Ja idag är det ju Fettisdagen, det kan väl knappast någon missat :-) då de första semlorna började säljas innan jul. Givetvis skall detta firas med nybakade hemmagjorda semlor med massa mandelmassa :-). Ville ha luftiga och lätta bullar så därför använde jag samma recept som jag brukar använda till saffransbröd. Det funkade perfekt, kanske den degen flyter ut lite mer på bredden än "vanlig" vetedeg.
Vetebullar
ca 30 stycken, beroende på hur stora du vill ha dom
50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 tsk hjorthornssalt, kan uteslutas
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl
Tillbehör:
Mandelmassa, se längre ner
Vispgrädde
Florsocker
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
- Rör ut jästen i lite av mjölken.
- Tillsätt resten av mjölken och hjorthornssalt, smör, kesella, salt, socker, och ägg.
- Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen.
- Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
- Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord.
- Rulla till runda bullar.Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.
- Gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.
- Nu är det bara att fylla bullarna med mandelmassa och spritsa på grädde och pudra med florsocker.
- Frys gärna in överblivna vetebullarna samma dag.
Mandelmassa:
150 gram mandelmjöl
1 bittermandel
150 gram strösocker
Äggvita
Mjölk
Gör så här:
Jag mixade ihop socker, bittermandel och mandelmjöl i matberedaren och hällde sedan i äggvita tills det blev en lagom konsistens på mandelmassan. Busenkel, eller hur :-). Mandelmassan förvarar jag sedan i kylen. När jag väl skulle fylla bullarna så blandade jag mandelmassan med mjölk till lagom konsistens.