torsdag 30 juni 2011

cheesecakeglass med brownie och hallonrippel

Älskar cheesecake så denna glass är verkligen en av mina favoriter och med lite bitar av brownie och härlig hallonrippel så blir det helt enkelt tokgott. Detta blir också mitt bidrag till månadens sötsak

5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång (kan uteslutas, glassen blir lika god ändå)
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)
200 gram  philadelphiaost
Brownie, valfri mängd
Hallonrippel
Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. Krama ur gelantinbladet och blanda ner det i glassmeten. Vispa upp  philadelphiaost och blanda ner den i smeten.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda  ner browniebitar och hallonrippel när glassen är halvfryst. Börja med browniebitarna och blanda sedan ner hallonrippeln försiktigt, så att smeten liksom bli marmorerad.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen är klar så blandar du i browniebitarna medan maskinen fortfarande är igång. Varva sedan hallonrippel och glass i en form och ställ in den i frysen några timmar
Hallonrippel
200 gram hallon färska/frysta
4 msk socker
1 msk vodka (valfritt) 
Gör så här:
  1. Snabbvariant: Mixa hallon, vodka och socker tills det blir som en juice/sirap: Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Jag silade inte hallonsirapen och märkte inte av kärnorna.
  2. Långsamma varianten: Framförallt viktigt om man använder utländska hallon. Värm hallonen och sockret i en kastrull, låt koka några minuter, blanda i vodkan. Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Låt bli helt kallt.

31 kommentarer:

  1. Det här såg ju helt otroligt gott ut! Mums!

    SvaraRadera
  2. ja älskar verkligen jordgubbs chesecake glass...mums sjukt gott,min favo,så kan tänka mig att de blir gott med hallon oxå.

    SvaraRadera
  3. HERREGUD jag tror jag just hittat min nya favorit glass!! Den innehåller allt jag älskar :D Denna bara måste jag testa, mums! Tack för receptet och idéen :)

    SvaraRadera
  4. wow säger jag bara, det kan inte vara något annat än underbart gott!

    SvaraRadera
  5. Den här är helt i min smak :) Supergott!

    SvaraRadera
  6. Oh jisses !! Så syndigt gottt :)

    SvaraRadera
  7. Måste bara testa detta!!! När blandar man i philadelphian i glassen?

    SvaraRadera
  8. herregud så gott det ser ut!

    SvaraRadera
  9. Gud så gott! lycka till i utmaningen!!

    SvaraRadera
  10. Jösses Amalia, vilken glass! :)

    SvaraRadera
  11. Herregud vad gott det låter..

    SvaraRadera
  12. Men sablar så gott det ser ut på bilden. Man behöver ju inte ens läsa ingredienserna för att förstå att det smakar mera!

    Ha en glassig helg:)

    SvaraRadera
  13. Mums dett skall jag försöka göra men dock utan glutan för det är väl onödigtatt köpa för en liten skvätt tycker jag

    SvaraRadera
  14. Den glassen låter verkligen SUPERgod! Innehåller allt jag tycker om; hallon, brownie och cheesecake! mm... :)

    SvaraRadera
  15. Ja gott är det, tokgott, trodde browniebitarna skulle bli stenhårda, men de blev de inte alls, mjuka även efter infrysningen, så gott :-)

    SvaraRadera
  16. Så himla gott det ser ut :-)
    Hemmagjord glass är ju den godaste!

    Trevlig helg.

    / Jenny

    SvaraRadera
  17. Wow vad gott det ser ut :P måste testa!

    SvaraRadera
  18. Den glassen ser helt fantastiskt god ut!!

    SvaraRadera
  19. Hej!
    Hjälp mig att bli Nellys nästa klänningdesigner, rösta 5 stjärnigt på min klänning.

    http://nelly.com/se/designyourdress/?obj=1JReXo92UCLofpPsLUkcEGwhIkKN3hhqryKCbG4vICZlrmT254T8#Gallery

    Tryck på femte stjärnan, skriv in koden & klicka på "rösta här"...Är otroligt tacksam! ^^
    Snälla, ignorera inte detta. <3

    SvaraRadera
  20. Hejsan! :)
    Jag är med i en tävling hos Agria och skulle bli superduperglad om du skulle vilja rösta på mej!

    http://fireflybaby.blogg.se/2011/july/kom-igen-nu-gor-mej-glad.html

    P.S. Du får en länkning som tack!

    SvaraRadera
  21. Grymt! Ser hur god ut som helst! Passar perfekt dessa heta dagar!
    Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  22. Vilken glass!!! Smaskens!!

    SvaraRadera
  23. Den här glassen låter hur god som helst!!

    SvaraRadera
  24. Tack för era kommentar, glassen är verkligen supersmarrig skall ni veta :-)

    SvaraRadera
  25. Den här såg farligt god ut. Jag älskar också cheesecake.

    SvaraRadera
  26. Yasemin: Tokgott, kommer göra denna glass flera gånger :-)

    SvaraRadera
  27. Jisses vilken glass! Den ser ju för god ut! Detta måste jag prova på :)

    SvaraRadera
  28. Åh du gör alltid så himla goda glasssorter..denna måste jag verkligen oxå testa! mums!

    SvaraRadera
  29. Mia och Elin: Denna glass är kanongod :)

    SvaraRadera