Donsöbröd
12-14 kakor
13 dl ljummet vatten
100 g jäst
200 g margarin
1,5 dl strösocker
1 msk salt
4 hg grovt rågmjöl
2 kg vetemjöl
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en assistent. Kör en stund tills allt är väl blandat. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
- Tag upp degen på bakbordet, gör 12-14 bullar och låt jäsa under bakduk i 30 min.
- Kavla med kavel och mot slutet en kruskavel till kakor med en diameter på 30 cm.
- Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa i 30 min, nagga med en gaffel.
- Värm under tiden upp ugnen till 300 grader (min ugn går bara till 275 grader och det funkar lika bra det) och låt en plåt stå i ugnen under tiden så den blir riktigt het , jag har en baksten som jag använder istället för den heta plåten.
- För försiktigt över en kaka med bakplåtspappret till den heta plåten/bakstenen.
- Grädda varje kaka för sig i 4-7 min beroende på ugnen. För mig var de klara efter 4 minuter.
- Låt kallna under bakduk och frys in så fort kakan kallnat.
Donsöbröd var något nytt. Kanske jag skulle prova. Maken har köpt hem lite jäst, som en fin hint...
SvaraRaderaSer väldigt gott ut. Nu när jag har min nya köksmaskin och semester så ska jag baka massor med bröd (som jag kännt att jag inte hunnit med den senste tiden). Ska nog testa dina bröd med inkavlat smör (minns ej namnet men jag har skrivit ut receptet), de såg så goda ut och blir nog perfekta till frukost någon dag.
SvaraRaderaMums,älskar verkligen tunnbröd.supergott att doppa i turkisk youghurt med mynta och olivolja.
SvaraRaderanu blev ja sugen,snart blir de dags för baka bröd,håller på med surdegs jäsning.
låter som en härlig kokbok och goda bröd, kanske man kan testa nu när man har semester :-)
SvaraRaderaja de där med ljummen nybakat bröd å smör på e ju livsfarligt.. goda ser dom ut :)
SvaraRaderaMmmm.... langa över en med smör som smälter på, tack! :-)
SvaraRaderaBröden ser så goda ut! Ha en fin dag!
SvaraRaderaSå gott med nygräddat! De ser väldigt goda ut :-)
SvaraRaderaDonsöbröd var länge sedan man fick smaka... Har en vän till mina föräldrar som kommer från Donsö som har bjudit på det. Riktigt gott!
SvaraRaderaHar bakat liknade bröd men donsöbröd måste också provas! :)
SvaraRaderaDetta är ju perfekt för mig som inte kan köpa Hönökakor (i England). Sparas direkt!
SvaraRaderaNi måste prova för det är ett himla gott bröd :-), men jag rekommenderar verkligen att ni fryser in det samma dag,det blir lätt torrt, blir också säkert himla goda med lite brödkryddor i, det skall jag lägga i nästa gång jag gör dom
SvaraRaderaErika: Danska smörfrallor är det nog du menar, himla goda de med
Vad gott med nybakat bröd, jag är på tok för dåligt på att baka just bröd :( Vill tipsa om en sommartävling på min matblogg, vore jätteskoj om du ville vara med och tävla :)
SvaraRaderaÅh, jag tycker verkligen om Birgitta Trägårds böcker; de känns så härliga med alla havsbilder och glada människor (för att inte tala om de fina bakverken).
SvaraRaderaDitt bröd ser jättegott ut =)
/Linda
Ska definitivt testas! Tack för tipset att frysa in det direkt samma dag.
SvaraRaderaLåter som ett riktigt gott bröd!!
SvaraRaderaJag alskar honokakor sa detta brod maste ju vara super gott...skriver upp receptet for jag maste helt klart testa:)
SvaraRaderaCoquina: Skall kika in i din blogg
SvaraRaderaLivsaptit: Ja de är så härliga de böckerna med alla skärgårdsbilder, ja sedan så finns det så mycket gott att baka i dom också :-)
Delikata recept: Ja brödet blir fort torrt annars tycker jag
ensmakavkarin: Riktig gott :-)
Nena: Så gott :-)
Åh så gott det ser ut. Det måste jag prova nu under sommaren!
SvaraRaderaAnnelie: Prova, de är så goda nybakade :-)
SvaraRaderaPlatta bröd är alltid platta bröd. Något speciellt.
SvaraRaderaSer gott ut!
/Martin
martinbakar.se
Martin: Så gott :-)
SvaraRaderaSå gott, har grovt rågmjöl i skåpet som väntar på att användas. Så det är väl bara att baka någon dag.
SvaraRadera