måndag 20 maj 2013

Rabarberkompott

Rabarberna växer för fullt i trädgården, trodde inte de skulle bli så många, men nya är på väg upp och några bör nog skördas snart innan de blir allt för stora. Är sugen på att baka bröd med rabarber och även att testa på att göra rabarbersirap, såg ett recept på det i någon tidning, minns inte vilken bara. Annars är både rabarbersylt och rabarberkompott himla gott.

Lite kall rabarberkompott med vaniljglass och havreflarn är aldrig fel nu när vi haft några dagar med värme och sol, även om det varit mulet större delen av dagen samt regnat lite så har det varit varmt idag med.Och igår regnade det rejält på eftermiddagen och kvällen, fast det behövdes.
Rabarberkompott
400 gram  rabarber
0,5 st  vaniljstång
1 dl  socker
0,5 dl  vatten
Gör så här:
 1. Skölj och skär rabarberstjälkarna, först på längden och sedan i 4 cm långa bitar.
 2. Skrapa ur vaniljstången och lägg fröna och vaniljstången i en kastrull med socker och vatten. 
 3. Koka upp och lägg sedan i rabarberbitarna. 
 4. Sjud på svag värme tills de mjuknar, ca 5-7 minuter. 
 5. Låt svalna och ställ sen kallt.

6 kommentarer:

 1. Jag har ett recept här på rabarbersirap. Supergott till allt möjligt, har haft det i drinkar, eller ringlat över pavlova, glass eller fruktsallad!
  http://sweetsweettreat.blogspot.co.uk/2011/08/pavlova-med-nektarin-och-rabarbersirap.html

  SvaraRadera
 2. Så himla gott! Älskar syrliga rabarber men inte för syrliga ;-) Ser även ut som ett havreflan vid sidan om, gjorde havreflan i helgen och blev riktigt goda. Blir nog bara ännu bättre med rabarberkompott till!

  http://socalluscupcakes.blogspot.se

  SvaraRadera