måndag 7 juni 2010

Rågsurdegsgrund


Rågsurdegsgrund

Dag 1, kväll
100 gram rågmjöl
100 gram rivet äpple
150 gram vatten (40 grader)

Blanda allt i en rymlig burk, gärna en glasburk för då kan du se din surdeg lättare, den blir som en tjock gröt ungefär och ställ den sedan på ett varmt ställe, tex i skåpet ovanför kylen. Och låt den stå där i tre dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Dag 4, kväll60 gram rågmjöl
50 gram vatten (40 grader)

Nu efter tre dygn bör den ha börjat bubbla lite och den vara betydligt tunnare än första dagen. Blanda i rågmjöl och vatten och ställ den ovanför kylen igen.

Dag 5, morgon
Nu skall surdegen ha rest sig ordentligt och likna chokladmousse till konsistensen, gör den det så är den nu klar, förvara den i kylen och mata den 1 gång i veckan eller då du använder den.

Matning 1 gång i veckanHäll ut allt utom 50 gram av din surdeg på kvällen, blanda på nytt i 100 gram vatten och 60 gram rågmjöl, rör om ordentligt och ställ burken ovanför kylen till nästa morgon och därefter in i kylen igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar