:-)
Jordgubbsparfait
250 g jordgubbar (eller smultron eller andra bär)
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker
Havrebottnar:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
jordgubbar (eller smultron) till dekor
Gör så här:
- Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, (jag använde en form med 24 cm i diameter) med plastfolie. Rita även upp två rundlar lika stora som formen på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnarna.
- Mixa jordgubbarna till parfaiten fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulvret.
- Vispa grädden fluffig, men inte för hård, i en bunke.
- Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
- Vänd ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
- Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av ingredienserna. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna. Använd gärna handen och blöt den med lite vatten så klibbar det mindre.
- Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 8-10 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. I varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Låt svalna helt.
- Lägg den ena havsbottnen på ett vackert fat. Lossa jordgubbsparfaiten ur formen och lägg den ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Dekorera med jordgubbar eller smultron och låt tina i ca 30 min, före servering, tårtan blir ännu godare när den nästan börjar smälta lite.
så gott :)
SvaraRaderaSå mumsigt
SvaraRaderaSå fin den blev :)
SvaraRaderaDin tårta blev jättefin! Jag lagade faktiskt precis likadan tårta till midsommaren men med jordgubbar istället för smultron.
SvaraRaderahttp://matildas-kafferep.blogspot.com/2011/06/parfaittarta-med-jordgubbar.html :)
Det där ser riktigt gott ut! Snyggt!
SvaraRaderaVad god den ser ut!!
SvaraRaderaJag fick leta ett bra tag men jag fick ihop 130g smultron i skogen och de är så värt de.
SvaraRaderamen älskar jordgubbar om inte mer.
Men vilken fin tårta! :-)
SvaraRaderaSäkert jättegod
Hoppas du får en fin vecka
/ Jenny
Det där var något nytt! Smarrigt värre :)
SvaraRaderaOj så gott det ser ut! Nästan som en gigantiskt jordgubbssandwich :)
SvaraRaderaBullmamma: Tokgott, som glass :-)
SvaraRaderaRebecka: Himla mumsigt :-)
Hovkonditorn: Tack :-)
Matilda: Kul, ja det blev jordgubbar för mig med, 5 dl smultron får jag inte tag på och smultron går ju inte att köpa heller
Sandra: Tack
Matarkivet Tack
Smulansbakblogg: Smultron är allt gott och jordgubbar med :-)
Jenny: Tack, ha en jättefin vecka du med
Maria: Så gott :-)
Therese: Precis :-)
Fy, så gott. Nu blev jag sugen på dessert...
SvaraRaderaVad gott! Riktigt somrigt!
SvaraRaderaDu lyckas alltid få dina saker så fina! Låter jättegott :)
SvaraRaderaVad gör du av allt du bakar? Riktig sommartårta! :)
SvaraRaderaLåter riktigt somrigt och gott!
SvaraRaderaRemsan, Erika, Emma, Tina och Annica: Tack för era kommentarer, Tina den här är perfekt då den går att ha i frysen, så slipper man äta upp allt på en gång :-)
SvaraRaderaSer väldigt god ut :-)
SvaraRaderaom man fryser - frysen du den färdig som den är o äta, eller innan du tar ut den ur formen och lägger på taket o botten när du serverar??
SvaraRaderaWow vad cool, det ser ut som ett stort kex =D
SvaraRadera