Till Wincents 1-års kalas i helgen serverade jag en riktigt mumsigt härlig moussetårta, ja den blev närmare 9-10 cm hög :-) och själva botten var på 26 cm. Och gott blev det, riktigt tokgott :-). Hallonmousse ihop med chokladmousse blev perfekt tillsammans med den kladdkakeliknade chokladbotten. Fick testa min tårtring jag köpt nyligen och den är super att använda till just moussetårtor där man lätt vill få loss formen från tårtans sida, perfekt då tårtringen är ställbar från 16-30 cm, köpte min tårtring på Lyckas med mat. Blev en konstig bild på tårtan, ser ut som om den liksom lutar uppåt, dvs inte är helt rakt, men det är den.
Chokladbotten:
150 g smör
3 st ägg
3,75 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Vit chokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Mjölkchokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Hallonmousse:
5 dl vispgrädde
400 g hallon
200 g florsocker
8 st gelatinblad
Gelélock:
4 gelatinblad
1 dl outspädd hallonsaft
2dl vatten
Garnering
Chokladrullar och chokladgaller
Chokladrullar och chokladgaller
Hallon
Jordgubbar
Physallis
Gör så här:
Chokladbotten:
- Smält smöret och låt det svalna.
- Knäck äggen i en bunke.
- Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser.
- Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så!
- Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter.
- Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 20-25 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
Chokladmousse:
- Båda två mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
- Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum.
- Koka upp den resterande 1 dl.
- Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet
- .Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden.
- Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Hallonmousse:
- Vispa grädden medelhårt.
- Mixa hallonen. Passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna.
- Lägg gelatinbladen i blöt.
- Tillsätt florsockret till hallonen och rör tills det smält.
- Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull eller 10 sekunder i en skål i micron på högsta effekt.
- Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen.
Montering:
- Ställ tårtringen på en tårtbricka/bakplåtspapper, ställd den på en bricka som får plats i frysen (om du använder en tårtring utan botten)Min tårtbricka var så kraftigt att det inte behövdes någon extra fat under, tårtan går att flytta ändå utan problem, jag använde mig av engångs tårtbricka som jag köpt på Tårtdecor. Du kan även använda dig av tex en springform , bara den har avtagbar botten, klä isåfall botten med bakplåtspapper, det får inte sticka upp bakplåtspapper på sidorna.
- Klä insidan av tårtringen/springformen med overheadfilm.
- Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager.
- Vid servering, låt tårtan tina i kylen 4-6 timmar före servering. Gelélocket och garneringen går bra att göra innan tårtan tinat helt.
Gelélock:
- Värm saft och vatten i en kastrull, lägg i och smält försiktigt resten av gelatinbladen. Låt svalna.
- Häll spegeln över moussen.
- Ställ kallt att stelna ca 1 timme
Garnering: Dekorera tårtan med chokladrullar och frukt