När jag bakade lussekatter i fredags så gjorde jag även lite smarriga saffransvaniljbullar, så gott :-) , blir 40stycken, men jag delade degen i två delar och gjorde hälften vaniljbullar och hälften vanliga lussekatter. Men gör man på hela degen så blir det ca 40 stycken. Så fyllningen är för 40 bullar.
För själva degen så använder du detta recept, själva grundreceptet för saffransbröd
Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker
Till pensling
ägg
pärlsocker
Gör så här
- Följ receptet för saffransbröd till och med utbakningen, dvs efter första jäsningen.
- Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
- Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
- Skär rullen i ca 2 cm breda bitar.
- Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
- Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250ºC.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter.
- Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
- Frys gärna in dom samma dag.