Vetedeg
75 g jäst
500 g kall mjölk
1200 g vetemjöl
200 g strösocker
200 g smör, rumstempererat
20 g kardemummakärnor, stötta
5 g salt
1 ägg + en skvätt vatten till pensling
Garnering
Pärlsocker
Gör så här
- Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
- Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känna smidig och elastisk.Gör ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad.
- Låt degen vila i 10 minuter innan du börjar forma den till valfria bullar eller längder, går att fylla med tex smör, kanel och socker.
- Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
- Pensla vetelängden med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. De släta bullarna brukar jag inte pensla.
- Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter.
- Grädda vetelängden längst med i ugnen i 225 grader i ca 25 minuter.