fredag 20 juni 2014

Jordgubbstårta




Här kommer ett recept på en  mumsig jordgubbstårta fylld med jordgubbsmousse och lemoncurdgrädde, så tokgott. Har med 2 recept på tårtbotten, det första är ett jag använt ofta och det har funkat bra. Det andra är Orsis tårtbotten, första gången jag gjorde den, blev inte så hög som hon brukar få den, med såpass hög att den gick att dela i 3 delar utan problem. Blev en väldigt god och saftig tårtbotten, lite tyngre botten jämfört med de recept jag brukar använda, kommer absolut använda mig av detta recept igen.

Önskar er alla en fortsatt glad midsommar 



Midsommartårta

Ca 10 bitar


Klassisk Tårtbotten:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Lemoncurd:
rivet skal och saft av 2 st citroner
2 dl strösocker
75 g Svenskt Smör
3 st äggulor

Grädde till att blanda den färdiga lemoncurden med

Jordgubbsmousse:
2 st gelatinblad
250 g jordgubbar
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Ev marsanpulver, snabb om moussen blir för lös

Garnering:
500 g jordgubbar
5 dl vispgrädde


Gör så här:

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. 
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. 
  4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. 
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. 
  6. Låt kakan vila några minuter i formen. 
  7. Stjälp upp den på galler och låt kallna.
  8. Lemoncurd: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt bli helt kall. Blanda sedan med valfri mängd vispad grädde. .
  9. Jordgubbsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. 
  10. Mixa jordgubbarna till en puré. 
  11. Blanda purén med sockret och koka upp. 
  12. Ta kastrullen från värmen. 
  13. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna. 
  14. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén. Om moussen blir för lös blanda ner snabbmarsan till önskad konsistens.
  15. Montering: Dela tårtbotten i 3 delar. 
  16. Lägg en tårtbotten på ett fat. 
  17. Bred på lemoncurdgrädden. 
  18. Lägg på nästa tårtbotten. 
  19. Bred på jordgubbsmoussen. 
  20. Lägg på sista tårtbotten
  21. Garnering: Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Obs! Spara en fin jordgubbe hel. 
  22. Vispa grädden till ett fast skum. 
  23. Täck hela tårtan med hälften av grädden. 
  24. Spritsa resten av grädden på sidorna.
  25.  Lägg en krans av jordgubbarna längst ut på tårtan och fortsätt jobba dig inåt tills tårtan är täckt. Placera den hela jordgubben som kronan på verket. 

Orsis tårtbotten

4 stora ägg

3dl socker

2msk vaniljsocker

3,5 dl vetemjöl

1,5 dl potatismjöl

75gr smör

0,75dl mjölk

3tsk bakpulver



 Satsen räcker till 24cm formar



Gör så här:

  1.  Smöra och klä bakformen med bakplåtspapper. Sätt en krans av bakplåtspapper i formen för att förhindra att smeten pöser över om den blir hög. Min blev inte högre än vad min form är.
  2. Vispa ägg, vaniljsocker och socker i 5-7 min på hög hastighet. 
  3. Smält smör och blanda i mjölken. 
  4. Mät upp mjölet och sikta ner den tillsammans med bakpulver i en bunke.
  5. När äggen blivit riktigt fluffiga siktar du ner mjölblandningen gradvis och blandar med försiktiga stora rörelser med hjälp av en slickepott. 
  6. Till sist häller du i smör och mjölkblandningen, gradvis under omrörning. Häll i formen  och baka av på 150 grader varmluft eller 165 grader i vanlig ugn, längst ner i 55min-1timme.

(För chokladbotten byter du ut 1dl av vetemjölet mot kakao.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar