lördag 2 juli 2011

Äppelpaj med mandelmassa


Bakade lite äppelpaj igår enligt sambons önskan, han har några bakverk han verkligen gillar och äppelpaj är en av hans absoluta favoriter. Denna gång ville jag testa någon ny variant och därför blev det lite härligt god mandelmassafyllning över äppelbitarna, så tokgott. Hade ingen mandelmassa hemma men gjorde min egen mandelmassa, detta gjorde jag genom att blanda 150 gram  socker och 150 gram mandelmjöl i matberedaren och körde detta med den tillhörande kniven och blandade sedan i lite äggvita tills det fick en lagom konsistens, så enkel och så gott och den innehåller ju inget mer än just bara mandel, socker och lite, lite äggvita. Denna paj skall egentligen gräddas i en normalstor pajform, men jag grädda de i små tartelettformar och då blev det 5 mini/portionspajer

Pajdeg:

125 g smör eller margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ägg


Fyllning:
4 st äpplen
250 g mandelmassa
3 st hela ägg
1 dl mjölk
3 msk farinsocker


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Blanda samman ingredienserna till pajdegen. 
  3. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter eller små tartelettformar. Nagga med en gaffel. Ställ gärna in formen i kylskåp i 20-30 minuter.
  4. Kärna  ur och klyfta äpplena. 
  5. Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken.
  6. Häll smeten i pajformen. 
  7. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. 
  8. Strö över farinsockret. 
  9. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. 
  10. Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.

Receptet kommer från tidningen Allt om mat

26 kommentarer:

  1. Det ser riktigt riktigt gott ut! :-)
    Äppelpaj var länge sedan jag bakade, men snart blir det nog till att göra det till fikat.

    Ha en fortsatt fin Lördag

    / Jenny

    SvaraRadera
  2. Mums! Mandelmassa är ju så gott ihop med äpplen med. Min sambo gillar tyvärr inte paj så det blir inte det så ofta här.

    SvaraRadera
  3. Vilken söt bricka du serverade det hela på, ser tokfint ut =)

    SvaraRadera
  4. Mums så gott :)
    Kollade på Leila bakar i frankrike igår (jo jag hade glömt att se programmet i onsdags)
    Där gjorde hon en paj med mandelmassakräm.. och den såg ju onekligt god ut den åxå :) Man borde kansek testa!

    :)

    SvaraRadera
  5. Definitivt tokgott :) Och hemmagjord mandelmassa är så mycket godare!

    SvaraRadera
  6. Gott med appelpaj och mandelmassa, perfekt nu i sommarvarmen:))
    Onskar en harlig Sondag,
    Nena

    SvaraRadera
  7. de verkar vara populärt äppelpaj med mandelmassa.Jag älskar kanelbullar med mandelmassa,men äpplepaj har jag aldrig testat det med.

    SvaraRadera
  8. Ser verklig gott ut, speceillt när du tar så somrig bild ;)

    SvaraRadera
  9. Gud så gott! Och lyxigt med egen mandelmassa. :-)

    SvaraRadera
  10. Så fin den blev, riktigt mästerverk!

    SvaraRadera
  11. Åh så gott! Jag måste bara göra en paj nu. Har så länge varit sugen på det.

    SvaraRadera
  12. Tack för era kommentarer, så gott med äppelpaj och så mycket godare med hemmagjord mandelmassa, ha en fortsatt härlig söndagskväll

    SvaraRadera
  13. Wow, vad gott och så snyggt!

    SvaraRadera
  14. Kan tänka att de blev gott! De är så gulligt med små portionsformar till paj. Ska nog också se till att skaffa mig sådana!

    SvaraRadera
  15. Tackar, tackar! Ja, jordgubbsgräddtårta är så simpelt gott. =)
    Det du bakar lät verkligen inte illa. Blir nog allt att dra fram glassmaskinen och testa lite av dina recept. =)

    SvaraRadera
  16. Mmm så gott. Det hade suttit fint nu :)

    SvaraRadera
  17. Åå, vad gott! Mandelmassa är ju smaskens!

    SvaraRadera
  18. Ser härligt gott ut!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  19. Ser onekligen väldigt gott ut. Mandelmassa tillför så himla mycket när man har det i pajer.

    SvaraRadera
  20. Tack för era kommentarer, så gott och kul att du kikat in här Johan Hedberg

    SvaraRadera
  21. Söt bricka, och himla god paj! :)

    SvaraRadera