torsdag 14 april 2016

Kärleksmums

Bakade kärleksmums idag, så gott och går fort och lätt att göra, dessutom blir det många, perfekta att frysa in.



Kärleksmums
ca 30 st
 
225 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr
125 g smör
3/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
½–3/4 dl starkt kaffe, rumstemp
7 dl florsocker

Garnering
ca 1 dl kokos

Ugn 175°

Gör så här

  1. Smält smöret. 
  2. Vispa ägg och socker poröst. 
  3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten växelvis med mjölken och smöret. 
  4. Häll smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakpapper.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min.
  6. Låt svalna. 
  7. Glasyr: Smält smöret. Ta från värmen. 
  8. Rör i resten av ingredienserna. 
  9. Bred glasyren på kakan. 
  10. Strö på kokos. Låt stelna. 
  11. Skär i rutor.

Tips! Sikta gärna florsocker och kakao innan du rör ner det i glasyren.

tisdag 9 februari 2016

Semlor



Så var fettidagen här :-), idag äts det mängder med semlor och jag kan tänka mig att bagerierna har bakat tusentals semlor i natt.
 
Vetebullar/ semlebullar
½ paket, drygt (35 g) jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1 dl, drygt, rårörsocker
100 g rumsvarmt smör
1/2 tsk havssalt
1 tsk stött kardemumma
8 ½–9 dl (ca 500 g) vetemjöl
Ev 15 gram vetesurdeg

Mandelmassa:
150 g mandel
½ dl rårörsocker
1 msk honung

Fyllning och garnering:
Mandelmassa
3 dl vispgrädde
en knivspets äkta vaniljsocker
florsocker

Gör så här:
  1. Starta med mandelmassan. .Mal mandeln. Mixa den smidig med socker och honung. Eventuellt behövs ytterligare lite honung eller vatten för smidig konsistens. Plasta in och förvara i kylskåp
  2. Ta fram alla ingredienser till bullarna och låt dem bli rumsvarma.
  3. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölk (rumsvarm räcker) och rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt ägg, socker, smöret i bitar, salt, kardemumma och mjöl.
  5. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. 
  6. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek minst 30 minuter.
  7. Ta upp degen på bakbord, knåda den lätt och dela i cirka 15 bitar. Jag vägde upp bullar på 90 gram och fick då 13 stycken. Rulla till släta bullar. 
  8. Lägg glest på bakplåtspappersklädd plåt.
  9. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250°.
  11. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter. 
  12. Låt bullarna svalna. Skär av ett lock med vass kniv.
  13. Gröpa ur lite av inkråmet och blanda med vaniljkräm och riven mandelmassa,jag tog lika mycket vaniljkräm som mandelmassa och  en skvätt grädde.
  14. Vispa grädden löst med vaniljsocker. 
  15. Spritsa fyllning och vispgrädde i semlorna. 
  16. Sätt på locket och avsluta med siktat florsocker.

Man kan också låta bullarna jäsa i kyl över natten. Tag fram dom  nästa dag, låt jäsa väl i rumstemperatur (tar minst 2 timmar) och grädda som vanligt. Då hinner smakerna mogna ordentligt. Eller blanda ner cirka 15 g vetesurdeg i degen – det ger också bullarna mera arom

måndag 8 februari 2016

Semlor


Det är väl knappast någon som missat att det är Fettisdagen  imorgon :-). Här är semlor gjorda på karlsbaderdeg som är en lite luftigare och lättare bulle.Gjorde stora bullar så vill man ha mindre så blir det betydligt fler bullar.
 
Karlsbaderdeg
12 stora bullar

 
25 gram jäst
3 dl mjölk, kall
1 ägg
1 dl vit sirap
1 krm salt
1 1/2 tsk kardemumma, malen
1 tsk bakpulver
8-9 dl vetemjöl
75 gram smör, rumsvarmt

 
Gör så här:
  1. Rör ut jästen i mjölken. 
  2. Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget. 
  3. Klicka ner smöret och knåda ihop allt till en smidig deg.
  4. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda dem och dela den i bitar som du rullar till runda bullar.
  6. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  8. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  10. Låt kallna på galler under bakduk. Frys in de du inte skall använda samma dag.
Mandelfyllning:
250 gram riven mandelmassa
50 gram smör, rumstempererat
100 gram florsocker
1 droppe bittermandelolja
15 gram (1 msk) vaniljsocker
50 gram finhackad sötmandel
Innanmätet från bullar, kan uteslutas
Mjölk, för att få en lagom konsistens

Vispgrädde, kanske runt 5-6 dl, vet inte då jag inte gjorde på alla 12 bullar.

Vanlig mandelfyllning:
Vill man så kan man ju istället för ovanstående mandelfyllning, riva mandelmassa på rivjärnet som man blandar med inkråmmet från bullarna och blandar med mjölk eller grädde till en lagom konsistens.

Gör så här:
  1. Skär av ett lock på varje bulle.
  2. Gröp ur lite innanmätet ur underdelen. 
  3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, jag gjorde detta med en elvisp.
  4. Vispa grädden tjock.
  5. Lägg en klick mandelfyllning på varje underdel.
  6. Spritsa på grädden.
  7. Lägg på locket.
  8. Pudra med florsocker

Nyheter från Cloetta

Är med i Cloettas bloggnätverk och får då chansen att testa på nyheter, fick i fredag en fin överraskning i brevlådan :-).

Ako Fruktkolor lanseras även nu med fruktsmak, har saknad dessa godingar å de är välkomna tillbaka i butikshyllorna , så goda

Läkerol DentaFresh i smakerna strawberry Mint och Licorice Vanilla: Köper ofta deras andra smaker och gillade dessa med.Pastillernas höga andel xylitol, hel 50%, hjälper till att stoppa syraattacker på tänderna och förebygger karies.

Läkerol Ginger Lime: Med smak av ingefära och lime.

Lonka soft fudge vanilla : En absolut favorit bland lösgodiset, nu även  i påse, så tokgott :-)

Malaco snören i colasmak: Köper aldrig godissnören, men dessa kommer utan problem gå hem hos barnen.

Nutisal Macadamia: Torrostade macadamianötter som är krispiga och goda att äta både som snacks eller att använda i bakning och till matlagning. Fick med ett recept på chocolate chip cookies med dessa nötter i som jag funderar på att baka.





 

 

måndag 7 december 2015

Saffransglass

Saffransglass är verkligen så juligt och gott. Passar fint ihop med tex lite hallonsås, vitchokladsås, hackade nötter. 
 
Saffransglass
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande glykos (Går att utesluta)
1 gelatinblad (går att utesluta)
6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 gram saffran

Gör så här:


  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången,glykosen, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i den varma glassmeten.
  6. Sila glassmeten så att du får bort resterna efter vaniljstången.
  7. Mortla saffranet med lite strösocker och vispa ner detta i glassmeten.
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten så att den blir extra krämig.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  10. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

söndag 29 november 2015

Saffransbröd eller Lussekatter

Första advent idag, inte för att man kan tro det, med blåst, ösregn och 6 plusgrader, men mysigt blir det när adventsljusstakar och julgardiner kommer upp och lussekatter är ett måste en dag som denna, så tokgott, då jag inte gillar russin dekorerar jag mina med pärlsocker, ännu godare :-), årets grej är ju saffransemlor, det tänkte jag testa snarast.
 
Jag brukar först stötta saffranet med lite socker och blanda med någon sprit, tex vodkaoch sedan låta det stå och dra en si så där 15 minuter, det utvinner både färg och smak ur saffranet. 

Smälter inte längre smöret, givetvis skall det vara smör :-) utan blandar ner det rumsvarmt, ger saftigare bullar. 

Använder kesella då det ger saftigare och riktigt fluffiga bullar. Går givetvis lika bra med tex creme fraiche, grekisk yoghurt, turkisk yoghurt, matlagningsyoghurt.
Gör hellre degen lite kladdig, inför första jäsningen olika mjölsorter drar åt sig olika mängd vätska, beroende på hur färskt mjölet är, ta då hellre lite extra mjöl vid utbakningen. 

Man behöver inte pensla med ägg, går lika bra att pensla med tex sirap utrört i lite vatten 
 
Saffransbröd
ca 40 stycken

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
4 dl mjölk 3% + 1 dl vispgrädde eller 5 dl mjölk 3%
250 g kesella/kvarg , gärna med vaniljsmak
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran, 2 pkt
1 ägg
ca 16-17 dl vetemjöl

Till pensling
1 ägg + 1 msk vatten + 1 nypa salt

Gör så här
  1. Stött saffranet i en mortel med lite strösocker, häll gärna på någon msk vodka, då utvinner man mera smak och färg ur saffranet. 
  2. Smula ner jästen i en bunke. 
  3. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
  4. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  5. Tillsätt resten av mjölken och saffran, smör, kesella, salt, socker, och ägg. 
  6. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen. 
  7. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. 
  8. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Baka ut till valfritt saffransbröd. 
  9. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  10. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. 
  11. Pensla dem med äggblandningen. 
  12. Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. 
  13. Frys gärna in saffransbrödet samma dag. 

fredag 16 oktober 2015

Äppelpaj



Nu är det finns mängder med svenska äpplen i affären är det så gott med äppelpaj
   
Pajdeg
4 dl  vetemjöl
200 g  smör
2 msk  kallt vatten
1  ägg till pensling
strösocker

Fyllning:
 6-8  äpplen
 0,5 dl  strösocker
 2 msk  vatten
 1 msk  malen kanel

Gör så här:

  1. Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. 
  2. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta snabbt ihop alltsammans till en smidig slät deg. 
  3. Degen kan också blandas i en matberedare. 
  4. Platta ut degen, täck den med plastfolie och låt den vila kallt ca 30 minuter. 
  5. Sätt ugnen på 200°C. 
  6. Skala äpplena och skär i små tärningar. 
  7. Koka upp vattnet i en liten kastrull och lägg i äppeltärningarna.
  8.  Koka upp igen och rör ner socker och kanel. 
  9. Ta av från värmen. 
  10. Dela degen i två delar. 
  11. Kavla ut den ena som en botten och lägg den i formen.
  12.  Lägg i fyllningen. Kavla ut den andra degen som ett lock och lägg över. 
  13. Tryck till runt kanten och stick några hål i deglocket. 
  14. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över lite socker. 
  15. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter tills den får fin färg.

tisdag 29 september 2015

Mazarinrutor


Om man inte orkar hålla på att trycka ut masa deg i små folieformar för att göra mazariner är denna kaka minst lika god, en klar favorit på kakbordet.  Den blir så saftig och tokgod och dessutom är det så mycket smidigare och enklare att baka mazariner i långpanna istället för i mazarinformar. Det blir minst lika  god då även denna kaka består av mördegsbotten, mazarinfyllning och glasyr. Nu när det finns färdig mandelmjöl så är det verkligen busenkelt att göra denna kaka, har tyckt det varit lite tråkigt innan när jag var tvungen att skåla och mala 300 gram mandel, ja idag var det bara att mäta upp 300 gram mandelmjöl istället, kunde inte bli enklare liksom. Nu skall ju glasyren inte vara knallrosa :-) , det råkade bara bli så när man inte tänker på att pastafärgen är så himla koncentrerad och dessutom råkade jag välja den extra röda pastafärgen istället för rosa, ja så kan det gå ibland :-.

Mazarinrutor
35-40 st

Mördeg
400 gram margarin
8 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 st äggulor

Fyllning

300 gram skållad, mald mandel eller färdigt mandelmjöl
6 st bittermandlar
3 dl socker
200 gram smält margarin
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 st ägg


Glasyr
4 dl florsocker
1 st saften citron
röd karamellfärg eller pastafärg

Gör så här 

  1. Blanda ihop alla ingredienser till mördegen och låt den vila kallt i kylen en stund. 
  2. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
  3. Tryck ut mördegen i en smord långpanna, den vanliga standardstorleken, tror den är 30x40 cm och bred ut fyllningen över mördegen. 
  4. Grädda i nedre delen i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter. Passa den så att ytan inte blir för mörk, lägg i så fall ett bakplåtspapper över.  
  5. Blanda ihop florsocker och citronsaft och späd eventuellt med kallt vatten till en lagom glasyr och färga den svagt rosa med karamellfärg. 
  6. Bred ut detta över den kalla kakan

Mazariner

En ny säsong av Hela Sverige Bakar har ju nyligen startat och i senaste avsnittet bakades det mazariner, hur gott som helst

Bakade lite mazariner idag, det tar ju en liten stund att göra men det är så mycket godare än köpa. Fyllde de även med lite hallonsylt.

Deg:
200 g smör, rumsvarmt
7 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
400 g mandelmassa
200 g smör, rumstempererat
5 ägg
Fast hallonsylt/marmelad

Glasyr:
200 g florsocker
1 msk citronsaft
0.25 dl vatten
Ev sylt

  1. Gör degen: Blanda det rumstempererade smöret med de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i mazarinformar och sätt dem i kylen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och gör sedan fyllningen.
  3. Blanda mandelmassa och smör till en slät och smidig konsistens, tillsätt äggen ett i taget. Lägg lite smet i botten på mazarinformarna, lägg i lite hallonsylt och fyll sedan på med mera mazarinsmet, fyll till 3/4.
  4. Grädda i ugn i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. 
  5. Låt svalna och ta dem sedan ur formarna.
  6. Bred på ett tunt lager god sylt och ett lager glasyr av florsocker och vatten.