Bakade lite maränger idag för att bli av med lite äggvitor, detta är en kallvispad smet och är busenkla att göra i köksmaskinen, smeten sköter ju sig själ :-) . Det blev precis som jag ville ha dom, spröda eller hur jag nu skall förklara, inte sega alltså.Receptet kommer från Jan Hedhs bok 277 sorters kakor.
Maränger
200 gram kylskåpskall äggvita, ca 7 stycken
2 tsk citronsaft, 10 gram
100 + 100 gram socker
200 gram florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Vispa äggvitan och citronsaft tills skummet börjar lyfta.
- Strö i 100 gram socker och vispa med stora tag eller på mellanhastigheten på elvispen/köksmaskinen.
- Strö i resten av strösockret under vispning. Öka till full hastighet och vispa tills det blivit ett fast marängskum.
- Sikta florsockret och vänd ner det i skummet med hjälp av en slickepott, färga ev marängsmeten.
- Spritsa ut maränger på bakplåtspapper.
- Grädda i 90 minuter tills de blivit helt torra. Låt kallna.
Så fina färger det blev på dom, härligt!
SvaraRaderaVerkligen jättesnygga, detta recept ska jag testa nästa gång jag har mycket äggvitor över.
SvaraRadera//Eva
Så fina! Härliga färger och fint spritsade :-)
SvaraRaderaGud så söta de blev, färgerna är underbara! Färgade du med pastafärg?
SvaraRaderaÅh! Så fina! maränger är så gott! När jag gör maränger så kan jag inte sluta äta. Det är så man blir helt sockerfrätt i munnen efteråt! ;)
SvaraRaderaså otroligt fin form och färger :) Hade ju lätt kunnat stoppa i mig några. Hade nog inte mått så bra bara :P
SvaraRaderaVilka fina!
SvaraRaderaVad härligt med färgade maränger.
Nu blev jag riktigt sugen på marängswiss :)
Dom blev jättefina.
SvaraRaderaoj vilka fina och klara färger! de ser ju fantastiskt proffsiga ut!
SvaraRaderaÅh så fina! Hur fick du dem så vita istället för bruna som de lätt kan bli i ugnen?
SvaraRaderaKram
Jenny
Jättefina. Åh jag älskar rosa. Det gör mig så glad!
SvaraRaderaFint med spritsade maränger, härlig marängskål!
SvaraRaderavilka fina maränger! ser jättegott ut!
SvaraRaderaså fina de blev! Jag är urkass på att göra maränger..de bli bara sega och gummiaktiga..kanske ska testa den här receptet :)
SvaraRaderaNydelige!
SvaraRaderaM:)
Vad söta de är. Har bara gjort maränger en gång för evigheter sen, kanske dags igen.
SvaraRaderaVerkligen superfina. Jag får aldrig till dem, de får alltid lite "ugnsfärg".
SvaraRaderaOJ vad fina du fått till dem! Att göra maränger är inte så svårt, men att göra FINA maränger är onekligen lite krångligt... inte något jag är direkt proffs på om man säger så, haha. Snyggt gjort!
SvaraRaderaVilka söta :-)
SvaraRaderaTack allihopa för era fina kommentarer och jag var också lite rädd för att e vita inte skulle behålla sin vita färg, men som tur var gjorde det de, gräddade dom grader och långt ner i ugnen, de kan nog ha gjort sitt och så gillar jag att de blir så där himla spröda.
SvaraRaderaPernilla: Jupp jag använde pastafärg
Slickepott: Just marängsviss var en tanke med marängerna :-), funderar verkligen på att göra det då det var toklängedan jag åt det sist
Jätte fina!
SvaraRaderaNär jag gjorde mina vart inte färgerna sådär fina :(
Så snygga du lyckats göra dem!
SvaraRaderaJättefina maränger!
SvaraRaderaBullmamman, Millan och Sanna: Tack :-)
SvaraRaderaDe så mumsiga ut. Disse må jeg prøve snart!
SvaraRaderaja..jag älskar mousse!
SvaraRaderaVad fina maränger! Härliga färger :)
SvaraRaderaFina maränger! :-)
SvaraRaderavilka superduperfina maränger!
SvaraRaderaJa, vilka fina maränger! Helt perfekta.
SvaraRaderaCaroline: Tack :-)
SvaraRaderaKarin : :-)
Ulrika: Tack :-)
Lisa: Tack :-)
Charlotta: Tack :-)
Remsan: :-) tack
Gud vilka fina maränger du fått till!
SvaraRaderaJen. tack :-)
SvaraRaderaJag vispa för kort tid. De fina ränderna flöt ut, men nu står 2 plåtar med micro-mini maränger i ugnen. På fredag ska jag och grabben göra en maräng-sviss-vulkan och äta oss mätta :-D
SvaraRaderaMarängswiss är aldrig fel,var många år sedan jag åt det sist, tur att det går att göra något åt de misslyckade marängerna :-)
SvaraRaderaåh så fina! Hur många blev det? :)
SvaraRadera