Har aldrig bakat den här kakan/bullen innan men det var så tokgod, den spröda kakan smälter i munnen och ihop med mandelmassafyllningen blir det riktigt mumsigt. Man kan använda marsipan istället i fyllningen men då jag hade hemmagjord mandelmassa hemma så fick det bli det som fyllning. En riktigt härlig sommarkaka/bulle. Det är som en wienerdeg i smaken. Receptet kommer från Hembakningsrådet
Odenselängd
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk strösocker
2 ägg
50 g jäst
Fyllning:
150 g marsipan eller mandelmassa
1 dl strösocker
100 g smör (rumsvarmt)
Garnering:
ägg (uppvispat)
mandelspån
pärlsocker
Gör så här:
- Häll alla ingredienser i matberedarens skål. Smör och jäst delas först i mindre delar. Kör till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 minuter.
- Gör fyllningen under tiden.Riv marsipan och rör med socker och smör till en jämn smet. Eller kör i en mixer.
- Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den lätt och dela i tre delar. Degen blir mjuk och följsam.
- Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20x35 cm.
- Lägg fyllningen som en sträng längs mitten av varje degplatta. Den skall uppta ca en tredjedel.
- Vik sedan sidorna över fyllningen.
- Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 250°.
- Pensla längderna med ägg.
- Strö över mandelspån och pärlsocker.
- Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader.
- Grädda ca 20 minuter.
- Låt längderna svalna och skär sedan i bitar.
Kan riktigt tänka mig hur goda de här är. Jag skall spara receptet, tack!
SvaraRaderaOj vad gott det låter!
SvaraRaderaLåter riktigt mumsigt!
SvaraRaderaoj.. det både ser och låter gott :)
SvaraRaderaDet både låter och ser tokgott ut! :) Har heller aldrig ätit det.
SvaraRaderaSå god! Smälta-i-munnen-kakor är bäst! :)
SvaraRaderaDet låter jättegott och enkelt:)Perfekt att göra en regnig dag!
SvaraRaderade låter så gott,vattnas i munnen på mig nu
SvaraRaderaTack för era kommentarer, den är verkligen så tokgod, ligger i frysen och bara väntar på mig :-), har fryst ner den så att jag kan bjuda på den när jag fyller år nästa vecka
SvaraRaderaMmmm, dette ser godt ut! Takk for mange hyggelige kommentarer på bloggen min!
SvaraRaderaTrine ;)
Men så gott, få saker kan nog passa så bra till en kaffetår som den där godsaken :)
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaIdag är jag med i ett bakreportage i en värmländsk tidning där jag bakade dina Oreocupcakes. Jag hänvisade till dig i artikel och det är den enda bloggadressen som finns med... min egen föll bort :-( Så nu funderar kanske folk och tycker inte det stämmer med artikeln om de kollar in bloggen... så såg väl inte tjejen ut?!! haha... hoppas iaf att fler hittar till din underbara blogg ioch med detta! Kram Anna
Hei
SvaraRaderaSå fin blogg du har, og her fant jeg mye godt som jeg får lyst til å prøve :o)
Jeg har muffins-dilla, og kom gjerne innom muffins-bloggen min som jeg akkurat har startet.
Hilsen Bea
Ååå, så goda de såg ut! Måste verkligen provas!
SvaraRaderaMandelmassa älskar jag men ofta så försvinner de där små bitarna....förstår inte. Ska testa de där godingarana någon gång!
SvaraRaderaTack allihopa för era kommentarer,
SvaraRaderaAnna:Tack för att du hänvisade till min blogg, kul att du gillar oreocupcakes, de är min absoluta favorit :), men synd att din bloggadress kom bort
Bea: Skall ta och kika in hos dig .-)
Det står torrjäst i receptet på Hembakningsrådet. Vad använde du??
SvaraRaderaAnonym: Jag använde vanlig färsk jäst, den blåa paketen, står färskjäst i deras egna bakbok så jag körde på det istället för torrjäst.
SvaraRaderajag är en sucker för mandelmassa så det här måste jag testa :)
SvaraRaderaKarin: :-)
SvaraRadera