De bakade ju vaniljhjärtan på Hela Sverige Bakar nu i veckan, de är så himla goda men inget man bakar varje dag direkt då de tar lite tid att göra, men det är värt besväret. Hantera de försiktigt så att de inte går sönder.
Vaniljhjärtan
16 stycken
Mördeg:
4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl
3/4 dl socker
1 äggula
200 g smör
Vaniljkrämsfyllning:
1 1/2 dl mellangrädde 1 äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Gör så här:
- Pensla 16 hjärtformar väl med rumsvarmt smör.
- Blanda samman mjölsorterna med socker. Tillsätt äggula och matfett. Arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare
- .Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt och vila ca 1 timme.
- Blanda samtliga ingredienser, utom vaniljsockret, till vaniljkrämsfyllningen i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Låt krämen kallna. Rör ner vaniljsocker i den kalla krämen och smaka av.
- Kavla ut degen ganska tjockt och klä formarna med drygt hälften av den. Fördela vaniljkrämen i formarna och täck dem med deglock. Tryck till kanterna.
- Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
- Stjälp försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma.
- Sikta över florsocker strax innan servering. Kakorna går att frysa utan garnering.