Hittade ett recept på blåbärsrutor inne hos Mårtenssons kök som jag absolut bara måste testa. Det blev himla tokgott, älskar när det är en knaprig yta på muka kakor. Går givetvis att använda vilka bär man vill eller värför inte äppelbitar dopade i lite kanel och socker. Använde frysta blåbär, ja inte ger jag mig in i blåbärskogen med en nyfödd :-) och de frysta blåbären vätskade en del så jag gräddade kakan lite längre, kanske runt 45 minuter, då var den helt perfekt, man kan blanda i lite potatismjöl i blåbären om man använder frysta, glömde helt bort det nämligen, då vätskar de lite mindre.
Blåbärsrutor
125 g smör
3 dl socker
1 ägg
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl mjölk
- Rör smör och socker tills det är vitt och poröst, tillsätt ägg och rör om.
- Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
- Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten varvat med mjölken under omrörning.
- Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, 25*30 cm.
150 g kallt smör
2 dl socker
2½ dl havregryn
5 dl blåbär (går bra med frysta)
- Blanda smör, socker och havregryn i en matberedare och kör till en smulig deg.
- Lägg bären i långpannan på äggsmeten och fördela havredegen över.
- Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter. Jag använde frysta blåbär som vätskade sig en del och gräddade min kaka i närmare 45 mimuter, då blev den helt perfekt.
- Låt kakan svalna innan du skär den i bitar och serverar, gärna med lite vaniljsås eller glass.