt med vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta för att degen skall expandera bättre och för att skorpan skall bli knaprig.
- Sänk temperaturen efter 5 min till 200ºC (varmluftsugn = 170ºC).
- Efter ytterligare 10 min lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan, upprepa det två gånger till under bakningen.
- Total baktid ca 30 min (när innertemperaturen inuti bröden är 98ºC).
- Ta ut baguetterna ur ugnen och ställ dem på galler.Spruta dem med vatten för att få en bättre krackelering.
söndag 4 juli 2010
Vit chokladfrosting
Gjorde vit chokladfrosting igår på mina cupcakes, himla gott, men det var ju tokvarmt igår så det frosting blev fort mjuk i värmen, det gällde att skynda på med spritsningen, men efter en stund i kylen hade det stelnat till igen och frostingen blev genast mycket godare och bättre :-), gillar den allra bäst kyld. Frostingen hittade jag inne hos Tårtspecialisten
75 g vit choklad, jag använde Fazers
150 g rumsvarmt osaltat smör
150 g philadelphiaost
4 dl florsocker
ev några droppar karamellfärg
1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt den svalna något om den är het.
2. Vispa smöret krämigt och blanda i chokladen. Tillsätt philadelphiaost, florsocker och karamellfärg och vispa tills konsistensen är krämig.
Låt den stå i kylen en stund om du tycker den är för mjuk att spritsa på dina cupcakes.
75 g vit choklad, jag använde Fazers
150 g rumsvarmt osaltat smör
150 g philadelphiaost
4 dl florsocker
ev några droppar karamellfärg
1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt den svalna något om den är het.
2. Vispa smöret krämigt och blanda i chokladen. Tillsätt philadelphiaost, florsocker och karamellfärg och vispa tills konsistensen är krämig.
Låt den stå i kylen en stund om du tycker den är för mjuk att spritsa på dina cupcakes.
Cupcakes med Vit Chokladfrosting
Gjorde cupcakes till dopet igår. Det blev vaniljcupcakes, ja några citronmuffins med som jag fyllde med hemmagjord Lemon Curd samt vit chokladfrosting och flowerpasteblommor. Andra gången jag gör cupcakes och första gången jag gör sockerblommor kul, synd jag inte kan göra cupcakes varje dag, tror inte det skulle vara bra för sambon att äta cupcakes flera gånger i veckan :-).
fredag 2 juli 2010
Citron Cake Balls med Vit Choklad
Blev sugen på att baka mera Cake balls idag, blev en mer somrigare variant där jag använde fyllda citronkex doppade i vit choklad med polkagrisströssel på.
Ingredienser
1 paket fyllda citronkex
75-100 gram färskost
200 gram vit blockchoklad
Polkagrisströssel
Gör så här:
Smula sönder kakorna i matberedaren och blanda med färskosten, jag tycker det är lagom med 75 gram, annars blir det för kletiga. ställ eventuellt smeten kallt och rulla sedan till små bollar. Jag brukar nu ställa dom i frysen en stund innan jag doppar dom i smält choklad och dekorerar med strössel.
Smultronmacarons
Bakade lite härligt somriga smultronmacarons idag, mycket goda. Receptet på Macarons hittade jag på Hello Sugars Blogg, http://www.hellosugar.se/2009/11/recept-och-instruktioner-for-macarons/ receptet ser jobbigare ut än vad det är, men de är inte alls svåra att göra. Skall nog röra smeten lite mindre nästa gång, så att den blir lite mer trögflytande än vad den var idag.
Macarons – ca 30 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Rosa pastafärg
Smultronarom (finns att köpa på Borgeby Kryddgård https://borgebykryddgard.jetshop.se/default.aspx )
Fyllning:
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 st äggula
2 tsk vaniljsocker
Smultronarom
Rosa pastafärg
1. Sätt ugnen på 160 grader C.
2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.
3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.
4. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.
5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.
7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt rosa pastafärg och smultronarom.
10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen
13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
14. Fyll med valfri frosting och njut!
Brunkans Danska
Bakade ett saftigt och gott riktigt grovt frukostbröd idag, de har lång hållbarhet och är nyttigt för magen :-) , bli bäst om du plastar in det strax efter gräddning och låter det vila till nästa dag.Gott bröd för mig som gillar riktigt grovt bröd med frön i. Ett bröd som jag bakar ofta. Kan verkligen rekommendera Helene Johannsons bok Bröd från Brunkebergs bageri. Finns så många bra brödrecept i den boken och jag lyckas med dom varje gång. Det positiva är att man väger alla ingredienser, mycket smiidigare och enklare och risken att man tar för mycket mjöl är inte så stor.
Steg 1: Blötlägg
400 g vatten
50 g rågsurdeg
175 g klippt/krossad råg
60 g grovt rågmjöl
125 g solroskärnor
75 g linfrö
20 g havssalt
Blanda alla ingredienser i en bunke, låt stå i rumstemperatur i 5–6 timmar eller över natten.
Steg 2 : Baka
innehållet i bunken från steg 1
200 g vatten
50 g jäst
300 g vetemjöl
250 g fint rågmjöl
150 g mörk sirap
Blanda det blötlagda med övriga ingredienser. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 min, eller för hand i 15 min. Låt vila i bunken i 30 min. Arbeta i ytterligare 1 min, låt vila i 30 min. Dela degen i två delar, lägg i väl smorda brödformar. Låt jäsa i cirka 1,5–2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Ställ in formarna i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten.
Stäng ugnsluckan och sänk till 175 grader. Släpp ut ånga efter 30 min.
Grädda bröden i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Är du osäker, ta ut dem ur formen och knacka dem lätt i botten. Det låter lite ihåligt när brödet är klart. Ta ut bröden ur formarna, låt svalna lite på galler innan de plastas in. Låt mogna ett dygn innan du
skär i det.
onsdag 30 juni 2010
Oreo Cake Balls
Har länge varit sugen på att baka lite cake balls, de ser så söta och goda ut, gjorde ett gäng Oreo Cake Balls doppade i mjölkchoklad och dekorerade med rosa sockerströssel. Smeten upplevde jag som väldigt lös och kletig, kanske skall ta mer kakor i nästa gång och även låta chokladen rinna av ordentligt innan jag lägger tillbaka dom på plåten. Tyvärr blev de förstora för att passa mina nyinköpta konfektformar, hade köpt blåa konfektformar att lägga dom i så nu blev det till att lägga dom i småbrödsformar istället.Nästa gång skulle jag vilja testa att doppa dom i vit choklad med violströssel på.
Ni måste absolut kika in på Bakarellas Blogg http://www.bakerella.com/för att se på gudomligt söta och roliga cake balls. och annat fint som hon gör, missa verkligen inte denna blogg.
Ingredienser
1 paket Oreokakor, Ballerinakakor, Singoalla eller andra fyllda kakor
100 g färskost tex philadelphiaost
200 g choklad
Mixa kakorna till småsmulor i en matberedare, och blanda med philadelphiaosten till en smidig smet
Låt smeten stå kallt en stund för att stelna lite
Rulla till kulor lägg dom i kylen för att stelna en stund.
Smält chokladen och doppa cake ballsen där i, dekorera med valfritt strössel. Förvaras i kylskåpet.
Radiokaka
En klassiker som även går under namnet ischokladkaka, källarkaka och kexkaka. Söt och god kaka som man måste servera kylskåpskall då den smälter fort i rumstemperatur. Receptet hittade jag i boken "Sju sorters kakor".
Ingredienser
Ingrediens
20 bitar
250 gram kokosfett
200 gram mörk blockchoklad
2 st ägg
3 dl florsocker
25 st mariekex, fingerwafers eller liknande
Gör så här
1.Smält kokosfett och blockchoklad på svag värme i en kastrull. Låt det svalna.
2.Vispa ägg och socker pösigt.
3.Rör sakta och försiktig ner det ljumma chokladfettet i smeten.
4.Klä en avlång form, 1 1/2 liter med plastfolie. Bred ut ett lager chokladsmet i botten och varva sedan därefter kex och chokladsmet, avsluta med ett lager chokladsmet.
5.Låt formen stå i kylskåp, gärna över natten. Skär i tunna skivor. servera genast.
tisdag 29 juni 2010
Basic Muffins/Cupcakes
Bakade lite vanliga muffins att ha som cupcakes idag, perfekt grundsmet där man kan lägga i tex bär eller choklad. Jag gjorde dom dock helt naturella då jag vill fylla dom med lemoncurd.
Ingredienser:
125 g smält smör
2 ägg
2 dl strösocker
4 krm vaniljarom eller 2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Rivet skal av 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Ev bär eller choklad
Så här gör du
Vispa ägg och strösocker ljust och luftigt.Rör ner smält smör, mjölk, vaniljarom och rivet citronskal.Vänd ner i vetemjöl blandat med bakpulver .Fyll formarna till 2/3 och grädda i 175 grader i c.a 15 minuter.
måndag 28 juni 2010
Citronmuffins med Lemoncurd
Bakade citronmuffins till cupcakesen jag skall göra till Wincents dop på lördag, blev lite mörka i färgen tycker jag trots att jag la aluminumfolie över de sista 5 minuterna, kanske borde haft lägre temperatur än vad som stod i receptet. Och sedan ville jag haft de lite lägre, alltså nu går muffinsen ända upp till kanten, jag ville haft de en lite bit nedanför, snyggare att spritsa på frostingen då. Fast nu har jag ju gjort 24 stycken eftersom jag gjorde dubbel smet så de bör jag ju använda. Tyvärr tog Lemoncurden slut så hälften blev utan lemoncurd, får göra mer lemoncurd och fylla på i efterhand.
Ingredienser:
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 4 krm vaniljarom
125 gram rumsvarmt smör
2½ dl socker
2 ägg
1 1/4 dl filmjölk
1 dl lemoncurd
Skalet och saften av 1 citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa socker smöret tills det blir vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget medans du vispar. Rör i filmjölken samt citronsaft och citronskal. Vänd ner mjölblandningen försiktigt och rör om så att det blandas ordentligt. Klicka ut smet i muffinsformar, fyll till 2/4. Lägg i 2 teskedar lemoncurd, fyll sedan på igen med smet till 3/4 av formen. Grädda muffinsen i 12-15 minuter i mitten av ugnen
fredag 25 juni 2010
Vit Kladdkaka
Gjorde en vit kladdkaka igår att ta med till midsommarfirandet idag, den blev mycket god fast nästa gång skall jag hoppa över mjölkchokladen jag ringlade ovanpå kladdkakan då jag tycker den dominerar för mycket och det är just den vita chokladen jag vill känna smak av, inte mjölkchoklad.
Ingredienser
2 Ägg
2 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
2,5 dl Vetemjöl
3 msk Mjölk
100 gram smält Vit Choklad
100 gram smält Smör
100 gram smält Mjölkchoklad
Gör så här:
Rör med en slev ihop ägg och socker. Sikta i vaniljsocker och vetemjöl. Tillsätt mjölk, vit choklad och smör. Rör smeten slät och fin. Häll smeten i en bakform, helst sprinform med löstagbar kant och som är smörad och bröad med kokosflingor ringla sedan över mjölkchokladen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 150 grader, ca 20 minuter. Låt kakan vila i kylen över natten.
Ingredienser
2 Ägg
2 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
2,5 dl Vetemjöl
3 msk Mjölk
100 gram smält Vit Choklad
100 gram smält Smör
100 gram smält Mjölkchoklad
Gör så här:
Rör med en slev ihop ägg och socker. Sikta i vaniljsocker och vetemjöl. Tillsätt mjölk, vit choklad och smör. Rör smeten slät och fin. Häll smeten i en bakform, helst sprinform med löstagbar kant och som är smörad och bröad med kokosflingor ringla sedan över mjölkchokladen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 150 grader, ca 20 minuter. Låt kakan vila i kylen över natten.
onsdag 23 juni 2010
Bananrutor med kokosglasyr
Bakade härligt mumsiga saftiga bananrutor med kokosglasyr idag, tycker det är väldigt gott med banan i mjuka kakor så denna passar mig perfekt. Jag brukar göra dubbel sats av smeten och glasyren och grädda den i en stor långpanna, dvs den standarlångpannan. Då blir höjden på kakan alldeles lagom tjock.
Ingredienser
150 g smör
3 ägg
2 ½ dl socker
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 mogna mosade bananer
Glasyr:
3 dl florsocker
3 ½ msk koncentrerad exotisk nektar
Kokosflingor
Gör så här
Smält smöret och låt svalna.
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Tillsätt smör och mjölk och mosad banan.
Häll smeten i en smord form, jag brukar bröa den med kokos istället för ströbröd, blir mycket godare.
Grädda i 175 grader, 30-35 minuter.
Låt kallna.Rör ihop florsocker och nektar.
Bred glasyren över kakan och strö på kokos. Låt stelna och skär i rutor.
lördag 19 juni 2010
Lemoncurd
Hade lite citroner och äggulor i kylen som behövdes användas snarast och vad passar då inte bättre om inte lite smarrig lemoncurd, har aldrig gjort lemoncurd tidigare men det är så gott och till Wincents dop vill jag fylla cupcakesen med just lemoncurd därför ville jag testa att göra det innan.
Ingredienser
- 2 citroner
- 2 äggulor
- 1 ägg
- 2 dl socker
- 100 gram smör
Tvätta citronerna. Riv citronskalet fint och pressa ur citronsaften.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och citronjuice. Rör hela tiden tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Häll i rena glasburkar. Låt svalna. Förvara i kylskåp. Håller c:a två veckor. Räcker till två små burkar.
fredag 18 juni 2010
Mazarinrutor
Bakade lite till dopet idag, det blev härligt saftiga mazarinrutor bakade i stora långpannan, vill man baka i en mindre långpanna går det bra att halvera receptet. Väldigt goda blir de iallafall.
Gör så härBlanda ihop alla ingredienser till mördegen och låt den vila kallt i kylen en stund.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.Tryck ut mördegen i en smord långpanna och bred ut fyllningen över mördegen.
Grädda i nedre delen i ugenen i 200 grader i 20-25 minuter. Passa den så att ytan inte blir för mörk, lägg isåfall ett bakplåtspapper över.
Blanda ihop florsocker och citronsaft och späd eventuellt med kallt vatten till en lagom glasyr och färga den svagt rosa med karamrellfärg. Bred ut detta över den kalla kakan.
35-40 st
Mördeg
400 gram margarin
8 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 st äggulor
Fyllning
300 gram skållad, mald mandel
6 st bittermandlar
3 dl socker
200 gram smält margarin
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 st ägg
400 gram margarin
8 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 st äggulor
Fyllning
300 gram skållad, mald mandel
6 st bittermandlar
3 dl socker
200 gram smält margarin
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 st ägg
Glasyr
4 dl florsocker
1 st saften citron
röd karamellfärg eller pastafärg
4 dl florsocker
1 st saften citron
röd karamellfärg eller pastafärg
Gör så härBlanda ihop alla ingredienser till mördegen och låt den vila kallt i kylen en stund.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.Tryck ut mördegen i en smord långpanna och bred ut fyllningen över mördegen.
Grädda i nedre delen i ugenen i 200 grader i 20-25 minuter. Passa den så att ytan inte blir för mörk, lägg isåfall ett bakplåtspapper över.
Blanda ihop florsocker och citronsaft och späd eventuellt med kallt vatten till en lagom glasyr och färga den svagt rosa med karamrellfärg. Bred ut detta över den kalla kakan.
fredag 11 juni 2010
Skrädmjölstekakor
Passade på att baka lite till när jag ändå var i farten, denna gång blev det tekakor med skrädarmjöl, blev goda de med.
5 dl mjölk
100 gram smör
1½ dl socker
2 tsk salt
50 g jäst
5 dl skrädmjöl
8 dl vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Blanda i de övriga ingredienserna. Spara lite av mjölet till utbakningen. Baka ut direkt och låt jäsa på plåten. Degen delas i 12-16 bitar och plattas ut till små kakor. Nagga dom och låt dom jäsa i 45 minuter. Grädda i 250º
Skrädmjölsdrömmar
Har länge haft en påse skrädmjöl från Stöpafors kvarn i skafferiet, köpte det då jag tyckte det vore kul att testa ett lite annorlunda mjöl, men det har liksom bara blivit stående, nu går datumet ut i augusti så jag tänkte det var bäst att använda det. :-). Skrädmjöl tillverkas av hel havre som blötlagts, rostats och sedan malts. Det ger ett fint aromatiskt mjöl som passar bra till gröt och välling, i bröd och kakor.
Det är verkligen en lite annorlunda smak på dessa kakor, de blir spröda och bara smälter i munnen, riktigt goda. De har en smak av rostad havre och passar utmärkt på kakfatet. De blir väldigt spröda så man får hantera de försiktigt.
c:a 35 stycken
160 g smör
160 g socker (2 dl)
140 g skrädmjöl (3 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
1½-2 tsk hjorthornsalt
2 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienserna på bakbordet. Rulla till bollar och lägg på bakplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 160° i ca 20-25 minuter.
Ciabatta
En jättegod lite syrlig ciabatta gjord på vetesurdeg. Bakar ofta dessa ciabatta och de blir bra varje gång, receptet kommer från Martin Johanssons blogg, Pain de Martin.
Receptet ger 14 st
Gör så här
Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
100 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl
Rör ihop i en bunke till en slät boll, jag rörde ihop med en träslev. Sätt på plast och låt stå i rumstemperatur i c:a 20 timmar.
Dag 2, kväll
Surdegen från gårdagen
550 g ljummet vatten
750 g vetemjöl special
25 g salt
Kör allt utom salt i degblandare på låg hastighet i cirka 2 minuter. Låt vila 30 minuter. Häll i saltet och kör på lite högre hastighet i 3 minuter.
Lägg degen i en inoljad plastlåda (eller häll på lite olja och låt den ligga i bunken). Låt jäsa i rumstemperatur i ungefär en timme. Under den tiden viker du degen tre gånger; först uppifrån och nerifrån, sedan från sidorna.du skall känna att du liksom spänner degen.
Efter en timme stoppar du in den i kylen och låter den stå där över natten.
Dag 3, morgon
Nu skall degen ha jäst till ungefär dubbel storlek.Stjälp försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två. Dra ut varje bit till en rektangel, ungefär 20 x 30 cm. Strö på lite mjöl och dela sedan i åtta bitar. Lyft över degbitarna på ett bakplåtspapper som du lagt på en bricka eller en skärbräda.
Lägg på en handduk och låt jäsa cirka 40 minuter. (Efter ca 20 minuter kan man sätta in den ena laddningen i kylen och låta dem stå där tills de första är gräddade.) Under tiden, sätt ugnen på 275° med en plåt på nedersta hyllan och en i mitten.
Nu skall de in i ugnen. Låt papperet med bröden glida över på den heta plåten. Lägg några isbitar på den nedre plåten så blir det fin ånga. Grädda tills bröden fått fin färg i c:a 13-15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler.
torsdag 10 juni 2010
Släta bullar
Wilgot tjatar ju om bullar varje dag, så idag bakade jag lite släta kardemummabullar till honom, men som alltid tar han två tuggor och sedan vill han ha frukt istället, riktigt fruktoman den killen som föredrar frukt framför bullar och kakor. Men nu har vi ett gäng med goa bullar att äta upp, mumsigt värre. Ja det blev lite musiga släta kardemummabullar som även passar bra som semlebullar eller varför inte tillsätta saffran och göra lussekatter av det.
Receptet ger 30 st
Ingredienser
50 gram jäst
100 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 gram lätt Kesella
1 1/2 dl socker
3 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
c:a 17 dl vetemjöl
50 gram jäst
100 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 gram lätt Kesella
1 1/2 dl socker
3 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
c:a 17 dl vetemjöl
Gör så här:
1.Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader och häll detta över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
2.Tillsätt smör, kesella,socker, vaniljsocker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop tills degen blir blank och smidig och släpper från degbunkens kant.
3.Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 40 minuter
4.Dela degen i 30 bitar och rulla ut till runda bullat. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
5.Pensla bullarna med uppvisat ägg . Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
2.Tillsätt smör, kesella,socker, vaniljsocker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop tills degen blir blank och smidig och släpper från degbunkens kant.
3.Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 40 minuter
4.Dela degen i 30 bitar och rulla ut till runda bullat. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
5.Pensla bullarna med uppvisat ägg . Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
onsdag 9 juni 2010
Vildjäst på aprikoser
Ett recept på vildjäst att använda när du tex bakar levainbröd.
Dag 1
125 g torkade aprikoser (osvavlade)
50 g honung
25 g socker
250 g ljummet vatten
Blanda alltsammans i en burk, gärna en glasburk så att man ser vad som händer. Ställ burken så varmt , exempel i skåpet ovanför kylen. Sätt inte på ett alltför tättslutande lock, nöj dig med ett lock som sitter lite löst eller lite plastfolie
Dag 2-5
Dag 2-5
Skaka burken försiktigt morgon och kväll. Exakt hur många dagar det tar innan den är klar kan nog varierar, min tog 5 dagar, beror nog på hur varmt man ställer den. När den är klar har aprikoserna flutit upp till ytan, man ser bubblor stiga uppåt när man rör lite på burken, och det är lite skum ovanpå. Den luktar också ganska mycket som likör ungefär.
Sila nu bort aprikoserna ock häll vildjästen i en burk med lock på som du sedan förvara i kylen där den håller i c:a 3 månader.
Vildjäst går även att starta på tex russin, fikon.
Sila nu bort aprikoserna ock häll vildjästen i en burk med lock på som du sedan förvara i kylen där den håller i c:a 3 månader.
Vildjäst går även att starta på tex russin, fikon.
klassiska tekakor
Härligt mjuka tekakor som är så goda med lite smör, ost och apelsinmarmelad
Receptet ger 20 st
Ingredienser5 dl mjölk
50 gram jäst
100 gram socker
100 gram margarin
10 gram salt
1,6 liter vetemjöl
50 gram jäst
100 gram socker
100 gram margarin
10 gram salt
1,6 liter vetemjöl
Gör så här
1.Smält margarinet och häll på mjölken. Värm till 37 grader. Lös jästen i vätskan.
1.Smält margarinet och häll på mjölken. Värm till 37 grader. Lös jästen i vätskan.
2.Blanda i resten av ingredienserna och blanda till en lagom fast deg. Låt jäsa i bunken i 30 minuter.
3.Ta upp på bakbord och baka ut till 20 tekakor, nagga och lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
4.Grädda i 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
Klassisk enkel citronsockerkaka
Ingredienser
150 gram smör
3 st ägg
2 dl socker
1/2 dl mjölk
Rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
150 gram smör
3 st ägg
2 dl socker
1/2 dl mjölk
Rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Gör så här1.Smält smör och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i smör, mjölk, citronskal och citronsaft.
2.Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten.
3.Häll i smord och bröad form och grädda i 175 grader i 40 minuter.
4.Låt svalna i formen i 10 minuter och stjälp sedan upp kakan.
Kakbullar
Är någonting mittimellan kakor och bullar och himla goda. Går fort att baka och passar därför perfekt om du för objudna gäster :-)
Ingredienser
2 st ägg
200 gram smält smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
pärlsocker till garnering
200 gram smält smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
pärlsocker till garnering
Gör så här
1.Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
2.Rulla till runda bullar och doppa dessa i pärlsocker.
3.Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter
tisdag 8 juni 2010
Grova rågfrallor med surdeg
Härligt mättande rågfrallor som man kan jäsa i kylen under natten för att få nybakade frallor till frukost.
12-15 st
Ingredienser
450 gram vatten
250 gram rågsurdeg
10 gram jäst
650 gram vetemjöl special fullkorn
125 gram grovt rågmjöl
15 gram brödsirap
20 gram havssalt
50 gram pumpafrön
50 gram linfrö
50 gram solroskärnor
pumpafrön till garnering
450 gram vatten
250 gram rågsurdeg
10 gram jäst
650 gram vetemjöl special fullkorn
125 gram grovt rågmjöl
15 gram brödsirap
20 gram havssalt
50 gram pumpafrön
50 gram linfrö
50 gram solroskärnor
pumpafrön till garnering
Gör så här
Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen i 12-15 bitar och rulla till runda frallor. Dopa dom i pumpafrön och lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader. Om du har låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dom samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa så låt de stå i rumstemperatur i en halvtimme.
Ställ in frallorna i ugnen och grädda dem i 12-15 minuter.
Låt bröden svalna på galler.
måndag 7 juni 2010
Vetesurdeg
Dag 1, morgon5 gram rågsurdegsgrund
50 gram (40 grader)
50 gram vetemjöl special
Blanda samman ingredienserna i en burk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt), eller täck med plastfolie.Låt burken stå varmt, gärna runt 25ºC. Skaka burken försiktigt ungefär var 12:e timme.
Dag 2, kväll
100 gram vetemjöl special
100 gram vatten (40 grader)
Tillsätt mjöl och vatten och rör om ordentligt. Efter 12 timmar bör surdegen ha kommit igång. Det ser man på att den har ökat i volym och bubblar livligt. Har den inte kommit igång, låt stå ytterligare 12 timmar, häll ut allt utom ca 50 gram och gör om processen för dag 2, kväll.
Om du inte ska baka med vetesurdegsgrunden direkt, ställ in den i kylen och mata den ca 1 gång i veckan.
Så matar du en vetesurdegsgrund:
Spara ca 50 gram av vetesurdegsgrunden i burken. Tillsätt 100 gram vatten och 100 g vetemjöl special och rör om ordentligt. Ca 12 timmar senare har surdegsgrunden rest sig och bubblar livligt. Ställ in den i kylen om du inte ska baka direkt med den. Beräkna 100 gram till ett brödbak. Se till att alltid spara minst 50 gram av vetesurdegsgrunden, som du håller vid liv genom att mata enligt ovan. Matningen bör ske ungefär en gång i veckan.
50 gram (40 grader)
50 gram vetemjöl special
Blanda samman ingredienserna i en burk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt), eller täck med plastfolie.Låt burken stå varmt, gärna runt 25ºC. Skaka burken försiktigt ungefär var 12:e timme.
Dag 2, kväll
100 gram vetemjöl special
100 gram vatten (40 grader)
Tillsätt mjöl och vatten och rör om ordentligt. Efter 12 timmar bör surdegen ha kommit igång. Det ser man på att den har ökat i volym och bubblar livligt. Har den inte kommit igång, låt stå ytterligare 12 timmar, häll ut allt utom ca 50 gram och gör om processen för dag 2, kväll.
Om du inte ska baka med vetesurdegsgrunden direkt, ställ in den i kylen och mata den ca 1 gång i veckan.
Så matar du en vetesurdegsgrund:
Spara ca 50 gram av vetesurdegsgrunden i burken. Tillsätt 100 gram vatten och 100 g vetemjöl special och rör om ordentligt. Ca 12 timmar senare har surdegsgrunden rest sig och bubblar livligt. Ställ in den i kylen om du inte ska baka direkt med den. Beräkna 100 gram till ett brödbak. Se till att alltid spara minst 50 gram av vetesurdegsgrunden, som du håller vid liv genom att mata enligt ovan. Matningen bör ske ungefär en gång i veckan.
Rågsurdegsgrund
Rågsurdegsgrund
Dag 1, kväll
100 gram rågmjöl
100 gram rivet äpple
150 gram vatten (40 grader)
Blanda allt i en rymlig burk, gärna en glasburk för då kan du se din surdeg lättare, den blir som en tjock gröt ungefär och ställ den sedan på ett varmt ställe, tex i skåpet ovanför kylen. Och låt den stå där i tre dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Dag 4, kväll60 gram rågmjöl
50 gram vatten (40 grader)
Nu efter tre dygn bör den ha börjat bubbla lite och den vara betydligt tunnare än första dagen. Blanda i rågmjöl och vatten och ställ den ovanför kylen igen.
Dag 5, morgon
Nu skall surdegen ha rest sig ordentligt och likna chokladmousse till konsistensen, gör den det så är den nu klar, förvara den i kylen och mata den 1 gång i veckan eller då du använder den.
Matning 1 gång i veckanHäll ut allt utom 50 gram av din surdeg på kvällen, blanda på nytt i 100 gram vatten och 60 gram rågmjöl, rör om ordentligt och ställ burken ovanför kylen till nästa morgon och därefter in i kylen igen.
Rågbröd med dubbla surdegar
Rågbröd med dubbla surdegar
Ett av mina favorit surdegsbröd, saftigt och gott , receptet kommer från Pain de Martin http://paindemartin.blogspot.com/
Dag 1 kväll
Mörk deg
100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
100 g vatten (varmt! ca 40°)
Ljus deg
100 g rågsurdegsgrund
50 g grahamsmjöl
50 g vetemjöl
100 g vatten (ca 40°)
Blanda ihop de båda degarna (som mest liknar smet än så länge) i varsin bunke. Sätt på lock eller plastfolie och låt stå över natten. Hitta ett varmt ställe. Mina stod i skåpet ovanför kylen där (jag tror att) det är ca 21–22°.
Dag 2 morgon, mörk deg
100 g rågmjöl
100 g vatten (ca 40°)
och degen/smeten från dag 1
Ljus deg
100 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
100 g vatten (ca 40°)
och degen/smeten från dag 1
Efter natten var mina små degar betydligt större, och liksom lite fluffiga när man rörde i dem. Blanda nu ner lite mer mjöl och vatten och låt dem sedan stå igen. Mina fick stå ungefär 6 timmar.
Dag 2 eftermiddag
150 g grahamsmjöl
150 g vetemjöl
100 g rågmjöl
250 g vatten (ca 40°)
Den ljusa och den mörka surdegen
----
40 g salt
50 g linfrö
50 g pumpafrö
100 g valnötter
Börja med att rosta valnötter och pumpafrö i en stekpanna (eller i ugnen för den delen) tills de fått lite färg och pumpafröna knäpper lite. Mät upp salt och linfrö också, men vänta med att blanda i det i degen. Blanda samman de båda degarna från förmiddagen med resten av mjölet och vattnet. Kör i degblandare ca 5 minuter, tillsätt saltet och ytterligare 4 minuter. Lägg i frön och nötter den sista minuten.
Lät vila i bunken ca 90 minuter.
Häll ut degen och dela i två eller tre delar beroende på hur stora formar du har. Jag har ganska små formar så jag gjorde tre. Knåda tills de känns smidiga och forma till lagom stora spolar. Jag sprejade lite vatten på mina och rullade dem i pumprafrön innan jag lade dem i formarna, men det gör man så klart som man vill med.
Spreja lite vatten på bröden och låt jäsa under en handduk i ca 90 minuter. (Mina jäste i 80 minuter och det var nog lite för lite.)
Och så in med formarna i ugnen som värmts upp till 250° men skruvats ner till 200° när bröden åkt in. Ånga är bra, så släng in lite vatten i botten av ugnen. Jag brukar ta ungefär 1 dl som jag häller på en tom plåt som står på botten. Det gäller att vara snabb så man inte bränner sig på ångan.
Baka av i cirka 50 minuter eller tills de är 98° inuti
Marsanmuffins
Marsanmuffins
Enkla goda och saftiga muffins med marsanpulver i smeten
10-15 st
Ingredienser
200 gram smör godare med smör än margarin
2 dl socker
3 st ägg
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm hjortronsalt
6 msk marsansåspulver för kokning 40 gram
Gör så här
Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg, ett i sänder, vispa kraftigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 15 minuter.
Låt svalna, pudra med florsocker
Äppelmuffins
Äppelmuffins
10-15 st
Ingredienser
200 gram smör
2 dl strösocker
3 st ägg
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm hjortronsalt
6 msk marsansåspulver för kokning
Fyllning
1 st äpple, skalat och i små tärningar
1 msk strösocker
2 tsk kanel
pärlsocker
Gör så här
Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg, ett i sänder, vispa kraftigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda äppelbitar, strösocker och kanel. Häll lite smet i muffinsformen, lägg på några äppelbitar och fyll på med mer muffinssmet. Strö över pärlsocker
Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)