lördag 9 juli 2011

Parfaittårta med jordgubbar

Bakade en underbart god jordgubbsparfaittårta igår, egentligen skall det vara smultron i, men jag hittar inte så mycket som 5 dl smultron, istället blev det jordgubbar i vilket blir lika mumsigt. Det är busenkel tårta att göra och det går utmärkt att göra den i förväg och förvara den i frysen.Receptet kommer från senaste numret av Lantliv Mat&Vin och receptet har Mia Öhrn skapat. Och havrebotten är ju perfekt att använda till glasstårta .
:-)

Jordgubbsparfait
250 g jordgubbar (eller smultron eller andra bär)
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk  vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker

 
Havrebottnar:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
jordgubbar (eller smultron) till dekor


Gör så här:
  1. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, (jag använde en form med 24 cm i diameter) med plastfolie. Rita även upp två rundlar lika stora som formen på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnarna.
  2.  Mixa jordgubbarna till parfaiten fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulvret. 
  3. Vispa grädden fluffig, men inte för hård, i en bunke. 
  4. Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke. 
  5. Vänd ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar. 
  6. Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av ingredienserna. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna. Använd gärna handen och blöt den med lite vatten så klibbar det mindre. 
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 8-10 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. I varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Låt svalna helt. 
  8. Lägg den ena havsbottnen på ett vackert fat. Lossa jordgubbsparfaiten ur formen och lägg den ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Dekorera med jordgubbar eller smultron och låt tina i ca 30 min, före servering, tårtan blir ännu godare när den nästan börjar smälta lite.

20 kommentarer:

  1. Din tårta blev jättefin! Jag lagade faktiskt precis likadan tårta till midsommaren men med jordgubbar istället för smultron.
    http://matildas-kafferep.blogspot.com/2011/06/parfaittarta-med-jordgubbar.html :)

    SvaraRadera
  2. Det där ser riktigt gott ut! Snyggt!

    SvaraRadera
  3. Jag fick leta ett bra tag men jag fick ihop 130g smultron i skogen och de är så värt de.
    men älskar jordgubbar om inte mer.

    SvaraRadera
  4. Men vilken fin tårta! :-)
    Säkert jättegod

    Hoppas du får en fin vecka

    / Jenny

    SvaraRadera
  5. Det där var något nytt! Smarrigt värre :)

    SvaraRadera
  6. Oj så gott det ser ut! Nästan som en gigantiskt jordgubbssandwich :)

    SvaraRadera
  7. Bullmamma: Tokgott, som glass :-)

    Rebecka: Himla mumsigt :-)

    Hovkonditorn: Tack :-)

    Matilda: Kul, ja det blev jordgubbar för mig med, 5 dl smultron får jag inte tag på och smultron går ju inte att köpa heller

    Sandra: Tack

    Matarkivet Tack

    Smulansbakblogg: Smultron är allt gott och jordgubbar med :-)

    Jenny: Tack, ha en jättefin vecka du med

    Maria: Så gott :-)

    Therese: Precis :-)

    SvaraRadera
  8. Fy, så gott. Nu blev jag sugen på dessert...

    SvaraRadera
  9. Du lyckas alltid få dina saker så fina! Låter jättegott :)

    SvaraRadera
  10. Vad gör du av allt du bakar? Riktig sommartårta! :)

    SvaraRadera
  11. Låter riktigt somrigt och gott!

    SvaraRadera
  12. Remsan, Erika, Emma, Tina och Annica: Tack för era kommentarer, Tina den här är perfekt då den går att ha i frysen, så slipper man äta upp allt på en gång :-)

    SvaraRadera
  13. om man fryser - frysen du den färdig som den är o äta, eller innan du tar ut den ur formen och lägger på taket o botten när du serverar??

    SvaraRadera
  14. Wow vad cool, det ser ut som ett stort kex =D

    SvaraRadera