Hade slut på brödet och vad passar då inte bättre än lite bröd med en massa frön och grovt mjöl, lite nyttigt iallafall och himla gott.
Runda fröbröd
4 stycken
5 dl vatten
50 g jäst
½ dl matolja
2 dl dinkel eller fiberhavregryn
2 dl blandade frön, lin och sesam
2 tsk salt
1 msk honung
4 dl fullkornsmjöl avråg
4 dl vetemjöl special med fullkorn
Garnering:
Lin- och sesamfrön
Gör så här:
- Värm vattnet fingervarmt, 37°. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
- Tillsätt matolja, havregryn, frön, salt och farinsocker.
- Blanda sist ner mjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.Det blir en kletig deg.
- Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.
- Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Lägg den på bakpappersklädda plåtar och forma till runda bröd..
- Strö över lin och sesamfrön. Platta ut bröden något med och skär ett kryss genom degen mitt på varje.
- Låt bröden jäsa i ca 25 minuter.
- Grädda de färdigjästa bröden mitt i ugne i 12-15 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.