tisdag 25 januari 2011

Apelsinglass

Var himla sugen på att göra apelsinglass häromdagen, vill ju passa på nu när det finns så fina apelsiner med god smak i affären. Gott blev det, påminner om mjölkdrinken som mamma gjorde när vi var barn, den bestod av ägg, mjölk och pressad apelsin. Ja glassen blir inte fullt lika krämig i konsistensen som tex vaniljglassen men det beror säkert på att det är en hel del apelsinsaft i.

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl standarmjölk
3 äggulor
1,5 strösocker
1 msk glykos
Saften från 3 apelsiner
Rivet skal från 2 apelsiner
1/2 tsk äkta vaniljsocker

Gör så här:
  1. Blanda grädde, glukos och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Vispa äggulor, vaniljsocker och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner apelsinsaft och rivet apelsinskal i glassmeten.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

söndag 23 januari 2011

Angel Food Cake

Det blir ju mängder med äggvitor över när jag gör glass, många hamnar i frysen men så blev jag sugen på att testa Angel food cake då det i den ingår 10 äggvitor. God blev den men det skall egentligen vara någon form av frosting eller smörkräm på också för då blir det ännu godare, men den här kakan skall frysas in så det får bli utan frosting eller smörkräm. Kanan blir rejält hög och måste gräddas i en hög sockerkakform, i USA finnas det speciella Angel food cakeformar. Receptet kommer från boken Två systrar söta

10 äggvitor
1 tsk ättiksprit  (fast jag tog 1 tsk cream of tartar istället)
2 dl strösocker
3½ dl florsocker
2½ dl vetemjöl special
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Gör så här
  1. Vispa äggvitor och ättiksprit i en ren skål till hårt skum.
  2. Tillsätt strösockret gradvis under fortsatt vispning.
  3. Sikta ihop florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt.
  4. Vänd försiktigt ner i äggvispet lite i taget.
  5. Häll smeten i en osmord rund och hög bakform .
  6. Knacka på formen försiktigt för att få bort eventuella luftbubblor.
  7. Grädda i 175 grader i 40 minuter eller tills kakan känns fast när du trycker lätt med ett finger.
  8. Vänd formen omedelbart upp och ner på ett galler.
  9. Låt kakan svalna under formen
Kakan blir nog som sagt allra godast med glasyr, frosting eller smörkräm på, i boken är det det här receptet som ingår i Angel food cake. Tror även det kan blir himla  gott med bär eller fruktcocktail till.

Smörkräm
125 g rumsvarmt smör
1 liter florsocker
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa smöret krämigt
Rör omväxlande ner florsocker och grädde.
Tillsätt vaniljsockret och rör till en slät kräm.

    fredag 21 januari 2011

    Vaniljglass

    Ibland kan det vara så gott med bara vaniljglass, så gott med  bär, frukt eller choklad/kolasås till eller perfekt då man vill ha vaniljglass till bär eller äppelpajen.

    3 dl vispgrädde
    3 dl kaffegrädde
    1 vaniljstång
    4 äggulor
    1,5 dl strösocker
    1 msk glukos

    Gör så här:
    1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, kaffegrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan i 30 minuter.
    2. Vispa ägg och socker fluffigt
    3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
    6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
    7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

    onsdag 19 januari 2011

    Vaniljdiamanter

    Sonen fyllde 3 år igår och dagen till ära bakade jag lite småkakor till han då han inte äter tårta, cupcakes med frosting, choklad och glass om det nu inte är isglass förstås. Godis, kanelbullar och enkla vita muffins går och alltid ner :-) : Ja kakorna dom blev riktigt goda och sonen godkände dom allt :-).

    Receptet kommer från Jan Hedhs bok 277 sorters kakor, en himla bra bok med massa goda kakor och bakverk som småkakor, biskvier, mazariner, maränger, Petit-fours, tebröd, smördegsbakverk, flarn och massa annat gott. Han tar även med grundrecept på tex mandelmassa, vaniljkräm, smörkräm, mazarinmassa, fondant, sylt etc. Det är ju inte en bok att rekommendera åt de som är helt nybörjare på bakning, det är inte någon av hans böcker tycker jag, men de är himla bra, har även hans böcker om Bröd och Bröd och kaffebröd. På önskelistan står även hans bok glasspassion, vem kunde ha gissat det :-). Detta recept på vaniljdiamanter är iofs ett av hans enklare recept att följa.

    ca 45 st

    200 gram smör
    70 gram florsocker
    10 gram äkta vaniljsocker
    20 gram äggula, 1 st
    225 gram vetemjöl

    40 gram, 2 st äggulor att rulla längderna i
    Strösocker att rulla längderna i

    Gör så här:
    1. Blanda det rumstempererade smöret med det siktade florsockret och vaniljsockret och arbeta in gulan.
    2. Arbeta försktigt in vetemjölet till en deg men överarbeta den inte.
    3. Väg upp degen i bitar a 120 gram och rukka ut dem med hjälp av lite vetemjöl till 15 cm långa längder. Lägg dem genast i frysen i 15 minuter.
    4. Vispa upp äggulan lite och pensla runt om. Rula dom därefter i strösocker och lägg in dom i frysen igen i 10 minuter.
    5. Sätt ugnen på 180 grader.
    6. Dela varje längd i 10 bitar och sätt som på bakplåt med bakplåtspapper.
    7. Tryck en fördjupning med tummen mitt på kakan.
    8. Baka dom gyllenbruna i ca 8-10 minuter.

    måndag 17 januari 2011

    Vit kladdkaka

    Gjorde lite vit kladdkaka i helgen, så gott och rätt så sött vilket gör att det är godast att ha bär eller något annat lite syrligare som tex hallonsås framför vispgrädde. Men gott ät det då jag verkligen gillar vit choklad :-)

    2 ägg
    2 dl Strösocker
    1 msk Vaniljsocker
    2 ½ dl Vetemjöl
    3 msk Apelsinjuice
    100g smält Vit Choklad
    100g smält Smör
    1. Vispa ägg, vaniljsocker och socker. 
    2. Smält smöret och blanda i den vita smäta chokladen och apelsinjuicen.  
    3. Rör ner vetemjölet. 
    4. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Jag bröade min med kokosflingor.
    5. Baka i 15-20 minuter i 200 grader. 
    6. Pudra över florsocker med hjälp av tex en tesil.

    fredag 14 januari 2011

    Kokosglass 3

    Jag har testat ännu en kokosglass :-), denna gång uteslöt jag kokosen och tillsatte istället Lindts vita choklad med kokos, blev himla smarrigt det med. Tyvärr har de lagt ner tillverkningen av den chokladen till min stora sorg, gillade verkligen den, men det blir garanterat lika gott med enbart vit choklad. Kokossmaken får man ju ändå genom kokosmjölk och Malibu.

    2 stycken gelatinblad
    3 dl vispgrädde
    1,5 dl strösocker
    4 dl kokosmjölk
    4 msk Malibu kokosrom
    3 äggvitor
    100 gram vit choklad med kokos, eller enbart vit choklad

    Gör så här:
    1. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten.
    2. Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter. 
    3. Tag upp gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk och Malibu.
    4. Låt blandningen kallna, helst i kyl några timmar.
    5. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten.Riv chokladen och blanda ner även den.
    6. Kör glassen i  glassmaskinen till fryst konsistens.Jag lägger alltid sedan in glassen i frysen några timmar för att få den helt fryst.Förvara i burk med tättslutande lock.

    onsdag 12 januari 2011

    Lite Cupcakes


    Var sugen på att göra lite cupcakes idag, det blev vanliga ljusa muffins fyllda med vaniljkräm och ovanpå marshmallowsfrosting.

    Enkla muffins

    Här kommer ett recept på vanliga enkla muffins, perfekt som bas då man tex kan fylla dom med vaniljkräm, lemoncurd, chokladkräm, marshmallowsfluff osv. Receptet kommer från  Leila Lindholms bok A pice of cake.

    12 st muffins, men det beror ju på storleken på muffinsformarna 
    3 ägg 2, 5 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    100 g smör
    1 dl mjölk
    3,5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 nypa salt
    Skal och saft av 1 citron 

    Gör så här:
    1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och  pösigt.
    2. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. 
    3. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 
    4. Blanda i rivet skal och saft av citronen. 
    5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. 
    6. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 15 minuter.

    söndag 9 januari 2011

    Chokladglass med massa gott

    Gjorde en riktigt supersmarrig chokladglass med massa godis i häromdagen :) , hällde i lite överblivna minimarshmallows från julbaket, hackade mjölkchokladbitar och kolasås, så sött och gott :-) . Jag får nog ta och göra lite fruktglass nu istället :-) , är sugen på att testa bananglass, apelsinglass och ananasglass  och även testa på att göra sorbet, kanske med apelsin, mango  eller citronsmak. Har ju mangopure i frysen som kanske skulle kunna fungera att använda i sorbet.

    2,5 dl Arlas smaksatta vispgrädde med choklad
    2,5 dl standarmjöl, 3 %
    3 äggulor
    1 dl strösocker
    1,5 msk flytande glukos
    40 gram minimarshmallows
    100 gram mjölkchoklad
    1 burk kondenserad mjölk, den sötade varianten

    Gör så här:
    1. Börja med att göra kolasåsen. Ta bort etiketten från burken och lägg ner burken i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker hela burken och koka burken under 2 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten för annars kan den sprängas. Efter 2 timmar har du en härlig kolasås som du låter bli helt kallt, jag ställde ut min burk i snön så blev den fort kall.
    2. Häll  mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
    3. Vispa ägg och socker fluffigt
    4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
    7. För att göra glass i frysen: Hacka chokladen och blanda ner den i glassmeten tillsammans med kolasås och marshmallows.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
    8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen  är klar så häller du i hackad choklad, marshmallows och kolasås, rör snabbt ihop detta. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

    fredag 7 januari 2011

    Kokosglass nr 2

    Var ju inte nöjd med den förra kokosglassen jag gjorde då det blev för gryning och smakade för lite kokos, att den blev gryning berodde säkerligen på att den innehåll så mycket kokosflingor. Så nu har jag testat en ny variant och denna glass var så mycket godare, smakade mycket mera kokos och var inte alls gryning, helt enkelt underbart mumsig :-). Recept hittade jag i Allt om Mat, men jag ändrade lite på det så att det blev så som jag ville ha det. Tillsatte tex kokosflingor och ökade mängden Malibu. Jag använde Santa Marias extra krämiga kokosmjölk.

    2 stycken gelatinblad
    3 dl vispgrädde
    1,5 dl strösocker
    4 dl kokosmjölk
    4 msk Malibu kokosrom
    3 äggvitor
    1 dl kokosflingor

    Gör så här:
    1. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten.
    2. Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter. 
    3. Tag upp gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk,kokosflingor samt kokosrom. 
    4. Låt blandningen kallna, helst i kyl några timmar.
    5. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten. 
    6. Kör glassen i  glassmaskinen till fryst konsistens.Jag lägger alltid sedan in glassen i frysen några timmar för att få den helt fryst.Förvara i burk med tättslutande lock.

    torsdag 6 januari 2011

    Polkagrisglass

    Det bästa med en glassmaskin är att man kan få precis de smaker man vill på sin glass, smaker på glass som funnits tidigare men försvunnit genom åren, polkagrisglass är en sådan sort, tidigare var det  SIA Glass som gjorde polkagrisglass , nu är det inte lika lätt att få tag på men Lejonet & Björnen har polkaglass i sitt sortiment. Denna variant av polkagrisglass blev så god med en härlig smak av polkagrisar. Tyvärr fick jag inte en rättvis bild av glassen då det var mörkt när jag tog kort, den är mycket mer rosafärgad i verkligheten än vad en är på bilden.Och jag vill ju passa på att göra polkagrisglass nu när jag äntligen fick köpt lite goda äkta Gränna polkagrisar på Liseberg när jag var där innan jul. Det är allt skillnad på Grännas polkagrisar och de som finns i påsar i affären.

    2,5 dl vispgrädde
    2,5 dl mjölk, 3%
    6 äggulor
    1 dl socker
    1 msk glukos
    150 gram polkagrisar

    Gör så här:
    1. Blanda grädde, glukos och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
    2. Vispa äggulor och socker pösigt.
    3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    5. Krossa polkagrisarna och mixa detta till ett fint mjöl, jag ville inte ha bitar av polkagrisar i min glass utan är bara ute efter smaken av polkagrisar. 
    6. Blanda ner detta i glassmeten.
    7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten
    8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
    9. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

    onsdag 5 januari 2011

    Rulltårta med chokladfyllning

    Sambon önskade sig en rulltårta med choklad, drömrulltårta tänkte jag genast då, tur att frågade vad han exakt ville ha för rulltårta för det var en vanlig ljus rulltårta han ville ha med chokladfyllning. Inte tvärtom. Och det var inte helt fel för gott blev det :-) och rulltårta är perfekt att baka, det är enkelt att göra och det går fort, perfekt om man får oväntade gäster. Och vill man göra rulltårtan extra fint så kan man göra  smarriga rulltårtsbakelser med lite grädde och frukt, bär eller choklad på. Gör man rulltårtsbakelser så är det bästa att rulla ihop rulltårtan från kortsidan för att på så sätt få extra stora bitar som passar perfekt när man vill göra bakelser av det. Fast sambon ville ha rulltårtan precis som den var utan extra krusiduller

    Rulltårtsbotten:
    3 ägg
    2 dl socker
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1/2 dl mjölk 
    Chokladfyllning:
    150 gram rumsvarmt smör
    2 dl florsocker
    50 gram mörk choklad
    1 msk kakao
    1/2 dl vispgrädde

    Ugn: 250°
    Gör så här:
    1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. 
    2. Rör i mjölk och blanda försiktigt
    3. Bred ut smeten jämnt i en långpanna klädd med bakplåtspapper. 
    4. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Passa noga så att inte kakan blir bränd.
    5. Sockra på kakan och vänd upp den genast på bakplåtspapper. Lossa pappret kakan har bakats på. Låt rulltårtsbotten kallna under långpannan eller med en kökshanduk över innan chokladfyllningen breds på. 
    6. Vispa smör, kakao och florsocker poröst.
    7. Smält chokladen och rör ner vispgrädden, blanda ner detta i smörblandningen. Rör till en jämn smet.
    8. Bred chokladkrämen över den kalla kakan och rulla ihop. Lägg rullen med skarven ner.

    tisdag 4 januari 2011

    Kalljästa hurtbullar

    Bakade lite mumsigt goda frallor till frukost idag. Rörde ihop degen i en bunke igår kväll och lät bunken med degen jäsa i kylen över natten, imorse så klickade jag ut degen på en plåt och sedan skjuts in i ugnen och efter en så där  14 minuter hade jag härligt nybakade frallor till frukosten. :-) . Enklare kan det inte bli och det krävs ingen degblandare utan det är bara att röra ihop alla ingredienser till en lös deg och det bästa är att de inte skall bakas ut och jäsa på en plåt i kylen över natten utan istället jäsas direkt i bunken, perfekt om  man som vi inte har en megastort kylskåp. Nästa gång kommer jag nog att blanda i lite valnötter också då det passar perfekt ihop med det rivna äpplet. Glömde strö över linfrön och solrosfrön på den första plåten frallor, men det blev lika gott för det. Jag märker att nu när jag läser receptet att jag hällt i  solrosfrön istället för  pumpakärnor i degen , men det har ingen betydelse för de är lika gott med vilket av de två som du väljer att använda. Receptet kommer från boken Brunch som ingår i Allt om mats samlarserie Allt om det goda.

    Till ca 11-14 bullar
    1 rivet äpple
    15 gram jäst
    5 dl kallt vatten
    2 msk linfrön
    1 dl pumpakärnor
    1 dl vetekli
    2 tsk salt
    1 dl grahams eller grovt rågmjöl
    10 dl vetemjöl (600 gram)

    Pensling:
    1/2 dl mjölk

    Garnering:
    1/2 dl pumpakärnor
    1 msk linfrön


    Gör så här:
    1. Dag 1: Lös jästen i det kalla vattnet. tillsätt rivet äpple, linfrö, pumpakärnor, vetekli och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en lösdeg.
    2. Täck bunken med plastfolie. Ställ i kylen i ca 10 timmar eller över natten.
    3. Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper, jag gjorde 11 frallor och då blev de lagom stora.
    4. Pensla bullarna med mjölk och strö över linfrön och pumpakärnor.
    5. Grädda bullarna mitt in ugnen 1 12-14 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.

    söndag 2 januari 2011

    Marängtårta

    Här blev det en mumsig marängtårta till nyårskvällen fylld med chokladgrädde och banangrädde, så sött och så gott :-).

    Marängbotten:

    9 äggvitor
    4,5 dl strösocker
    1. Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
    2. Rita tre cirklar på bakplåtspapper, jag gjorde två cirklar på ett bakplåtspapper och en cirkel på ett bakplåtspapper
    3. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut maränsmeten i de tre cirklarna
    4. Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1- 1/2 timme.
    Fyllning i tårtan:
    2,5 dl smaksatt chokladgrädde från Arla
    100 gram mjölkchoklad, hackad
    5 dl vispgrädde
    1 banan

    Garnering
    Noblesseplattor
    Hackad/Riven choklad
    1. Vispa chokladgrädden och blanda i den hackade mjölkchokladen. Bred ut detta på den ena marängbotten.Lägg på den andra marängbotten.
    2. Vispa den vanliga grädden och blanda hälften av grädden med mosad banan och lägg detta ovan på den andra marängbotten. Lägg på den tredje marängbotten.
    3. Bred ut resten av den vispade grädden runt om och på tårtan
    4. Garnera med Noblesseplattor och hackad/riven choklad

    torsdag 30 december 2010

    Skållat vörtbröd

    Här kommer ytterliggare ett recept på ett vörtbröd som jag baka de i år, himla gott det med. Perfekt att jäsa i kylen över natten. Jag gjorde i ordning brödet på kvällen, dagen före julafton och gräddade dom sedan på julaftons morgon, perfekt för då hade jag alldeles färskt nybakat vörtbröd till  julbordet :-), gjorde 4 limpor av denna deg. Receptet kommer från boken Bröd från Brunkebergs bageri

    Skållning:
    500 gram vatten
    250 gram fint rågmjöl

    Gör så här:
    1. Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. 
    2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. 
    3. Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg
    1250 g vetemjöl
    10 g mald nejlika
    10 g mald ingefära
    10 g mald pomerans
    Skållningen från steg 1
    200 g vatten
    75 g honung
    200 g flytande vört
    75 g mörk sirap
    100 g jäst
    25 g havssalt
    ägg och smör till pensling

    Gör så här:
    1. Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet. 
    2. Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. 
    3. Låt degen vila i 45 minuter..
    4. Forma degen till tre eller 4 runda bullar och låt dom vila i 10 minuter.
    5. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
    6. Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
    7. Sätt ugnen på 180 grader.
    8. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter  i mitten av ugnen, jag gräddade bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
    9. Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen. 
    10. Låt bröden svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.
    Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället.

    onsdag 29 december 2010

    Chokladkola

    Äntligen kan jag göra ett nytt inlägg i min blogg, använder brorsans mobila bredband. Har inte haft en fungerande internet sedan julhelgen, eller jo det fungerar men det tar flera minuter att öppna en sida eller så går sidan inte öppna alls, att göra ett nytt inlägg i bloggen kan jag bara drömma om och tv har vi inte haft på 1,5 vecka. Ja tur min bror har ett mobilt bredband nu så att vi kan få betalt räkningarna iallafall.

    Det sista julgodiset blev chokladkola. Använde Arlas nya smaksatta vispgrädden, den med chokladsmak istället för vanlig grädde, blir ju lite kraftigare chokladsmak på kolorna då, ja himla goda blev de iallafall. Hällde kolasmeten i ischokladformar denna gång istället för att hälla ut att kolasmet i en form, mycket behändigare så och det är ingen risk för att kolorna fastnar heller och man behöver inte hålla på att slå in varje kola för sig, väldigt smidigt :-) och det spar mycket tid.

    100 g smör
    4 msk kakao
    2 dl vispgrädde, Använda Arlas smaksatta chokladgrädde
    3 dl strösocker
    1 dl sirap
    1 krm salt
    2 msk Dr. Oetker Flytande Glykos

    Gör så här:
    1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka ca 10-15 minuter tills smeten blir tjockbubblig och håller för kulprov. Jag kokade min tills kökstermometern visade 120 grader.
    2. Häll upp kolan i en pappersklädd långpanna. Låt kallna i kyl. Klipp eller skär kolan i lagom stora bitar och packa kolan i smörgåspapper. Förvaras svalt.
    3. Eller gör som jag gjorde och häll kolasmeten i ischokladformar, fick då ut runt 60 stycken, använde en knäck/chokladtratt när jag fyllde formarna, himla smidigt lite sak :-)
    Kulprov: Häll en droppe av kolan i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula är kolan klar.

    torsdag 23 december 2010

    Rocky road fudge

    Ett favoritjulgodis på många bloggar är ju rocky road fudge och jag kan inte annat än hålla med, det är ju så goda. Ändrade lite på receptet som jag hittade inne på Allt om mat och la till 250 gram Reisenkolor , ja minus 1 kola som sonen absolut var tvungen att provsmaka trots att han inte gillar varken choklad eller kolor, tror ni han gillade den ? Nopp, självklart inte men Reisen är min favoritkola bland kolor, de och även lakritskolor. Så mumsigt.

    100 g mörk choklad
    300 g mjölkchoklad
    25 g smör
    1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
    2 tsk vaniljsocker
    2,5 dl minimarshmallows eller stora som du klipper i mindre bitar
    2,5 dl jordnötter
    250 gram Reisenkola, i skuren i små tärningar

    Gör så här:
    1. Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie.
    2. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.
    3. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.
    4. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.
    5. Blanda sist i Reisenkola,marshmallows och jordnötter  men  rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.
    6. Skär i rutor. Förvara i kyl. Jag fick ut 60 bitar.

    tisdag 21 december 2010

    Chokladpraliner med kokostryffel

     De är så mycket härligt glansigare i verkligheten, var svårt att få till en rättvis bild av chokladpralinerna.
    Gjorde mina första chokladpraliner idag, var ju bara tvungen att testa mina chokladformar jag köpte på Tårtdecor förra veckan. Ja sedan ville jag även testa receptet på kokostryffel som jag sett inne hos den härliga bloggen Erka Perkas Kök, för det lät ju så gott :-) och gott blev det, mumsigt värre :-), har kvar kokostryffel i kylen så jag kommer allt göra flera praliner. Fast vi har ju en hel drös praliner att äta upp först. Kul var det också att göra sina egna praliner och nu är jag så sugen på att testa även andra fyllningar i chokladpralinerna. Får bli lite nyårspraliner kanske :-). Ja nu fick jag även användning för min Malibu som jag köpte för att ha när jag gör kokosglass. Ja just det, kokosglassen med Malibu i,  den ligger visst i frysen och bara väntar på att få provsmakas :-), får bli efter jul det, nu har jag ju fullt upp med att provsmaka julgodis :-)

    Jag följde Erka Perkas recept men istället för att doppa dom i choklad så gjorde jag först ett chokladskal i chokladformen,  fyllde de med kokostryffel och därefter fyllde jag på med ytterliggare choklad. Har man inte några chokladformar så följer man bara receptet, alltså rullar dom till kulor som man sedan doppar i choklad. Blir ju lika underbart gott det.

    3 msk Malibu
    2 dl kokosflingor
    200 g vit choklad
    0,5 dl vispgrädde
    1 msk smör
    100 gram choklad att doppa i (Gick åt mer för mig som gjorde chokladpraliner istället)

    1. Grovhacka den vita chokladen.
    2. Koka upp grädden och smöret och häll över chokladhacket. Rör om tills chokladen smält.
    3. Häll likören och tillsätt kokosflingorna. Blanda väl.
    4. Ställ tryffeln svalt tills den stelnat till formbar konsistens.
    5. Forma tryffeln till runda kulor.
    6. Ställ in i frysen att stelna ordentligt.
    7. Smält den mörka chokladen i mikro eller vattenbad. 
    8. Doppa de frysta tryffelkulorna i chokladen och förvara sedan kallt.

    måndag 20 december 2010

    Bountybollar

    Gjorde bountybollar igår och de blev så goda :-), har sett detta recept i många andra bloggar och vet egentligen inte vart receptet kommer från första början, men himla mumsiga är de iallafall. Inte många dagar kvar till jul och det är så mycket mer julgodis som jag vill göra, får se vad som hinns med.

    Ca 30 stycken
    50 g smör
    ½ dl sirap
    ½ dl florsocker
    2 dl vispgrädde
    1 påse kokosflingor (200 g)
    Garnering
    200 gram valfri choklad

    Gör så här:
    1. Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. 
    2. Tillsätt kokosen. 
    3. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper.
    4. Ställ kallt för att stelna en stund
    5. Smält chokladen över vattenbad eller i micron.
    6. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dom stelna i kylen

    Skånskt vörtbröd

    Här kommer receptet på det andra vörtbrödet jag bakade, himla gott det med och inte lika söt som det andra.  Receptet hittade jag på Göteborgs Postens hemsida

    Raskdeg

    5 dl vatten
    50 g jäst
    100 g rågsurdeg
    150 g bakvört
    150 g sultanrussin Hoppade över detta
    2,5 g pomerans
    2,5 g anis
    5 g nejlika
    5 g kardemumma
    450 g oblandad rågsikt använde vanlig rågsikt

    Jäs till dubbel storlek.

    Tillsätt sedan:
    50 g rumsvarmt smör
    0,75 dl mörk sirap
    Ca 700 g vetemjöl special
    15 g salt
    1. Knåda till en blank, elastisk och smidig deg. 
    2. Låt degen vila/jäsa till dubbel storlek under en bakduk.
    3. Väg av degbitar på 500 g, forma dessa runda och låt dessa vila/jäsa i ca 15 minuter under bakduk.
    4. Forma till knubbiga limpor, fukta limpan och rulla den i rågsikt. Jag hoppade över att detta moment och det blev lika bra för det
    5. Sätt på smord plåt, jäs till nästan dubbel storlek, snitta brödet tre gånger på tvären och sätt in i ugnen på 250 grader och sänk till 210. Jag la bröden på bakplåtspapper istället
    6. Grädda i cirka 22-25 minuter. Om möjligt ha gärna lite ånga i ugnen vid insättningen av bröden.

    söndag 19 december 2010

    Vit ischoklad

    Tokälskar vit choklad så därför  var jag bara tvungen att testa att göra just vit ischoklad, brukar göra "vanlig" ischoklad men i år blev det vit istället och det blev så mumsigt :-) , nu ligger de i frysen och väntar på att det skall bli julafton. Och i kylen ligger bountybollarna och väntar på att bli doppade i mjölkchoklad. Lillkillen i huset hade inte några som helst planer på att somna tidigt ikväll så därför får bountybollarna vackert vänta på sin choklad till imorgon, för nu så vill jag koppla av här framför datorn en stund :-)Ja och så fick jag provat min nya choklad/knäcktratt som jag köpt inför julbaket i år, himla käck liten sak, gick så smidigt att få i chokladen i formarna utan spill. Blir perfekt att använda till knäcken.

    250 gram vit choklad
    125 gram kokosfett
    Ischokladformar
    Nonstop, smarties, M&M, strössel, silverkulor eller något annat kul att dekorera med

    Gör så här:
    1. Smält kokosfettet över vattenbad.
    2. Hacka den vita chokladen och blanda ner den och rör om tills allt smält, eventuellt kan du behöva göra detta över vattenbadet
    3. Fyll i ischokladformarna och ställ in i kylen för att stelna
    4. När de stelnat så spritsade jag på lite kristyr och la på en M&M på varje ischoklad, man kan om man vill istället göra detta innan chokladen hunnit stelna helt

    lördag 18 december 2010

    Vörtbröd

    Bakade lite härligt gott vörtbröd i  veckan. Så gott till lite nygriljerad julskinka eller med några skivor god cheddarost på. Den flytande vörten köpte jag på ICA Focus i Göteborg, bakvört stod det på, en brun sirapsliknade smörja, så det måste ju vara flytande vört. Annars så finns det att köpa hos Alvar och Ivar på Kastellgatan 11 (Var där och köpte lite till idag) och hos Cum Pane på Mariagatan 17 i Göteborg. Receptet på vörtbrödet hittade jag i Martin Johannsons bok Surdegsbröd. Mer vörtbröd kommer bakas här i huset, jag har redan testat ett annat recept som jag också är nöjd med och nu när jag köpte mera flytande vört idag så nu kan jag baka ännu mera vörtbröd :-) .

    2 större bröd eller 4 små bröd

    Dag 1, kväll
    600 g (6 dl) kokhett vatten
    125 g (2 dl) rågmjöl
    200 g (3 1/2 dl) rågsikt
    1. Mät upp det heta vattnet i en bunke eller kastrull och rör i mjölet med en trägaffel. 
    2. Ta lite i taget så går det lättare. 
    3. Täck bunken och låt stå över natten.
    Dag 2, morgon
    skållningen från gårdagen
    100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
    50 g (1 pkt) jäst
    650 g (11 dl) vetemjöl special
    100 g (3/4 dl) flytande vörtextrakt
    200 g (1 1/2 dl) mörk sirap
    20 g (1 msk) salt
    1 tsk malen pomerans
    1/2 tsk malen kryddnejlika
    1 tsk kardemumma
    1 tsk malen ingefära
    150 g (2 dl) russin kan uteslutas förstås, jag har själv inga russin i
    1. Blanda alla ingredienser och kör 8 minuter i degblandare (4 minuter på låg hastighet och 4 minuter lite snabbare). 
    2. Mät upp russinen i en bunke, strö på lite vetemjöl och slunga runt dem litegrann. Risken att russinen klumpar ihop sig minskar när de är lite mjöliga. Tillsätt russinen och kör ytterligare 2 minuter i degblandaren. 
    3. Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen dubblats till storleken, vilket kan ta 1 1/2–2 timmar beroende på hur varmt degen står.
    4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar.
    5. Mjöla två avlånga jäskorgar med rågmjöl, rundriv degbitarna och lägg dem två och två i korgarna. Strö lite extra mjöl mellan de båda bollarna så blir det lättare att hålla isär dem. Jag delade istället degen i 2 delar och lät dom jäsa i två runda korgar.
    6. Täck med en handduk och låt jäsa cirka 2 timmar. 
    7. Sätt ugnen på 275 grader i god tid. 
    8. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
    9. Vänd upp bröden på ett bakplåtspapper och skjutsa in dem i ugnen. 
    10. Lägg in några isbitar på nedre plåten och sänk genast temperaturen till 250 grader. 
    11. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ut ångan genom att öppna och stänga luckan. 
    12. När bröden stått inne totalt 30–35 minuter är de klara (innertemperatur 98 grader). 
    13. Låt svalna på ett galler

    torsdag 16 december 2010

    Saffransmuffins

    Gjorde lite mumsiga saffransmuffins förra veckan, saffran är så gott och hör verkligen till julen. För att göra dom lite roligare så hällde jag på lite glasyr, strössel och en snögubbe. Receptet hittade jag i det senaste numret av Laga Lätt. 

    Och äntligen är allt på plats i köket igen så att jag kan börja göra lite mera julgodis. Vi var tvungen att tömma hela köket på precis allt då Anticimex skulle komma hit och spruta lite insektsmedel för att få bort de små hemska elaka mjölbaggarna som flyttat in hos oss, ja inte var de inbjudna heller. De bosatte sig helt fräckt bakom köksskåpen och gick inte att få bort trots att jag tömde skåpet på allt och slängde det, skura alla skåp och lådor, dammsög varenda litet hörn och skrymsle som fanns i lådor och skåp och lät skåpen vara tomma under en månads tid. Tror ni inte de små jäklarna överlevde ändå och det kröp väl fram en 5-6 stycken varje dag. Som tur var de på den sidan av köket där vi mest hade pasta och ris och inte där jag har allt mitt mjöl och bakingredienser. Det konstiga var att jag inte hittade några mjölbaggar i några livsmedel de kröp liksom bara omkring i skåpet. Ja nu hoppas jag verkligen de är borta och jag måste verkligen se till att förvara precis allt i burkar eller lägga plastpåsar runt för inte vill jag tillbaka dom. Tur Anticimex ingår i husförsäkringen. Det positiva med det hela är att nu är alla skåp och lådor städade. Fast jag är lite stressad då jag inte hunnit med att göra mer än tre sorters julgodis. Det får bli en julgodistillverkningsdag här på söndag för imorgon bär det av till Ullared för lite shopping  och på lördag far jag in till Göteborg.

    50g smör
    ½ dl rapsolja
    1 paket saffran
    2ägg
    1 ½ dl strösocker
    2 dl mjölk
    4½ dl vetemjöl
    1tsk vaniljsocker
    2tsk bakpulver
    1krm salt

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader
    2. Smält smöret tillsammans med oljan och saffran.
    3. Vispa socker och ägg fluffigt
    4. Rör i smält fett och mjölk 
    5. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. 
    6. Blanda in i äggsmeten.
    7. Häll upp i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

    onsdag 15 december 2010

    Chokladdoppad lakritskola

    Gjorde lakritskola härom dagen, blev så gott, tokälskar ju lakrits så denna kola passar mig perfekt :-). Doppade hälften av kolorna i Lindts Excellence Sea Salt choklad, en tokgod choklad :-) och andra hälften av kolorna i  Salmiakchoklad, båda chokladsorterna passar utmärkt ihop med lakritskolan. Sambon gillar dom med :-) , skall det finnas några kvar till jul så får jag nog ta och lägga in dom i frysen eller helt enkelt göra lite nya. Jag använder  flergångs bakplåtspapper, är det gjort i teflon tro, och häller kolan på, perfekt för då är det absolut ingen risk att kolan fastnar, så praktisk, bara att dra loss bakplåtspappret från kolan, det lossnar med en gång. Ja receptet har jag sett i många bak och matlagningstidningar i år, men ursprungsreceptet kommer från Johanna Westmans bok Julgodis för stora och små bagare.

    3 dl vispgrädde
    3 dl strösocker
    1 dl sirap, jag använde ljus sirap
    1 msk kakao
    0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller), jag tog 1 dl
    2 tsk smör
    200 g choklad,för mig gick det åt 300 gram choklad

    1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
    2. Krossa karamellerna i en mortel.
    3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
    4. Låt det koka upp under omrörning.Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
    5. Rör ner smöret och häll smeten i formen.
    6. Ställ kolan kallt att stelna.
    7. Smält under tiden chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugen och låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
    8. Skär eller klipp kolan i bitar. 
    9. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
    10. Strö lite havssalt eller strössel på toppen innan chokladen har stelnat.

    söndag 12 december 2010

    Peanut Butter Cups

    Ni som smakat på Reese's Peanut Butter Cups vet säkert hur underbart goda dom är, det söta och det salta är en perfekt smakkombination. I USA är det en populär chokladbit och här i Sverige finns de att köpa på tex English shop och välsorterade matbutiker som har amerikanska matprodukter i sitt sortiment. Var bara tvungen att testa att göra egna sådana chokladbitar och det var ju busenkelt att göra och det blev himla mumsigt :-). Det består ju nästan bara av mjölkchoklad och jordnötssmör. Jag använde mig av minimuffinsformar och minimuffinsplåt och även min peanut butter cups form när jag gjorde dom, men det fungerar lika bra att göra dom i tex ischokladformar fast då blir de lite mindre.


    125 gram krämig jordnötssmör
    28 gram osaltat smör
    1/8 tsk salt
    55 gram florsocker


    510 gram mjölkchoklad
    10 gram shortening eller tex kokosfett


    Gör så här:
    1. Lägg jordnötssmör,salt och smör i en skål och kör den en kort stund i mikrovågsugnen så att det blir mjukt, men det får inte bli så varmt att det smälter.
    2. Häll i florsockret och rör till en jämn smet.
    3. Smält chokladen tillsammans med shortening.
    4. Häll lite choklad i botten i en av  minimuffinsformarna.
    5. Rulla lite jordnötssmet till en rund kula och platta till den, jag tog lite florsocker på händerna så var det lättare.
    6. Lägg det ovanpå chokladen och fyll sedan på med choklad så att det täcker jordnötssmeten helt, jag fyllde upp till kanten på formarna.
    7. Ställ dom  i kylskåpet för att kallna.

    torsdag 9 december 2010

    Pepparkaksglass

    Gjorde lite mumsigt julig pepparkaksglass härom dagen, har inte ätit pepparkaksglass tidigare men det var riktigt gott, ja det kan ju inte bli annat när det smakar som pepparkakor som är så gott :-)  Har gjort en annan variant av pepparkaksglas också men den har jag inte hunnit smaka på ännu, men det kommer jag snart göra :-), här blir inte glassen långvarig i frysen innan jag smakar på den.  Receptet kommer från Allt om mat
     
    3 dl vispgrädde
    3 dl standardmjölk
    1,5 tsk mald kanel
    0,5 tsk mald kryddnejlika
    0,5 tsk mald kardemumma
    1 msk mörk sirap
    3 st äggulor
    1 st ägg
    1 dl strösocker

    1. Blanda grädde, mjölk, kanel, nejlika, kardemumma och sirap i en kastrull. 
    2. Värm men koka inte.
    3. Vispa äggulor, ägg och socker vitt och pösigt. 
    4. Vispa ner det i den varma mjölkblandningen och värm försiktigt. 
    5. Vispa tills smeten tjocknat och den första kokbubblan syns. 
    6. Häll direkt upp i en bunke och låt smeten kallna ordentligt gärna i kallt vattenbad.
    7. Kör smeten i glassmaskin. Lägg sedan i en form med tätslutande lock.Förvara i frysen. 
    8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

    tisdag 7 december 2010

    Fluffig frusen polkagrispaj

    Bakade lite härligt mumsig polkagrispaj i helgen. Så himla söt och god, ja söt är den verkligen, det var nästan så att det sprutade sockerbitar ur öronen och att näshåren krullade sig. Ja det kan ju inte bli annat än toksöt när botten består av smulade chokladkakor med chokladbitar i, sedan ovanpå det en härlig kräm bestående av grädde, marshmallowsfluff och polkagrisar. Och ovanpå det en smarrig chokladsås som smakade som chokladkola :-). Ja marshmallowsfluff var slut i affären så jag fick göra lite egen, det receptet hittade du här, sedan tog jag 220 gram av mitt hemmagjorda marshmallowsfluff och använde i pajen. Receptet på polkagrispajen hittade jag i den underbara boken Vinterns söta av systrarna Eisenman, jag har alla deras bakböcker, de är så bra, så mycket smarriga recept i deras böcker.

    Pajdeg:
    20 småkakor med smak av choklad
    2 msk kakao
    25 g smält smör
    5 dl vispgrädde
    1 burk marshmallowfluff
    några droppar pepparmyntsolja
    några droppar röd karamellfärg
    1 dl polkagrisar + några till dekorering

    Chokladsås:

    125 g mörk choklad
    75 g smör
    ½ dl strösocker
    ½ dl sirap
    1 nypa salt
    ½ dl vatten
    1. Kör kakor, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ in i frysen. 
    2. Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
    3. Krossa polkagrisarna i mortel. Jag mixade mina i min mixer till de nästan blev till ett pulver, ville inte ha förstora bitar i för att skona tänderna :-) Blanda ner i den större mängden kräm. 
    4. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet. 
    5. Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg. 
    6. Klicka ut den röda krämen över den vita i formen. 
    7. Gör ett virvlande mönster i krämen med en kniv. 
    8. Ställ in pajen i frysen i minst 5 timmar. 
    9. Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras.
    10. Dekorera med polkagrisar och häll över lite chokladsås när du serverar bitarna.

    Chokladsåsen
    1. Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. 
    2. Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig. 
    3. Servera såsen varm eller kall till pajen. 
    Jag serverade såsen ljummen då den blir för tjock att ha på pajen när det blivit kall, då blev den som en väldigt mjuk chokladkola, himla gott förstås :-) , kanske berodde det på att jag kokade den 15 minuter istället för 10 minuter. Så blir det ibland med två barn i huset som vill ha all ens uppmärksamhet :-D

    måndag 6 december 2010

    Saffransglass

    När det var som kallast förra veckan fick jag en himla lust att göra en massa glass, det blev 2 sorters kokosglass, 2 sorters pepparkaksglass, polkagrisglass och denna då, saffransglass. Saffran hör ju till julen så därför ville jag verkligen testa på att göra saffransglass, har aldrig ätit saffransglass innan, men gillar saffran så det kunde ju inte bli annat än gott :-). Ja och gott blev det och glassen blev så härligt gul.Så nu är det bara att testa resten av alla glassorter jag gjort :-D

    Saffransglass
    1 vaniljstång
    2,5 dl mjölk, 3%
    2,5 dl vispgrädde
    1 msk flytande glykos
    1 gelatinblad
    3 äggulor
    1,5 dl strösocker
    0,5 gram saffran

    Gör så här:

    1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången,glykosen, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
    2. Vispa ägg och socker fluffigt
    3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    5. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i den varma glassmeten.
    6. Sila glassmeten så att du får bort resterna efter vaniljstången.
    7. Mortla saffranet med lite strösocker och vispa ner detta i glassmeten.
    8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten så att den blir extra krämig.
    9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
    10. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

    söndag 5 december 2010

    Vit chokladfudge

    Idag var det julgodispremiär här i huset, det blev fudge med vit choklad, så himla sött och gott :-), mumsigt värre liksom . Jag har aldrig gjort fudge tidigare då jag varit rädd att den skulle bli sådär torr och  smulig men det blev det inte alls, den blev precis så som jag ville ha den :-) . Älskar nämligen fudge, den varianten man hittar bland lösgodiset, Lonka heter de väl och de äter jag varje helg :-D och har ännu inte tröttnat på den. Receptet hittade jag inne hos Kalasgott.

    3 dl Vispgrädde
    3 dl Strösocker
    1 dl Ljus Sirap
    2 msk Glykos
    50g Smör
    100g finhackad Vit choklad 

    Gör så här
    1. Koka ihop grädde, sirap och socker tills kolan har uppnått en temperatur på 120 grader. Rör om ofta.
    2. Blanda i glykos, smör, finhackade vit choklad.
    3. Vispa tills smeten blivit slät och fin.
    4. Häll fudgen i en klädd form. Jag använder flergångsbakplåtspapper, perfekt till julgodis då det inte fastnar något på den. Min form var 20x20 cm stor.
    5. Låt stelna i kylskåpet och skär sedan fudgen i lagom stora bitar.

    onsdag 1 december 2010

    Cupcake Pop Mold


    Vann en sådan underbart härlig pryl inne hos Passion 4 baking. Verkligen en kul liten pryl som jag aldrig annars hade köpt då jag inte sett den till försäljning här i Sverige. För att handla från utländska webbshopar är jag för feg för :-) , verkar så krångligt liksom. Det var inte helt lätt att använda den och det blev inte alls så snyggt som på bilden, men så var det första gången jag använde den och med lite mer övning så skall det nog bli riktigt snyggt tillslut. Det gällde att inte ha en för kladdig deg för då fastnade det bara, degen var perfekt om den var som modellera ungefär. Vet inte om den mörka chokladen var för tjock då jag inte fick till de snygga ränderna som skall vara kring själva botten, randerna blev liksom täckta av choklad. Ja Cupcake Pop Mold finns att köpa här om någons skulle vara intresserad av det. Där inne finns även lite beskrivning om hur man använder den.