onsdag 29 maj 2013

Jordgubbspaj med lemoncurd och vit choklad




Snart stundar jordgubbstider, som jag längtar :-), så gott, här har jag gjort det lätt för mig och fyllt ett pajskal med vispgrädde, lemon curd, vit choklad och färska jordgubbar. Så fort de svenska jordgubbarna börjar dyka upp måste jag baka både paj, jordgubbsglass och annat gott med just jordgubbar. Har testat att göra jordgubbsglass nu under vintern med utländska jordgubbar, det var inget hit då det inte smakade så mycket jordgubbar.  Det går åt många kartonger jordgubbar här under jordgubbssäsongen :-)så gott med solvarma jordgubbar och lite grädde eller vaniljglass till. 
 
Jordgubbspaj
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
1 äggula

Fyllning:
3dl vispgrädde
1,5 dl lemon curd
500 g jordgubbar
Riven vit choklad

Gör så här:
  1. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker, dela smöret i mindre bitar och lägg i det tillsammans med äggulan, arbeta snabbt ihop till en deg i matberedaren.   
  2. Tryck ut degen i en pajform och låt den vila kallt i 30 minuter i kylen. 
  3. Grädda i 15 minuter i 225 grader och låt svalna. 
  4. Vispa grädden och rör i lemon curd. Klicka i pajskalet och fyll på med jordgubbar och strö över riven vit choklad.

2 kommentarer:

  1. Ja, visst är jordgubbar goda! Jag gjorde jordgubbsglass nyligen och använde holländska jordgubbar, dom var väldigt söta och goda. Ha det bra!

    SvaraRadera
  2. De svenska gubbarna har vi sett på torget här, men de smakar inte alls som de gör senare i sommar, den där solvarma smaken är det inte mycket som kan slå.
    En paj med vit choklad låter inte helt fel, mums!

    SvaraRadera