En klar favorit bland mjuka kakor är helt klart klassikern kardemummakaka, så gott och vill man göra den ännu festligare kan man sticka ner äppelklyftor som man vänt i socker och kanel i smeten innan gräddning.
Kardemummakaka
6 dl mjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk stött kardemummakärnor
100 g margarin
1 ägg
2½ dl mjölk
Garnering
1 tsk kanel
2 msk pärlsocker
2 msk hackad mandel
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, bakpulver, socker och kardemumma i en bunke.
- Finfördela smöret i mjölblandningen.
- Vispa upp ägget och blanda ner detta tillsammans med mjölken, jag använde mig av elvispen. Rör till en jämn smet.
- Häll upp smeten i en smord och bröad rund form, gärna en med löstagbar kant.
- Strö över kanel, pärlsocker och hackad mandel.
- Grädda längst ned i ugnen i 175 grader i 40-45 minuter.