onsdag 29 maj 2013

Jordgubbspaj med lemoncurd och vit choklad




Snart stundar jordgubbstider, som jag längtar :-), så gott, här har jag gjort det lätt för mig och fyllt ett pajskal med vispgrädde, lemon curd, vit choklad och färska jordgubbar. Så fort de svenska jordgubbarna börjar dyka upp måste jag baka både paj, jordgubbsglass och annat gott med just jordgubbar. Har testat att göra jordgubbsglass nu under vintern med utländska jordgubbar, det var inget hit då det inte smakade så mycket jordgubbar.  Det går åt många kartonger jordgubbar här under jordgubbssäsongen :-)så gott med solvarma jordgubbar och lite grädde eller vaniljglass till. 
 
Jordgubbspaj
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
1 äggula

Fyllning:
3dl vispgrädde
1,5 dl lemon curd
500 g jordgubbar
Riven vit choklad

Gör så här:
  1. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker, dela smöret i mindre bitar och lägg i det tillsammans med äggulan, arbeta snabbt ihop till en deg i matberedaren.   
  2. Tryck ut degen i en pajform och låt den vila kallt i 30 minuter i kylen. 
  3. Grädda i 15 minuter i 225 grader och låt svalna. 
  4. Vispa grädden och rör i lemon curd. Klicka i pajskalet och fyll på med jordgubbar och strö över riven vit choklad.

söndag 26 maj 2013

Rabarberscones och rabarbersylt



Gjorde lite härliga rabarberscones i helgen som jag serverade med rabarbersylt som jag gjorde i fredags, så tokgott :-)

Rabarbersylt

1 kg rabarber

1/2 dl vatten

1 kg syltsocker


Gör så här

  1. Skölj rabarbern och skala den om det behövs. 
  2. Skär den i 1 cm breda bitar och koka upp tillsammans med vattnet. 
  3. Koka i 10 minuter.
  4. Rör i syltsocker och koka upp under omrörning i 3–5 minuter. 
  5. Häll upp på väl rengjorda varma burkar och sätt på locket och låt kallna. Jag brukar låta mina svalna upp och ner, dvs sätta dom med locket nedåt.Det sägs skapa ett vakuum i burken samt att den varma sylten tar död på eventuella bakterier som kan finnas i locket.  Förvara svalt och mörkt.  Själva burkarna diskar jag i diskmaskinen så att de är ordentligt rena och stoppar sedan in dom i ugnen på 100 grader under tiden som jag gör marmeladen.



Rabarberscones

200 g rabarber
3 msk socker 


Deg:

5 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ägg
1 dl mjölk 


Gör så här:

  1. Ansa och skär rabarbern i bitar. Blanda bitarna med sockret. Sätt ugnen på 225 grader 
  2. Blanda mjöl, socker, smör, bakpulver och salt i en matberedare 
  3. Tillsätt ägg och mjölk och blanda ihop till en deg. 
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta in rabarberbitarna, men inte den vätska de eventuellt avgett. 
  5. Platta ut degen till en 2 cm tjock kaka och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  6. Skåra med mjölad kniv. 
  7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

fredag 24 maj 2013

Rabarbergrottor

Gjorde rabarbersylt igår och vad passar då inte bättre än att göra lite rabarbergrottor, så gott och går snabbt och lätt att göra. 
 
Rabarbergrottor
20-25 stycken
 
200 gram smör   
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Fyllning
1 dl rabarbersylt, tror dock inte jag använde så mycket.
 
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser till en deg,  gärna i matberedare. 
  3. Dela degen i 20-25 lika stora bitar. Vägde mina till 20 gram styck.
  4. Rulla varje bit till en boll och lägg dom i småbrödsformar, jag lägger formarna i en minimuffinsplåt för att förhindra att de flyter ut åt sidorna. 
  5. Gör en fördjupning i varje boll, jag använder mig av en fingerborg, då blir det lagom stort och jämnt hål. Lägg i en klick sylt i varje hål.    
  6. Grädda dom i 175 grader i ca 15 minuter.

onsdag 22 maj 2013

Rabarbermarmelad

Tänktew göra lite rabarbersylt eller rabarbermarmelad imorgon, här är det recept jag använde mig utav tidigare åt, tyvärr har jag aldrig fått tag på mer röda rabarber som gör sylten så där härligt rosa/röd.  Passar perfekt på nygräddade scones, kex, skorpor eller vad man nu gillar bäst. Eller varför inte till rabarbergrottor eller glass.

Rabarbermarmelad:
500 gram rabarber
1/2 dl vatten
250 g syltsocker
1vaniljstång

Gör så här:

  1. Skölj rabarbern noga och skär den sedan i  cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. 
  2. Tillsätt sedan sockret och fröna från 1 vaniljstång, låt även själva stången koka med.
  3. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter.Fast jag kokade nog längre då jag inte vill ha så mycket hela bitar av rabarber kvar i marmeladen när den är färdigkokt. Beror säkert också på hur grova/tjocka rabarber man använder.
  4. Tag ur vaniljstången.
  5. Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Jag brukar låta mina svalna upp och ner, dvs sätta dom med locket nedåt. Förvara svalt och mörkt. 
Själva burkarna diskar jag i diskmaskinen så att de är ordentligt rena och stoppar sedan in dom i ugnen på 100 grader under tiden som jag gör marmeladen.

måndag 20 maj 2013

Rabarberkompott

Rabarberna växer för fullt i trädgården, trodde inte de skulle bli så många, men nya är på väg upp och några bör nog skördas snart innan de blir allt för stora. Är sugen på att baka bröd med rabarber och även att testa på att göra rabarbersirap, såg ett recept på det i någon tidning, minns inte vilken bara. Annars är både rabarbersylt och rabarberkompott himla gott.

Lite kall rabarberkompott med vaniljglass och havreflarn är aldrig fel nu när vi haft några dagar med värme och sol, även om det varit mulet större delen av dagen samt regnat lite så har det varit varmt idag med.Och igår regnade det rejält på eftermiddagen och kvällen, fast det behövdes.
Rabarberkompott
400 gram  rabarber
0,5 st  vaniljstång
1 dl  socker
0,5 dl  vatten
Gör så här:
  1. Skölj och skär rabarberstjälkarna, först på längden och sedan i 4 cm långa bitar.
  2. Skrapa ur vaniljstången och lägg fröna och vaniljstången i en kastrull med socker och vatten. 
  3. Koka upp och lägg sedan i rabarberbitarna. 
  4. Sjud på svag värme tills de mjuknar, ca 5-7 minuter. 
  5. Låt svalna och ställ sen kallt.

fredag 17 maj 2013

Rabarberkaka med crumble



Skördade årets första rabarber idag och mina allra första egna, vi satte plantor förra året, det räckte precis till denna kaka men fler är på väg upp ur jorden, ja det är en rabarberkaka med ett härligt knaprigt täckte, så tokgott och sött :-), helt min smak, serveras givetvis med en massa vaniljsås. 

Rabarberkaka med crumble



Kaka

6 msk gräddfil (hade inte gräddfil så jag tog philadelphiaost istället)

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

2dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

75 g smör, rumsvarmt

50 g hasselnötter, hackade (tog mandel istället)



Crumble

50 g smör

1/2 dl strösocker

1/2 tsk vaniljsocker

2 msk ljust muscovadosocker

1 1/2 dl vetemjöl



Fyllning

225 g rabarberstjälkar

2 msk vetemjöl

1/2 dl strösocker



 Gör så här:

  1. Börja med crumblen: smält smör i en kastrull.
  2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker samt muscovadosocker och rör ihop. 
  3. Töm över i en skål, tillsätt mjölet och rör ihop till en smulig massa. Ställ åt sidan och låt kallna, gärna i kylskåp.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Fyllning: Skär rabarberstjälkarna i 2 cm långa bitar. 
  6. Lägg dem i en skål och blanda med vetemjöl och socker. 
  7. Låt stå i ca 15 minuter, men blanda runt några gånger under tiden.
  8. Kakan: Blanda gräddfil och ägg i en skål. 
  9. Blanda i en annan skål vaniljsocker, mjöl, socker och bakpulver. 
  10. Tillsätt smöret till mjölblandningen och rör ihop med elvisp till en smulig deg. 
  11. Vänd ner hasselnötterna. 
  12. Vänd ner äggblandningen till en slät smet.
  13. Lägg kakasmeten i en smord form, ca 24 cm i diameter. (Min var på 22 cm.)
  14. Lägg rabarberblandningen ovanpå. 
  15. Ta fram crumblen som ska vara i kaksmulstora bitar och strö den över kakan.
  16. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. (Min tog 55 minuter på sig att bli klar)
  17.  Prova om kakan är klar med en sticka.

onsdag 15 maj 2013

Glassandwich

Hemmagjorda glassandwich är väl aldrig fel, här är en variant med kakor som påminner om Oreokakorna,  det är även himla gott att göra glassandwich på tex havrekakor med jordgubbsglass :-)eller varför inte chocolate chip cookies . Alltid gott nu när det börjar bli varmare ute och perfekt att ha i frysen när du får oväntat besök. 

Oreokakor:
1 1/2 dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 gram rumstempererat eller flytande smör
1 ägg, lätt vispat

Fyllning:
Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner smöret (lättast går det om man smälter smöret något om man nu inte använder flytande margarin ) och till sist ägget. Rulla ihop till en rulle och lägg i kylskåpet för att stelna, min blev väldigt mjuk nämligen, använde flytande margarin.
  2. Skär rullen i 40 skivor, (jag gjorde större kakor och fick därför inte 40 stycken, tror det blev 26 stycken.)
  3. Lägg kakorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i åtta till tio minuter i 175 grader. (Eftersom jag gjorde större kakor gräddade jag dom i 15 minuter.)
När de är helt kalla lägger du glass på en av kakorna och lägger en annan på som ett lock och trycker lätt ihop dom så åker glassen längre ut mot sidorna.Stoppa in dom i frysen en stund för att stelna lite. 
 
Fyllning (om man inte vill ha glass emellan)
50 gr smör
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Gör gärna dubbelsatts med fyllning. 
  2. Bred ut den på undersidan av hälften av de svalnade kakorna och lägg resten som lock
 Receptet på oreokakor kommer från boken Söta saker av Therésia Erneborg. 

måndag 13 maj 2013

Bananmuffins med dulce de leche frosting



Bakade lite härligt mumsiga bananmuffins i helgen som jag efter bakningen fyllde med dulce de leche, jag tog ut ett hål i mitten av muffinsen med hjläp av en äppelurkärnare, fyllde därefter hålet med dulce de leche, tog hjälp av en dexomax. Spritsade sedan på lite härlig dulce de leche frosting, nästa gång kommer jag att öka på mängden dulce de leche i frostingen och minska på mängden philadelphiaost då jag vill ha mer smak av dulce de leche. Jag använde mig av färdig dulce de leche, den allra godaste är den man köper hos Pampas deli,  men har man inte möjlighet att köpa den så finns karamelliserad mjölk, dvs färdigkokt kondenserad mjölk  på tex ICA eller så kokar man en burk kondenserad mjölk 3  timmar. Man avlägsnar etiketten och låter den koka helt täckt i vatten, den måste vara täckt av vatten hela tiden för annars kan den explodera och du har då piffat upp ditt kök med kolasås :-)



Bananmuffins

12 normalstora eller 6 stora



120 g smör

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

150 g mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 små mosade bananer

5 msk mjölk



Dulce de leche frosting:

75 g mjukt smör
1/2 dl vispgrädde 
150 g Philadelphiaost

2 dl florsocker

1 dl dulce de leche



Fyllning:

Dulce de leche 


 Gör så här :

  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Smält smöret. 
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i ägg- och sockersmeten tillsammans med det smälta smöret. Vispa inte.
  5. Mosa bananerna i mjölken och blanda ner i smeten.
  6. Fyll muffinsformarna till drygt 3/4 med smet. 
  7. Grädda mitt i ugnen cirka 10-12 minuter för muffins i vanlig storlek, eller lite längre om du använder stora formar.
  8. Testa med en sticka om du är osäker, är stickan torr är det färdigt.Låt muffinsen kallna. 
  9. Ta sedan ut ett litet hål i varje muffins med hjälp av tex en äppelurkärnare. 
  10. Fyllt hålet med dulce de leche. 
  11. Frosting: Vispa smör och florsocker vitt och luftigt.Rör ned Philadelphiaosten och dulce de leche. Tillsätt lite grädde i taget medan du vispar. Ta i mer florsocker om du tycker frostingen blir för lös.
  12. Dekorera de fyllda muffinsen med frosting.

söndag 12 maj 2013

Citronscones

Hade lemon curd kvar i kylen och vad passar då inte bättre än att göra lite härligt mumsiga scones  med frisk smak av citron, är verkligen så tokgott med lemon curd  i. Goda tillbehör till dessa scones är givetvis bara smör :-), men även lemon curd, citronmarmelad, chokladmarmelad, hallonmarmelad , färskost och cheddarost.

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
75 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 ägg
Rivet citronskal från 1 citron
1 dl lemon curd

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Hyvla ner smöret och blanda in det i mjölblandningen, se till att det är ordentligt blandat.
  4. Tillsätt grädde, ägg, citronskal och lemon curd och blanda ihop till en kladdig deg.
  5. Dela degen i två delar och platta ut den till två runda bitar på en plåt med bakplåtspapper, ca 18 cm i diameter och 2 1/2 cm tjocka. Mjöl händer och scones lite lätt så är det enklare.Skåra till fyra bitar med en vass kniv.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.