tisdag 28 februari 2012

Rostbröd

Barnen ville ha lite rostbröd till helgen och därför passade jag på att baka en lite nyttigare variant :-) med gryn och linfrön, inget man tänker på när man äter det, men gör det lite saftigare. Passar utmärkt att frysa in.

Rostbröd

2 stycken

75 gram jäst
2+6 dl vatten
1 1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl linfrön
1 1/2 dl grynblandning (råg, vete, korn, havre från Axa)
1 msk salt
16-17 dl vetemjöl
Lite smör eller ägg till pensling

Gör så här:

  1. Smörj två stycken 2 liters formar.
  2. Lös upp jästen i 2 dl fingervarmt vatten, 37 grader. 
  3. Tillsätt 6 dl fingervarmt vatten, havregryn, linfrön, grynblandning och salt.
  4.  Häll i lite av mjölet åt gången och bearbeta till en smidig deg. 
  5. Baka ut till 2 släta, avlånga limpor.
  6. Tryck ut degen i formarna. Pensla brödet med lite smör eller ägg.
  7. Jäs under bakduk ca 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  8. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ta ut brödet ur formen, vänd det upp och ner och grädda ytterliggare ca 6 minuter direkt på ugnsgallret.

lördag 25 februari 2012

Blåbärspaj


Bakade lite mumsig blåbärspaj idag, får allt lite sommarkänsla  :-). Gjorde pajen i en mindre form som är mer lagom till oss här hemma.Pajformen kommer från IB Laursen och är 18 cm älskar det porslinet, även den lilla rosa kannan kommer därifrån.Givetvis skall det vara massor med vaniljsås till :-).

Blåbärspaj

Pajskal:
1.5 dl vetemjöl
1.5 msk socker
50 g smör
0.5 st ägg

Fyllning:
100 g frysta blåbär, Fast jag tog mer än 100 gram blåbär då jag tyckte det blev för lite
socker

Smuldeg:
1.5 dl vetemjöl
75 g smör
0.5 dl socker
0.5 st ägg
0.25 dl flagad mandel

Gör så här
1. Blanda ingredienserna till pajskalet i en matbredare.
2. Pressa ut degen i en pajform.
3. Ställ pajskalet i frysen i cirka 30 minuter.
4. Blanda smuldegen med fingrarna.
5. Lägg blåbären och sockret i pajskalet och täck med smuldegen.
6. Ställ in i ugn i 200 grader i 25 minuter.

torsdag 23 februari 2012

Silviamuffins

Bakade lite "vanliga" ljusa muffins häromdagen enligt Leila Lindhplmsrecept men använde mig av glasyren som jag brukar använda till silviakaka, så tokgott, älskar verkligen den glasyren. 

Ljusa muffins
12 stycken, men mina formar var inte så stora så det blev fler än så

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av en citron

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. 
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 
  5. Blanda i rivet skal och saft av en citron.
  6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. 
  8. Låt svalna.



Glasyr
100 g smält margarin
1 dl strösocker
1 äggulor
2 tsk vaniljsocker
Kokos

Gör så här
  1. Smält margarin. 
  2. Blanda i övriga ingredienser till glasyren och koka några minuter under ständig omrörning. 
  3. Bred ut på muffinsen och strö över kokos.

tisdag 21 februari 2012

Fettisdagen

Ja idag är det ju Fettisdagen, det kan väl knappast någon missat :-) då de första semlorna började säljas innan jul. Givetvis skall detta firas med nybakade hemmagjorda semlor med massa mandelmassa :-). Ville ha luftiga och lätta bullar så därför använde jag samma recept som jag brukar använda till saffransbröd. Det funkade perfekt, kanske den degen flyter ut lite mer på bredden än "vanlig" vetedeg.

Vetebullar
ca 30 stycken, beroende på hur stora du vill ha dom

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 tsk hjorthornssalt, kan uteslutas
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl

Tillbehör:
Mandelmassa, se längre ner
Vispgrädde
Florsocker

Gör så här
  1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
  2. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  3. Tillsätt resten av mjölken och hjorthornssalt, smör, kesella, salt, socker, och ägg. 
  4. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen. 
  5. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. 
  6. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. 
  7. Rulla till runda bullar.Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  8. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. 
  9. Gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter. 
  10. Låt svalna på galler under bakduk.
  11. Nu är det bara att fylla bullarna med mandelmassa och spritsa på grädde och pudra med florsocker.
  12. Frys gärna in överblivna vetebullarna samma dag.
Mandelmassa:
150 gram mandelmjöl
1 bittermandel
150 gram strösocker
Äggvita
Mjölk

Gör så här:
Jag mixade ihop socker, bittermandel och mandelmjöl i matberedaren och hällde sedan i äggvita tills det blev en lagom konsistens på mandelmassan. Busenkel, eller hur :-). Mandelmassan förvarar jag sedan i kylen. När jag väl skulle fylla bullarna så blandade jag mandelmassan med mjölk till lagom konsistens.

lördag 18 februari 2012

Death by chocolate muffins


Älskar chokladmuffins med mycket smak och just death by chocolate är en kaka som ger mycket chokladsmak :-), istället för att grädda den i en sockerkaksform så gräddade jag i muffinsformar. Hällde på lite smarrig chokladglasyr och strödde över kokos, tokgott :-). Receptet kommer från boken Söta saker av Theresia Erneborg.
 
Muffins
12 stycken

150g smör
200g choklad med 70 % kakaohalt
2½ dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl Crème fraîche

Glasyr:
100 gram mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
Kokos

Gör så här:
  1. Smält smöret. Bryt chokladen i småbitar, lägg dem i det smälta smöret och rör tills de har smält och löst sig helt.
  2. Vispa strösocker och ägg lätt och rör sedan ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna.
  3. Häll smeten i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, i,15-20 min uter.
  5. Låt svalna på galler under bakduk.
  6. Finhacka chokladen. Koka upp grädden, häll ner chokladen och rör till en jämn smet. Låt svalna något.
  7. Bre detta över dina muffins och strö över kokos.


      tisdag 14 februari 2012

      Äppelkaka med citron och kardemumma



      Överraskade sambon med lite äppelkaka med vaniljsås idag, hans favoriter är de gamla hederliga bakverken som kärleksmums/mockarutor, kanelbullar Budapestrulle och äppelkaka framför cupcakes och maffiga tårtor.Det blir en del äppelkakor och äppelpajer under sensommaren när de svenska äpplena mognar. Och det är ju så himla gott också. Provade en hjärtformad sockerkaksform idag nu när det är alla hjärtans dag, formen är visserligen på nästan 1,8 liter men inte så stor utan hög istället vilket gjorde att äpplena och garneringen inte syntes utan åkte ner till botten, men det gjorde inget, för det var ju så gott.

      Äppelkaka

      125 g smör eller margarin
      1 1/2 dl strösocker
      1 tsk vaniljsocker
      1 citron (endast det rivna skalet)
      2 ägg
      2 1/2 dl vetemjöl
      2 tsk bakpulver
      2 msk mjölk

      Fyllning och garnering
      4 medelstora äpplen
      1 tsk kardemummakärnor
      1 msk strösocker
      Pärlsocker
       
      Gör så här
      1. Sätt ugnen på 175°C. 
      2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med matfett. 
      3. Smält matfettet och låt det svalna. 
      4. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. 
      5. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje.
      6.  Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken.
      7. Häll smeten i formen. 
      8.  Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. 
      9. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över äpplena. Strö över lite pärlsocker.
      10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. (min gräddades nog minst 45 minuter innan den var klar)
      11. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

      fredag 10 februari 2012

      English scones med clotted cream och lemon curd

      Bakade lite härligt goda scones med clotted cream och lemon curd idag, helt enkelt tokgott. Har aldrig ätit eller gjort egen clotted cream, har inbillat mig att det skulle vara svårt, men det är busenkelt, det enda är att det tar tid då den skall stå i vattenbad i 2 timmar, men man får ju inte röra i grädden så den sköter ju sig själv. Och lemon curd är bara så gott, perfekt att ha hemma då det passar till så mycket. Den håller ca 2 veckor i kylen. Hur länge clotted cream håller vet jag inte, fast den blir ju inte så långvarig i min kyl :-).


      Detta blir mitt bidrag till Månadens Sötsak som denna månad har temat frukost

      English Scones
      6 stycken

      4 dl vetemjöl
      1 tsk salt
      1 tsk bakpulver
      50 gram smör, rumsvarmt
      1,5 dl vispgrädde

      Till pensling
      2 msk vispgrädde
       


      Gör så här:
      1. Sätt ugnen på 225 grader.
      2. Nyp ihop de torra ingredienserna med matfettet.
      3. Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg.
      4. Platta ut till en ca 2 cm tjock platta och tag ut 6 rundlar med hjälp av ett mått eller ett glas. 
      5. Pensla med grädden.
      6. Grädda på bakpappersklädd plåt ca tio minuter tills de fått fin färg.
      7. Ätes varma med clotted cream eller smör och marmelad.

      Clotted Cream
      ca 1 dl


      6 dl  vispgrädde


      Gör så här
      1. Häll grädden i en skål och ställ den i en kastrull med sjudande vatten. 
      2. Låt det sjuda 2 timmar utan lock. 
      3. Rör inte i grädden och låt den inte koka. 
      4. Ta upp skålen och låt den stå i kylen minst 12 tim. 
      5. Tag upp den tjocka gräddiga ytan med en sked. 
      6. Rör den smidig och slät. 
      7. Servera clotted cream med sylt till scones.

      Lemon Curd
      1 burk

      125 gram smör
      2,5 dl socker
      3 ägg
      3 citroner

      Gör så här:
      1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och rör om tills allt är blandat.
      2. Vispa äggen fluffigt med elvisp.
      3. Ta av kastrullen och tillsätt äggvispet  i smörblandningen.Vispa hela tiden
      4. Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. 
      5. Tillsätt skal och saft i äggblandningen och sjud i cirka 15 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten eller börjar koka.
      6. Häll upp lemon curd i  rengjorda glasburkar, låt svalna och sätt på locket. Förvaras i kylen.

      torsdag 9 februari 2012

      Runda fröbröd


      Hade slut på brödet och vad passar då inte bättre än lite bröd med en massa frön och grovt mjöl, lite nyttigt iallafall och himla gott.  

      Runda fröbröd
      4 stycken

      5 dl vatten
      50 g jäst
      ½ dl matolja
      2 dl dinkel eller fiberhavregryn
      2 dl blandade frön, lin och sesam
      2 tsk salt
      1 msk honung
      4 dl vetemjöl special med fullkorn

      Garnering:
      Lin- och sesamfrön

      Gör så här:
      1. Värm vattnet fingervarmt, 37°. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
      2. Tillsätt matolja, havregryn, frön, salt och farinsocker.
      3. Blanda sist ner mjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.Det blir en kletig deg.
      4. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.
      5. Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Lägg  den på bakpappersklädda plåtar och forma till runda bröd.. 
      6. Strö över lin och sesamfrön. Platta ut bröden något med  och skär ett kryss genom degen mitt på varje.
      7. Låt bröden jäsa i ca 25 minuter.
      8. Grädda de färdigjästa bröden mitt i ugne i 12-15 minuter.
      9. Låt svalna på galler under bakduk.

      måndag 6 februari 2012

      Vetelängd

      Passade på att baka en vanlig ofylld flätad vetelängd när jag ändå bakade lite släta bullar, ibland är det himla gott med  ofylld vetedeg. Går dessutom lätt och snabbt att baka. Jag använde fett vanligt recept på vetedeg och delade degen i 2 delar, hälften blev släta bullar och hälften blev en veteläng, en stor sådan :-), kunde lätt ha gjort 2 längder av den istället. Så got när den är nygräddad och varm med ett glas kall mjölk till.

      Vetedeg
      75 g jäst
      500 g kall mjölk
      1200 g vetemjöl
      200 g strösocker
      200 g smör, rumstempererat
      20 g kardemummakärnor, stötta
      5 g salt
       
      1 ägg + en skvätt vatten till pensling

      Garnering
      Pärlsocker

      Gör så här
      1.  Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
      2. Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känna smidig och elastisk.Gör ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad.
      3. Låt degen vila i 10 minuter innan du börjar forma den till valfria bullar eller längder, går att fylla med tex smör, kanel och socker.
      4. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
      5. Pensla vetelängden med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. De släta bullarna brukar jag inte pensla.
      6. Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter.
      7. Grädda vetelängden längst med i ugnen i 225 grader i ca 25 minuter.

      lördag 4 februari 2012

      Mumsiga Semlor

      Bakade lite härligt mumsiga semlor till lördagskvällen. Så gott, passar ju bra nu när det snart är semledagen, självklart skall det vara mycket mandelmassafyllning i :-). Själva mandelmassan gör jag genom att mixa likadelar mandelmjöl och strösocker och blandar i lite äggvita för att få en lagom konsistens. När jag vispar grädden brukar jag trä en lagom stor plastpåse över bunke och elvisp, så slipper man grädde över hela köket :-), grädde har ju verkligen en tendens att skvätta ur bunken när man vispar den. Receptet kommer från Roy Fares, just de han bakade i Go Kväll. Ett recept jag verkligen blev helnöjd med.

      Semlor
      ca 14 st

      Fördeg:
      200 g mjölk (2 dl)
      300 g vetemjöl (5 dl)
      25 g jäst

      Gör så här:
      Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

      Andra degen
      150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
      1 st ägg
      2 g salt (1/2 tsk)
      5 g kardemumma (1 msk)
      80 g smör
      80 g strösocker (1 dl)

      Gör så här:
      1. Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och fin.
      2. Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. 
      3. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar. 
      4. Grädda mitt i ugnen på 250 grader in, sänk direkt till 200 grader och grädda i ca 8 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
      5. Låt svalna på galler under bakduk. Det är bästa att frysa in de du inte skall äta samma dag.
      Mandel fyllning
      500 g mandelmassa
      50 g mald mandel (1 dl)
      50 g hackad mandel (1/2 dl)
      5 g kardemumma (1 msk)
      20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
      90 g florsocker (1 1/2 dl)
      150 g mjölk (1 1/2 dl)

      1 l vispgrädde

      Gör så här:
      1. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel fyllning.
      2. Vispa grädden lätt och luftig.Klipp ett triangellock med sax. 
      3. Ta ut lite bulle med hjälp av en kniv så att det blir ett lagom stort hål.
      4. Lägg i mandelmassa och spritsa på vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.

      torsdag 2 februari 2012

      Cookie Molds kakor


      Har ju glömt visa vilka roliga kakor jag gjorde till sonens kalas, använde mig av Cookie Molds som jag köpt inne hos Strössel & annat, himla fräcka och det finns massor med olika motiv att välja på. Glömde tyvärr köpa hem oreokakor så det fick bli ballerinakakor i istället. Använde mig av Candy Melts för att fylla formen.

      måndag 30 januari 2012

      Grova rågfrallor med surdeg

      Härligt mättande rågfrallor som man kan jäsa i kylen under natten för att få nybakade frallor till frukost, min absoluta favorit när det gäller frallor. Brukar frysa in dom och ta ut dom och värma dom i ugnen när de skall ätas, så goda när de är varma. 
      Grova rågfrallor

       12-15 st

      450 gram vatten
      250 gram rågsurdeg
      10 gram jäst
      650 gram vetemjöl special fullkorn
      125 gram grovt rågmjöl
      15 gram brödsirap
      20 gram havssalt
      50 gram pumpafrön
      50 gram linfrö
      50 gram solroskärnor
      pumpafrön till garnering


      Gör så här
      1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. 
      2. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. 
      3. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. 
      4. Dela degen i 12-15 bitar och rulla till runda frallor.
      5. Doppa dom i pumpafrön och lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper. 
      6. Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. 
      7. Sätt ugnen på 250 grader. Om du har låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dom samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa så låt de stå i rumstemperatur i en halvtimme. 
      8. Ställ in frallorna i ugnen och grädda dem i 12-15 minuter. 
      9. Låt bröden svalna på galler.

      lördag 28 januari 2012

      Brunkans ljusa

      Bakade lite härligt gott bröd tidigare i veckan, Brunkans ljusa, ett bra som passar bra till middagen och funkar fint att rosta dagen efter. Man kan även få det nybakat till frukosten då det jäser i kylen över natten. Det blev en lagom hård seg skorpa på, inte stenhård och inte mjuk, utan alldeles lagom. Vill man ha en extra hård skorpa kan man spruta in vatten i ugnen eller hälla vatten på en plåt man ställ i botten. Blev en lite syrligt luftigt bröd . Jag bakar mitt bröd som alltid på min baksten. Funkar att baka utan jäst men då får man öka jästtiden något. Receptet kommer från boken Bröd från Brunkebergs Bageri.


      Brunkans Ljusa

      500 g vatten
      100 g vetesurdeg 
      5 g jäst
      800 g vetemjöl med hög proteinhalt
      20 g honung
      30 g havssalt

      Gör så här
      Dag 1:  
      1. Blanda alla ingredienser utan saltet. 
      2. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. 
      3. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter. 
      4. Låt degen vila i bunken 30 minuter. 
      5. Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen till mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk).
      6. Låt degen jäsa 30 minuter och gör sedan om vik- och vändningsproceduren. 
      7. Ställ in degen i kylen och lät jäsa under natten. 
       Dag 2: 
      1. Sätt ugnen på 250 grader. 
      2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i två delar med vass kniv på längen. 
      3. Lägg försiktigt upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt. 
      4. Ställ in bröden i ugnen, stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 200 grader.
      5. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 
      6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. 
      7. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

      torsdag 26 januari 2012

      Godistårta

      Hade ju tänk göra en Cars/Blixten tårta till sonen när han fyllde 4 år, köpte hem färgad sugarpaste och allt annat som behövdes, men han ville absolut ha en godistårta, tårta äter han ju inte så det är ju godiset han var ute efter :-) och visst var det så att det var barnen som åt godiset och vi vuxna tårtan, ja lillkillen åt tårta med men han är värsta kakmonstret och äter allt som är söt, inklusive grädde som barn ofta inte gillar :-).

      Ja testade denna gång en tårtbotten med Sponge cake stabilizer i, fyllde den med Zoofluff och Ekströms chokladmousse med crisp. Spacklade med vit choklad smörkräm och ovanpå satte jag ett lock med marsipan för att godiset inte skulle ligga direkt mot smörkrämen, för då hade sonen inte ätit godiset :-). runt tårtan satte jag chokladfingrar.

      Tårtbotten med Sponge cake stabilizer

      Har nu testat att baka en tårtbotten på  Sponge cake stabilizer som jag köpte inne hos Strössel & annat, Sponge cake stabilizer, så här står det hos Strössel & annat " SP är en kakstabilisator, används främst till att baka sockerkakor eller tårtbottnar. Det ger kakorna en fin struktur. Det hjälper äggen att stiga snabbt och stelt och också förbli stabilt och att se till att äggen inte förlorar sin omfångsrika konsistens. SP producerar en perfekt mjuk kaka som inte är alltför bräcklig, samtidigt som den ger utmärkt smak och färsk hållbarheten.".
      .Tycker det blev en saftig, hög fin tårtbotten som inte smulade., den var lätt att skära. Kommer testa SP även på "vanliga" sockerkakor. Och kommer fortsättningsvis använda det när jag gör mina tårtbottnar.

      Recept hittade jag hos Bengtssons Baksida
      Till en form på ca 26 cm behövs:

      6 ägg
      2 dl socker
      1 tsk sponge cake stabilizer
      2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
      2 1/2 msk potatismjöl
      1/2 tsk bakpulver
      ev 1/2 tsk äkta vaniljpulver

      1. Vispa ägg, socker och sponge cake stabilizer poröst, ca 10 minuter.
      2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
      3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
      4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader. 
      5. Ta ut och låt svalna

      tisdag 24 januari 2012

      Nöttoppar

      Nöttoppar är verkligen en härlig gammal goding bland småkakor, så tokgoda. Tycker de blir bäst om man maler hasselnötterna i en mandelkvarn, det går bra att köra dom i en matberedare, men passa så att du inte kör dom för länge för då kan fettet börja krypa ut och kakorna kan bli lite kompakta.

      Nöttoppar
      20 stycken

      200 g hasselnötter
      2 dl socker
      1 msk potatismjöl
      2 ägg
      Garnering:
      20 Hasselnötter

      Gör så här:
      1. Mal nötterna på mandelkvarn och häll dem i en bunke.
      2. Tillsätt socker, potatismjöl och ägg och rör ihop.
      3. Lägg med två teskedar toppiga klickar på plåtar täckta med bakplåtspapper. 
      4. Tryck ner en nötkärna i varje kaka, stora kärnor kan halveras. 
      5. Grädda mitt i ugnen ca 8 min i 200 grader.
      6. Lossa kakorna innan de svalnat. 
      7. Kakorna är godast färska, men de går utmärkt att frysa

      söndag 22 januari 2012

      Chokladdoppade kokostoppar

      Kokostoppar är en annan klassiker från barndomen, så härligt mumsiga och saftiga. Vill man ha lite citronsmak på dom så är det gott att riva ner skalet från två rivna citroner, eller varför inte från apelsiner eller lime. dessa har jag doppat i choklad, blir lite lyxigare då, men givetvis går det att hoppa över detta moment. 

      Och det här är mitt bidrag till Månadens Sötsak

      Kokostoppar
      20 stycken
       
      50 g smör
      2 ägg
      1 1/2 dl strösocker
      200 g riven kokos
      Choklad att doppa kokostopparna i, det kanske gick åt 75 gram.


      Gör så här:


      1. Smält smöret, låt svalna.
      2. Blanda ner ägg. socker och kokos, blanda väl med tex en träslev, men använd inte elvispen.
      3. Låt nu smeten stå och svälla en halvtimme i rumsvärme.
      4. Forma toppar av kokossmet direkt på en plåt med bakplåtspapper, med hjälp av sked och rena fingrar. Fast jag brukar se till att ha i så mycket kokos i smeten att den är lagom kladdig så att det går att forma bollar med händerna som jag sedan lägger på bakplåtspapper och formar till små toppar.
      5. Grädda kakorna mitt i 175 grader varm ugn cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.
      6. Smält choklad i mikrovågsugnen och doppa botten på varje kokostopp i chokladen, låt chokladen rinna av ordentligt innan du sätter ner dom på ett bakplåtspapper.
      7. Går utmärkt att frysa.

      fredag 20 januari 2012

      En helt vanlig rulltårta

      En vanlig klassisk rulltårta är så gott,man glömmer bort hur fort och busenkelt det är att göra en rulltårta, perfekt när man får oväntade gäster. Funkar också fint att frysa eller göra rulltårtsbakelser av. Vem minns inte rulltårta man fick med spritsad grädde och en persikohalva :-).

      Sonen fyllde 4 år häromdagen och gillar inte tårta eller cupcakes med frosting, därför passade en bit rulltårta med lite glass och färska bär kanon.

      Rulltårta
      3 ägg
      200 gram strösocker
      50 gram mjölk
      160 gram vetemjöl
      10 gram vaniljsocker
      10 gram bakpulver

      Strösocker att strö övanpå den färdiga kakan.
      200 gram sylt till fyllningen.

      Gör så här:
      1. Sätt ugnen på 225 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.
      2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
      3. Blanda i mjölken.
      4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner detta i äggsmeten.
      5. Bred ut smeten jämnt i längpannan och grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter.
      6. Strö över strösocker på kakan och lägg på ett bakplåtspapper och sedan en bakplåt. Vänd upp hela kakan så att den hamnar på det sockrade pappret.
      7. Drag försiktigt bort bakplåtspappret, det kan hjäpla att pensla med kallt vatten.
      8. Låt den svalna lite och bred sedan på sylt. Rulla ihop, ta hjälp av pappret. Låt rulltårtan ligga kvar en stund i pappret innan du skär upp de.
      Drömrulltårta: Byt ut 20 gram av mjölet mot kakaopulver och bred på en smörkräm istället för sylt.

      onsdag 18 januari 2012

      Briocher på vetesurdeg

      Bakade en ny omgång av Briocher häromdagen, så underbart gott, gillar verkligen smörsmaken, inget man bör äta dagligen med tanke på mängden fet :-).  Något blev galet med degen så att den blev väldigt kladdig, fick tillsätta mer mjöl för att överhuvudtaget kunna hantera den och forma små bollar. så testar ni receptet så vet ni att jag fick en kladdig deg, men med lite mer mjöl så blev det perfekt.  Briocher passar bra både till en lite lyxigare frukost som till tex brunch eller lunch. Himla goda nygräddade med lite jordgubbssylt eller lemoncurd. Äger man en stor briocherform är det snyggt att göra ett helt bröd av degen.

      Briocher
      ca 20 stycken

      100 gram vetesurdeg
      450 gram mjöl
      0,75 dl ljummen mjölk
      15 gram jäst
      5 ägg
      75 gram socker
      25 gram salt
      350 gram osaltat rumstempererat smör
      1 ägg till pensling


      Gör så här:
      1. Balanda surdegen med hälften av vetemjölet samt mjölken och jästen. Låt jäsa i ca 2 timmar.
      2. Blanda sedan ner övriga ingredienser förutom smöret. Kör en stund i köksmaskinen.
      3. Tillsätt smöret lite i taget, ca 50 gram per gång. Knåda degen väl.
      4. Jäs under bakduk i 30minuter.
      5. Forma till 20 släta bullar. Lägg i tex muffinsformar, mazarinformar, briochreformar eller liknande.
      6. Låt jäsa till dubbel storlek
      7. Pensla med ägg och grädda i 210 grader i ca 10 minuter.
      8. Låt svalna på galler under bakduk. Är godast dagsfärska men funkar fint att frysa in.