onsdag 29 december 2010

Chokladkola

Äntligen kan jag göra ett nytt inlägg i min blogg, använder brorsans mobila bredband. Har inte haft en fungerande internet sedan julhelgen, eller jo det fungerar men det tar flera minuter att öppna en sida eller så går sidan inte öppna alls, att göra ett nytt inlägg i bloggen kan jag bara drömma om och tv har vi inte haft på 1,5 vecka. Ja tur min bror har ett mobilt bredband nu så att vi kan få betalt räkningarna iallafall.

Det sista julgodiset blev chokladkola. Använde Arlas nya smaksatta vispgrädden, den med chokladsmak istället för vanlig grädde, blir ju lite kraftigare chokladsmak på kolorna då, ja himla goda blev de iallafall. Hällde kolasmeten i ischokladformar denna gång istället för att hälla ut att kolasmet i en form, mycket behändigare så och det är ingen risk för att kolorna fastnar heller och man behöver inte hålla på att slå in varje kola för sig, väldigt smidigt :-) och det spar mycket tid.

100 g smör
4 msk kakao
2 dl vispgrädde, Använda Arlas smaksatta chokladgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 krm salt
2 msk Dr. Oetker Flytande Glykos

Gör så här:
 1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka ca 10-15 minuter tills smeten blir tjockbubblig och håller för kulprov. Jag kokade min tills kökstermometern visade 120 grader.
 2. Häll upp kolan i en pappersklädd långpanna. Låt kallna i kyl. Klipp eller skär kolan i lagom stora bitar och packa kolan i smörgåspapper. Förvaras svalt.
 3. Eller gör som jag gjorde och häll kolasmeten i ischokladformar, fick då ut runt 60 stycken, använde en knäck/chokladtratt när jag fyllde formarna, himla smidigt lite sak :-)
Kulprov: Häll en droppe av kolan i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula är kolan klar.

9 kommentarer:

 1. Man märker hur van man blivit vid snabba och fungerande bredband. :-)
  Kolan ser god ut. Hoppas du haft en trevlig jul.

  SvaraRadera
 2. Men vilken bra idé med formarna! Jag har nästan undvikit att göra kola pga att det just är svårt att få dom i fina bitar. Så här ska jag också göra!!
  Hoppas du haft en bra jul!
  Önskar dig ett gott nytt år!

  SvaraRadera
 3. Erika: Jag hoppas att prylen vi skall få från Telia kommer imorgon, någon dosa att sätta i telefonjacket för att se om det gör att tv och internet fungerar igen, annars måste vi byta ut modemet och det är ju rätt nytt, lite trött på Telia just nu. Annars är kolorna så goda, till och med min sambos brors barn gillade dom :-) . Hoppas din jul också varit trevlig

  Lena: Ja, jag gjorde gräddkola också och skar dom inte i bitar förrän de stelnat helt, det skulle jag inte gjort, fick typ bryta sönder dom , inte alls snyggt, men gott blev det ändå, inget man visar upp i bloggen eller ger bort som present :-) så i fortsättningen blir det kola i ischokladformar, så smidigt och även snyggt, då kam man ju ge bort lite kola i present också. Önskar dig ett Gott Nytt År med.

  SvaraRadera
 4. Tråkigt när teknikens under inte samarbetar, men skönt att det snart är fixat! Smart idé att hälla kolan i formar direkt!

  SvaraRadera
 5. åh, smart att lägga kola i formar istället för i form. ofta tar det ju tusen år att skära upp dem om man råkar göra dem lite för hårda och så. tack för tipset!

  SvaraRadera
 6. Herre gud, 1,5 vecka utan tv och dator. Gaaah!

  Gott slut!

  SvaraRadera
 7. Bra med ett glykos-recept. Jag försöker använda upp, eftersom jag misstänker att burken annars kommer att ta plats i skåpet ända tills nästa jul... bra ursäkt att laga godis oxå ;)

  SvaraRadera
 8. Mmm, så gott! Smidigt att hälla upp i formar också, kan tänka mig att det spar mycket tid ;-) Gott Nytt År på dig!

  SvaraRadera
 9. Tycker att de skålarna är så vackra!

  SvaraRadera