torsdag 28 juli 2011

Strawberry cheesecake

Idag är det inte någon vanlig dag, för dag är det Lindas födelsedag :-) Ja så då blev man visst ett helt år äldre, nu för tiden får man tänka efter hur gammal man blir :-). Upp till var  20 så var det himla viktigt hur gammal man var, nu när man är 35+ så har några år hit och dit inte någon betydelse längre :-).
I helgen hade vi ett litet födelsedagskalas med mina föräldrar och bröder med familj. Då gjorde jag en härligt underbar god cheesecake, fast så mycket cheesecake smakade den inte, då chessecakelagret inte är så tjockt och det även är fruktmousse på. Men tokgott blev det och jag var lite skeptiskt till att ha kardemumma i cheesecakefyllningen, men det gjorde den verkligen så supergod. Den består av två lager rulltårta med hemmagjord jordgubbssylt emellan.  1lager cheesecakefyllning, 1 lager fruktmousse och tillsist täckt med tårtgelé.

1 sats rulltårta
50 gram (0,5 dl) jordgubbsylt
1 sats cheesecakefyllning
1 sats fruktmousse med jordgubb
Tårtgelé jordgubb

Uppbyggnad:
  1. Tryck ut 2 stycken rulltårtsbottnar som passar till en springform på ca 23 cm i diameter och 6 cm hög, fast jag gjorde min i en ställbar tårtring och gjorde den på runt 20 cm i diameter. Klä insidan av formen med overheadplast så är det lättare att få loss tårtan sedan. Jag hade svårt att få ut två bottnar så den sista botten tryckte jag ut så gott det gick och pusslade ihop med rester av rulltårtan så att det blev en hel botten ovanpå jordgubbssylten. Alternativ gör två rulltårtsbottnar, överbliven rulltårta kan du använda till cake pops, arraksbollar, dammsugare etc. 
  2. Lägg en rulltårta längs ner.
  3. Stryk på ett lager med jordgubbssylt. Lägg i nästa botten och tryck till.
  4. Fyll på med cheesecake och därefter fruktmousse upp till toppen, stryk jämnt.
  5. Ställ i frys för att stelna ca i timme.
  6. Stryk på med jordgubbsgelé, dekorera med vit choklad och jordgubbar.

Hela tårtan går utmärkt att göra i förväg och frysa in, vänta bara med tårtgelén och dekorationer tills du tinar upp tårtan något. Den tinar på ca 8 timmar i kylen.  

Cheesecakefyllning
190 gram  philadelhiaost
30gram (0,5 dl) florsocker
150 gram vit choklad
2 tsk kardemumma, malen

Gör så här:
  1. Smält vit choklad.
  2. Vispa florsocker och philadelphiaost luftigt, rör ihop med chokladen.
  3. Smaksätt med kardemumma sist.

32 kommentarer:

  1. Men vilken härlig sak och ett stort grattis på födelsedagen!

    SvaraRadera
  2. Grattis på födelsedagen Linda!

    Det ser supegott ut!
    Kul med garneringen som ser ut som bivaxkakor :)

    SvaraRadera
  3. Grattis på födelsedagen!! :-)

    Vilken snygg tårta du har gjort, är säker på att den smakar väldigt gott också!

    SvaraRadera
  4. Grattis på födelsedagen! Vilken fin somrig tårta!

    SvaraRadera
  5. Grattis på födelsedagen! Den såg verkligen somrig och god ut =)

    SvaraRadera
  6. ett jättestort GRATTIS på födelsedagen!

    SvaraRadera
  7. Grattis på födelsedagen fellow juli-barn! :) Hoppas du haft en fin dag, att du 'fått' fin tårta det ser vi. :)

    SvaraRadera
  8. Stort grattis till dig! Tårtan ser riktigt smaskig ut =) Duktiga du!

    SvaraRadera
  9. Grattis! Nåt år hit eller dit... ;-) Men fira måste man. Tårtan ser underbart god ut!

    SvaraRadera
  10. Gratulerer med dagen! Håper du hadde en fin feiring. Kaken ser kjempegod ut!

    M:)

    SvaraRadera
  11. Grattis på födelsedagen! Tårtan ser jättejättegod ut. :)

    SvaraRadera
  12. Grattis på födelsedagen!
    Jag fyller 25 varje år :)

    Cheesecaken ser ljuvlig ut!

    SvaraRadera
  13. Stort GRATTIS..... vilken mumsig tårta

    SvaraRadera
  14. Grattis, Grattis, Grattis! Hoppas att du haft en lika fin dag som tårtan :-)
    (Har ännu några år kvar till 35 men i år var första året jag inte visste vad jag fyllde...)

    SvaraRadera
  15. Grattis!!! Underbar tårta :)

    SvaraRadera
  16. Grattis!! och tårtan såg smarrgi ut =)

    SvaraRadera
  17. Grattis till dej! Det såg verkligen gott ut!

    SvaraRadera
  18. Hej! Jag har just lagt upp sidan http://www.receptplatsen.se och letar lite matintresserade personer att hjälpa fylla på med recept osv. Länkar gärna till din blogg från sidan eller lägger till en artikel om du vill skriva en. Skapar du en profil på sidan kan du även länka till din egen matblogg (den här bloggen dvs) i profilen och automatiskt visa dina inlägg på webbsidan.

    http://www.receptplatsen.se kommer även ha en iPhone och Android app för att organisera sina recept, kokböcker och matsedlar.

    Mvh,
    LeChef

    SvaraRadera
  19. Så klart de ska firas,Hipp Hipp Hurra.
    Stort Grattis till dig.Cheesecaken ser så god ut med alla dessa lager av olika smaker.kan bara tänka mig hur gott de skulle smaka.

    SvaraRadera
  20. Grattis till dig på födelsedagen (i efterskott), hoppas du fick en riktigt härlig dag med massor av solsken!! Den ser oerhört god ut och väldigt vacker att se på!!

    SvaraRadera
  21. Tack allihopa för era fina kommentarer

    SvaraRadera
  22. Grattis i efterskott! Tårtan ser jättegod ut. Hoppas din dag blev bra. Hälsningar Tant Gul (tidigare Inspiration)

    SvaraRadera
  23. Grattis i efterskott =) Med den tårtan kan det väl inte bli annat än lyckat? Ser jättegod ut!

    SvaraRadera
  24. Åh vilken fin! :D den ser god ut också såklart!

    SvaraRadera
  25. Oh, gratulerar! Hoppas att du får en fin dag. Och fantastisk tårta!

    SvaraRadera
  26. Väldigt tjusig tårta och grattis i efterskott :)

    SvaraRadera
  27. Grattis i efterskott!! Låter som en jättegod tårta! :)

    SvaraRadera
  28. Den här tårtan lät jättegod och vilket bra tips med bottnar av en rulltårta.

    Grattis i efterskott! :D

    SvaraRadera
  29. Otroligt god ser den ut att vara! :)

    SvaraRadera
  30. Grattis! Snygg.. ser nästan ut som en Steinbrennertårta.. ;)

    SvaraRadera
  31. Tack igen för alla era kommentarer :-)

    SvaraRadera