Bakade lite äppelpaj igår enligt sambons önskan, han har några bakverk han verkligen gillar och äppelpaj är en av hans absoluta favoriter. Denna gång ville jag testa någon ny variant och därför blev det lite härligt god mandelmassafyllning över äppelbitarna, så tokgott. Hade ingen mandelmassa hemma men gjorde min egen mandelmassa, detta gjorde jag genom att blanda 150 gram socker och 150 gram mandelmjöl i matberedaren och körde detta med den tillhörande kniven och blandade sedan i lite äggvita tills det fick en lagom konsistens, så enkel och så gott och den innehåller ju inget mer än just bara mandel, socker och lite, lite äggvita. Denna paj skall egentligen gräddas i en normalstor pajform, men jag grädda de i små tartelettformar och då blev det 5 mini/portionspajer
Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ägg
Fyllning:
4 st äpplen
250 g mandelmassa
3 st hela ägg
1 dl mjölk
3 msk farinsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda samman ingredienserna till pajdegen.
- Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter eller små tartelettformar. Nagga med en gaffel. Ställ gärna in formen i kylskåp i 20-30 minuter.
- Kärna ur och klyfta äpplena.
- Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken.
- Häll smeten i pajformen.
- Tryck ner äppelklyftorna i smeten.
- Strö över farinsockret.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
- Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.
Receptet kommer från tidningen Allt om mat
Det ser riktigt riktigt gott ut! :-)
SvaraRaderaÄppelpaj var länge sedan jag bakade, men snart blir det nog till att göra det till fikat.
Ha en fortsatt fin Lördag
/ Jenny
Mums! Mandelmassa är ju så gott ihop med äpplen med. Min sambo gillar tyvärr inte paj så det blir inte det så ofta här.
SvaraRaderaVilken söt bricka du serverade det hela på, ser tokfint ut =)
SvaraRaderaMums så gott :)
SvaraRaderaKollade på Leila bakar i frankrike igår (jo jag hade glömt att se programmet i onsdags)
Där gjorde hon en paj med mandelmassakräm.. och den såg ju onekligt god ut den åxå :) Man borde kansek testa!
:)
Definitivt tokgott :) Och hemmagjord mandelmassa är så mycket godare!
SvaraRaderaGott med appelpaj och mandelmassa, perfekt nu i sommarvarmen:))
SvaraRaderaOnskar en harlig Sondag,
Nena
de verkar vara populärt äppelpaj med mandelmassa.Jag älskar kanelbullar med mandelmassa,men äpplepaj har jag aldrig testat det med.
SvaraRaderaSer verklig gott ut, speceillt när du tar så somrig bild ;)
SvaraRaderaGud så gott! Och lyxigt med egen mandelmassa. :-)
SvaraRaderaSå fin den blev, riktigt mästerverk!
SvaraRaderaÅh så gott! Jag måste bara göra en paj nu. Har så länge varit sugen på det.
SvaraRaderaTack för era kommentarer, så gott med äppelpaj och så mycket godare med hemmagjord mandelmassa, ha en fortsatt härlig söndagskväll
SvaraRaderaWow, vad gott och så snyggt!
SvaraRaderaMummms!
SvaraRaderasv : tack så mycket :)
SvaraRaderaKan tänka att de blev gott! De är så gulligt med små portionsformar till paj. Ska nog också se till att skaffa mig sådana!
SvaraRaderaMmm! Låter jättegott!
SvaraRaderaSer riktigt gott ut!
SvaraRaderaTackar, tackar! Ja, jordgubbsgräddtårta är så simpelt gott. =)
SvaraRaderaDet du bakar lät verkligen inte illa. Blir nog allt att dra fram glassmaskinen och testa lite av dina recept. =)
Mmm så gott. Det hade suttit fint nu :)
SvaraRaderaÅå, vad gott! Mandelmassa är ju smaskens!
SvaraRaderaSer härligt gott ut!
SvaraRaderahttp://smaskelismaskens.blogspot.com/
Vad gott det ser ut.
SvaraRaderaSer onekligen väldigt gott ut. Mandelmassa tillför så himla mycket när man har det i pajer.
SvaraRaderaTack för era kommentarer, så gott och kul att du kikat in här Johan Hedberg
SvaraRaderaSöt bricka, och himla god paj! :)
SvaraRadera