Herrgårdstårta
14 bitar
Botten:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
5 äggvitor2 1/2 dl strösocker
100 g mandelspån
Fyllning:
3-5 dl vispgrädde (en smaksak hur mycket grädde man vill ha på)300-500 gram skivade jordgubbar
Ugn: 150°
Gör så här
- Botten: Vispa rumsvarmt smör och socker poröst.
- Vispa ner en äggula i taget.
- Tillsätt mjölken.
- Avsluta med mjöl som blandats med bakpulver.
- Vispa till en jämn smet.
- Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum.
- Vispa ner resten av sockret.
- Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten, 30x40 cm.
- Bred över marängen och strö på mandelspån.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 30- minuter.
- Lyft kakan ur långpannan och låt svalna.
- Lossa kakan med en stekspade.
- Låt kallna på pappret.
- Förvara bottnen under långpannan.
- Vid servering: Dela kakan på mitten.
- Vispa grädden .Lägg ihop bottnarna med grädde och skivade jordgubbar emellan.
Låter riktigt gott:)
SvaraRaderaTänk den här tårtan har jag precis knåpat ihop inför ett stundande 6 års kalas. Alla älskar den och den är enkel att göra. Så god att jag gör dubbel sats !
SvaraRadera