torsdag 31 mars 2011

Maränger

Bakade lite maränger idag för att bli av med lite äggvitor, detta är en kallvispad smet och är busenkla att göra i köksmaskinen, smeten sköter ju sig själ :-) . Det blev precis som jag ville ha dom, spröda eller hur jag nu skall förklara, inte sega alltså.Receptet kommer från Jan Hedhs bok 277 sorters kakor.
Maränger

200 gram kylskåpskall äggvita, ca 7 stycken
2 tsk citronsaft, 10 gram
100 + 100 gram socker
200 gram florsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa äggvitan och citronsaft tills skummet börjar lyfta.
  3. Strö i 100 gram socker och vispa med stora tag eller på mellanhastigheten på elvispen/köksmaskinen.
  4. Strö i resten av strösockret under vispning. Öka till full hastighet och vispa tills det blivit ett fast marängskum.
  5. Sikta florsockret och vänd ner det i skummet med hjälp av en slickepott, färga ev marängsmeten.
  6. Spritsa ut maränger på bakplåtspapper.
  7. Grädda i 90 minuter tills de blivit helt torra. Låt kallna.

36 kommentarer:

  1. Så fina färger det blev på dom, härligt!

    SvaraRadera
  2. Verkligen jättesnygga, detta recept ska jag testa nästa gång jag har mycket äggvitor över.

    //Eva

    SvaraRadera
  3. Så fina! Härliga färger och fint spritsade :-)

    SvaraRadera
  4. Gud så söta de blev, färgerna är underbara! Färgade du med pastafärg?

    SvaraRadera
  5. Åh! Så fina! maränger är så gott! När jag gör maränger så kan jag inte sluta äta. Det är så man blir helt sockerfrätt i munnen efteråt! ;)

    SvaraRadera
  6. så otroligt fin form och färger :) Hade ju lätt kunnat stoppa i mig några. Hade nog inte mått så bra bara :P

    SvaraRadera
  7. Vilka fina!
    Vad härligt med färgade maränger.
    Nu blev jag riktigt sugen på marängswiss :)

    SvaraRadera
  8. oj vilka fina och klara färger! de ser ju fantastiskt proffsiga ut!

    SvaraRadera
  9. Åh så fina! Hur fick du dem så vita istället för bruna som de lätt kan bli i ugnen?

    Kram
    Jenny

    SvaraRadera
  10. Jättefina. Åh jag älskar rosa. Det gör mig så glad!

    SvaraRadera
  11. Fint med spritsade maränger, härlig marängskål!

    SvaraRadera
  12. vilka fina maränger! ser jättegott ut!

    SvaraRadera
  13. så fina de blev! Jag är urkass på att göra maränger..de bli bara sega och gummiaktiga..kanske ska testa den här receptet :)

    SvaraRadera
  14. Vad söta de är. Har bara gjort maränger en gång för evigheter sen, kanske dags igen.

    SvaraRadera
  15. Verkligen superfina. Jag får aldrig till dem, de får alltid lite "ugnsfärg".

    SvaraRadera
  16. OJ vad fina du fått till dem! Att göra maränger är inte så svårt, men att göra FINA maränger är onekligen lite krångligt... inte något jag är direkt proffs på om man säger så, haha. Snyggt gjort!

    SvaraRadera
  17. Tack allihopa för era fina kommentarer och jag var också lite rädd för att e vita inte skulle behålla sin vita färg, men som tur var gjorde det de, gräddade dom grader och långt ner i ugnen, de kan nog ha gjort sitt och så gillar jag att de blir så där himla spröda.

    Pernilla: Jupp jag använde pastafärg
    Slickepott: Just marängsviss var en tanke med marängerna :-), funderar verkligen på att göra det då det var toklängedan jag åt det sist

    SvaraRadera
  18. Jätte fina!
    När jag gjorde mina vart inte färgerna sådär fina :(

    SvaraRadera
  19. Så snygga du lyckats göra dem!

    SvaraRadera
  20. Bullmamman, Millan och Sanna: Tack :-)

    SvaraRadera
  21. De så mumsiga ut. Disse må jeg prøve snart!

    SvaraRadera
  22. Vad fina maränger! Härliga färger :)

    SvaraRadera
  23. vilka superduperfina maränger!

    SvaraRadera
  24. Ja, vilka fina maränger! Helt perfekta.

    SvaraRadera
  25. Caroline: Tack :-)
    Karin : :-)
    Ulrika: Tack :-)
    Lisa: Tack :-)
    Charlotta: Tack :-)
    Remsan: :-) tack

    SvaraRadera
  26. Gud vilka fina maränger du fått till!

    SvaraRadera
  27. Jag vispa för kort tid. De fina ränderna flöt ut, men nu står 2 plåtar med micro-mini maränger i ugnen. På fredag ska jag och grabben göra en maräng-sviss-vulkan och äta oss mätta :-D

    SvaraRadera
  28. Marängswiss är aldrig fel,var många år sedan jag åt det sist, tur att det går att göra något åt de misslyckade marängerna :-)

    SvaraRadera
  29. åh så fina! Hur många blev det? :)

    SvaraRadera