onsdag 30 juni 2010
Radiokaka
En klassiker som även går under namnet ischokladkaka, källarkaka och kexkaka. Söt och god kaka som man måste servera kylskåpskall då den smälter fort i rumstemperatur. Receptet hittade jag i boken "Sju sorters kakor".
Ingredienser
Ingrediens
20 bitar
250 gram kokosfett
200 gram mörk blockchoklad
2 st ägg
3 dl florsocker
25 st mariekex, fingerwafers eller liknande
Gör så här
1.Smält kokosfett och blockchoklad på svag värme i en kastrull. Låt det svalna.
2.Vispa ägg och socker pösigt.
3.Rör sakta och försiktig ner det ljumma chokladfettet i smeten.
4.Klä en avlång form, 1 1/2 liter med plastfolie. Bred ut ett lager chokladsmet i botten och varva sedan därefter kex och chokladsmet, avsluta med ett lager chokladsmet.
5.Låt formen stå i kylskåp, gärna över natten. Skär i tunna skivor. servera genast.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag minns när jag var liten och vi ibland fikade på café. Då valde jag Radiokaka. Den är väldigt mastig, men otroligt god.
SvaraRaderaKram Erika
Åh, radiokaka! Det var sjukt länge sen jag åt. Får göras snart!
SvaraRaderaHar inte ätit radiokaka sedan jag var tio år, så det är jättelängesedan, glömt hur god den är.
SvaraRaderaKram Linda
Hej !
SvaraRaderaTack för ett underbart recept på en klassiker.
Minns att jag någon gång sett en variant på Radiokakan som innehöll :
kanderade frukter , nötter , russin o. dyl.
syltade apelsinskal
marmelad
dadlar
Har någon annan sett det undrar
Eemil
eemil@hotmail.com
Ps. Skriv gärna en kommentar här OCH skicka ett mejl till mig !
Eemil, kan det vara denna kaka tro?
SvaraRaderaRadiokaka med salta mandlar och fikonsirap
Ingredienser
200 g mörk choklad (64-70%)
150 g kokosfett
2 ägg
3 dl florsocker
100 g torkade fikon
50 g saltrostade mandlar
1 apelsin, rivet skal
20 mariekex (80 g)
Fikonsirap:
4 färska fikon
1 dl strösocker
1 dl vatten
Tillbehör:
Färska fikon
Vispad grädde
1. Finhacka chokladen. Smält den tillsammans med kokosfettet över vattenbad eller i mikrovågsugnen.
2. Vispa ägg och florsocker pösigt. Grovhacka fikon och mandel. Vänd ner chokladblandningen i smeten och rör i fikon, mandel och apelsinskal.
3. Grovkrossa kexen. Varva smet och kex i en avlång form, ca 1 1/2 liter. Avsluta med chokladsmet.
4. Ställ formen i kylen ca 6 timmar.
5. Fikonsirap: Skär bort skaften på fikonen och skär dem i klyftor. Koka upp socker och vatten. Lägg hälften av fikonklyftorna i lagen och låt koka 2-3 min. Sila och häll tillbaka sirapen i kastrullen. Lägg i de sparade klyftorna och låt svalna.
6. Skär kakan i bitar och servera med fikonsirap, färska fikon, vispad grädde och konjak.