fredag 24 maj 2013

Rabarbergrottor

Gjorde rabarbersylt igår och vad passar då inte bättre än att göra lite rabarbergrottor, så gott och går snabbt och lätt att göra. 
 
Rabarbergrottor
20-25 stycken
 
200 gram smör   
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Fyllning
1 dl rabarbersylt, tror dock inte jag använde så mycket.
 
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser till en deg,  gärna i matberedare. 
  3. Dela degen i 20-25 lika stora bitar. Vägde mina till 20 gram styck.
  4. Rulla varje bit till en boll och lägg dom i småbrödsformar, jag lägger formarna i en minimuffinsplåt för att förhindra att de flyter ut åt sidorna. 
  5. Gör en fördjupning i varje boll, jag använder mig av en fingerborg, då blir det lagom stort och jämnt hål. Lägg i en klick sylt i varje hål.    
  6. Grädda dom i 175 grader i ca 15 minuter.

onsdag 22 maj 2013

Rabarbermarmelad

Tänktew göra lite rabarbersylt eller rabarbermarmelad imorgon, här är det recept jag använde mig utav tidigare åt, tyvärr har jag aldrig fått tag på mer röda rabarber som gör sylten så där härligt rosa/röd.  Passar perfekt på nygräddade scones, kex, skorpor eller vad man nu gillar bäst. Eller varför inte till rabarbergrottor eller glass.

Rabarbermarmelad:
500 gram rabarber
1/2 dl vatten
250 g syltsocker
1vaniljstång

Gör så här:

  1. Skölj rabarbern noga och skär den sedan i  cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. 
  2. Tillsätt sedan sockret och fröna från 1 vaniljstång, låt även själva stången koka med.
  3. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter.Fast jag kokade nog längre då jag inte vill ha så mycket hela bitar av rabarber kvar i marmeladen när den är färdigkokt. Beror säkert också på hur grova/tjocka rabarber man använder.
  4. Tag ur vaniljstången.
  5. Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Jag brukar låta mina svalna upp och ner, dvs sätta dom med locket nedåt. Förvara svalt och mörkt. 
Själva burkarna diskar jag i diskmaskinen så att de är ordentligt rena och stoppar sedan in dom i ugnen på 100 grader under tiden som jag gör marmeladen.

måndag 20 maj 2013

Rabarberkompott

Rabarberna växer för fullt i trädgården, trodde inte de skulle bli så många, men nya är på väg upp och några bör nog skördas snart innan de blir allt för stora. Är sugen på att baka bröd med rabarber och även att testa på att göra rabarbersirap, såg ett recept på det i någon tidning, minns inte vilken bara. Annars är både rabarbersylt och rabarberkompott himla gott.

Lite kall rabarberkompott med vaniljglass och havreflarn är aldrig fel nu när vi haft några dagar med värme och sol, även om det varit mulet större delen av dagen samt regnat lite så har det varit varmt idag med.Och igår regnade det rejält på eftermiddagen och kvällen, fast det behövdes.
Rabarberkompott
400 gram  rabarber
0,5 st  vaniljstång
1 dl  socker
0,5 dl  vatten
Gör så här:
  1. Skölj och skär rabarberstjälkarna, först på längden och sedan i 4 cm långa bitar.
  2. Skrapa ur vaniljstången och lägg fröna och vaniljstången i en kastrull med socker och vatten. 
  3. Koka upp och lägg sedan i rabarberbitarna. 
  4. Sjud på svag värme tills de mjuknar, ca 5-7 minuter. 
  5. Låt svalna och ställ sen kallt.

fredag 17 maj 2013

Rabarberkaka med crumble



Skördade årets första rabarber idag och mina allra första egna, vi satte plantor förra året, det räckte precis till denna kaka men fler är på väg upp ur jorden, ja det är en rabarberkaka med ett härligt knaprigt täckte, så tokgott och sött :-), helt min smak, serveras givetvis med en massa vaniljsås. 

Rabarberkaka med crumble



Kaka

6 msk gräddfil (hade inte gräddfil så jag tog philadelphiaost istället)

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

2dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

75 g smör, rumsvarmt

50 g hasselnötter, hackade (tog mandel istället)



Crumble

50 g smör

1/2 dl strösocker

1/2 tsk vaniljsocker

2 msk ljust muscovadosocker

1 1/2 dl vetemjöl



Fyllning

225 g rabarberstjälkar

2 msk vetemjöl

1/2 dl strösocker



 Gör så här:

  1. Börja med crumblen: smält smör i en kastrull.
  2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker samt muscovadosocker och rör ihop. 
  3. Töm över i en skål, tillsätt mjölet och rör ihop till en smulig massa. Ställ åt sidan och låt kallna, gärna i kylskåp.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Fyllning: Skär rabarberstjälkarna i 2 cm långa bitar. 
  6. Lägg dem i en skål och blanda med vetemjöl och socker. 
  7. Låt stå i ca 15 minuter, men blanda runt några gånger under tiden.
  8. Kakan: Blanda gräddfil och ägg i en skål. 
  9. Blanda i en annan skål vaniljsocker, mjöl, socker och bakpulver. 
  10. Tillsätt smöret till mjölblandningen och rör ihop med elvisp till en smulig deg. 
  11. Vänd ner hasselnötterna. 
  12. Vänd ner äggblandningen till en slät smet.
  13. Lägg kakasmeten i en smord form, ca 24 cm i diameter. (Min var på 22 cm.)
  14. Lägg rabarberblandningen ovanpå. 
  15. Ta fram crumblen som ska vara i kaksmulstora bitar och strö den över kakan.
  16. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. (Min tog 55 minuter på sig att bli klar)
  17.  Prova om kakan är klar med en sticka.

onsdag 15 maj 2013

Glassandwich

Hemmagjorda glassandwich är väl aldrig fel, här är en variant med kakor som påminner om Oreokakorna,  det är även himla gott att göra glassandwich på tex havrekakor med jordgubbsglass :-)eller varför inte chocolate chip cookies . Alltid gott nu när det börjar bli varmare ute och perfekt att ha i frysen när du får oväntat besök. 

Oreokakor:
1 1/2 dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 gram rumstempererat eller flytande smör
1 ägg, lätt vispat

Fyllning:
Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner smöret (lättast går det om man smälter smöret något om man nu inte använder flytande margarin ) och till sist ägget. Rulla ihop till en rulle och lägg i kylskåpet för att stelna, min blev väldigt mjuk nämligen, använde flytande margarin.
  2. Skär rullen i 40 skivor, (jag gjorde större kakor och fick därför inte 40 stycken, tror det blev 26 stycken.)
  3. Lägg kakorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i åtta till tio minuter i 175 grader. (Eftersom jag gjorde större kakor gräddade jag dom i 15 minuter.)
När de är helt kalla lägger du glass på en av kakorna och lägger en annan på som ett lock och trycker lätt ihop dom så åker glassen längre ut mot sidorna.Stoppa in dom i frysen en stund för att stelna lite. 
 
Fyllning (om man inte vill ha glass emellan)
50 gr smör
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Gör gärna dubbelsatts med fyllning. 
  2. Bred ut den på undersidan av hälften av de svalnade kakorna och lägg resten som lock
 Receptet på oreokakor kommer från boken Söta saker av Therésia Erneborg. 

måndag 13 maj 2013

Bananmuffins med dulce de leche frosting



Bakade lite härligt mumsiga bananmuffins i helgen som jag efter bakningen fyllde med dulce de leche, jag tog ut ett hål i mitten av muffinsen med hjläp av en äppelurkärnare, fyllde därefter hålet med dulce de leche, tog hjälp av en dexomax. Spritsade sedan på lite härlig dulce de leche frosting, nästa gång kommer jag att öka på mängden dulce de leche i frostingen och minska på mängden philadelphiaost då jag vill ha mer smak av dulce de leche. Jag använde mig av färdig dulce de leche, den allra godaste är den man köper hos Pampas deli,  men har man inte möjlighet att köpa den så finns karamelliserad mjölk, dvs färdigkokt kondenserad mjölk  på tex ICA eller så kokar man en burk kondenserad mjölk 3  timmar. Man avlägsnar etiketten och låter den koka helt täckt i vatten, den måste vara täckt av vatten hela tiden för annars kan den explodera och du har då piffat upp ditt kök med kolasås :-)



Bananmuffins

12 normalstora eller 6 stora



120 g smör

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

150 g mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 små mosade bananer

5 msk mjölk



Dulce de leche frosting:

75 g mjukt smör
1/2 dl vispgrädde 
150 g Philadelphiaost

2 dl florsocker

1 dl dulce de leche



Fyllning:

Dulce de leche 


 Gör så här :

  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Smält smöret. 
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i ägg- och sockersmeten tillsammans med det smälta smöret. Vispa inte.
  5. Mosa bananerna i mjölken och blanda ner i smeten.
  6. Fyll muffinsformarna till drygt 3/4 med smet. 
  7. Grädda mitt i ugnen cirka 10-12 minuter för muffins i vanlig storlek, eller lite längre om du använder stora formar.
  8. Testa med en sticka om du är osäker, är stickan torr är det färdigt.Låt muffinsen kallna. 
  9. Ta sedan ut ett litet hål i varje muffins med hjälp av tex en äppelurkärnare. 
  10. Fyllt hålet med dulce de leche. 
  11. Frosting: Vispa smör och florsocker vitt och luftigt.Rör ned Philadelphiaosten och dulce de leche. Tillsätt lite grädde i taget medan du vispar. Ta i mer florsocker om du tycker frostingen blir för lös.
  12. Dekorera de fyllda muffinsen med frosting.

söndag 12 maj 2013

Citronscones

Hade lemon curd kvar i kylen och vad passar då inte bättre än att göra lite härligt mumsiga scones  med frisk smak av citron, är verkligen så tokgott med lemon curd  i. Goda tillbehör till dessa scones är givetvis bara smör :-), men även lemon curd, citronmarmelad, chokladmarmelad, hallonmarmelad , färskost och cheddarost.

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
75 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 ägg
Rivet citronskal från 1 citron
1 dl lemon curd

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Hyvla ner smöret och blanda in det i mjölblandningen, se till att det är ordentligt blandat.
  4. Tillsätt grädde, ägg, citronskal och lemon curd och blanda ihop till en kladdig deg.
  5. Dela degen i två delar och platta ut den till två runda bitar på en plåt med bakplåtspapper, ca 18 cm i diameter och 2 1/2 cm tjocka. Mjöl händer och scones lite lätt så är det enklare.Skåra till fyra bitar med en vass kniv.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

torsdag 9 maj 2013

Kardemummakaka


En klar favorit bland mjuka kakor är helt klart klassikern kardemummakaka, så gott och vill man göra den ännu festligare kan man sticka ner äppelklyftor som man vänt i socker och kanel i smeten innan gräddning.
 
Kardemummakaka
6 dl mjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk stött kardemummakärnor
100 g margarin

1 ägg
2½ dl mjölk


Garnering
1 tsk kanel
2 msk pärlsocker
2 msk hackad mandel

Gör så här:
  1. Blanda vetemjöl, bakpulver, socker och kardemumma i en bunke.
  2. Finfördela smöret i mjölblandningen.
  3. Vispa upp ägget och blanda ner detta tillsammans med mjölken, jag använde mig av elvispen. Rör till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i en smord och bröad rund form, gärna en med löstagbar kant.
  5. Strö över kanel, pärlsocker och hackad mandel.
  6. Grädda längst ned i ugnen i 175 grader i 40-45 minuter.  

tisdag 7 maj 2013

English scones med lemon curd och clotted cream

Scones med clotted cream och lemon curd är bara så tokgott. Clotted cream är inte så svårt att göra,det enda är att det tar tid då den skall stå i vattenbad i 2 timmar, men man får ju inte röra i grädden så den sköter ju sig själv. Och lemon curd är bara så gott, perfekt att ha hemma då det passar till så mycket. Den håller ca 2 veckor i kylen. Lemoncurd går ju att göra på att än citroner, varför inte apelsiner, clementiner eller lime.  Hur länge clotted cream håller vet jag inte, fast den blir ju inte så långvarig i min kyl :-).
English Scones
6 stycken

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl vispgrädde

Till pensling
2 msk vispgrädde
 


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Nyp ihop de torra ingredienserna med matfettet.
  3. Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg.
  4. Platta ut till en ca 2 cm tjock platta och tag ut 6 rundlar med hjälp av ett mått eller ett glas. 
  5. Pensla med grädden.
  6. Grädda på bakpappersklädd plåt ca tio minuter tills de fått fin färg.
  7. Ätes varma med clotted cream eller smör och marmelad.

Clotted Cream
ca 1 dl
6 dl  vispgrädde

 
Gör så här

  1. Häll grädden i en skål och ställ den i en kastrull med sjudande vatten. 
  2. Låt det sjuda 2 timmar utan lock. 
  3. Rör inte i grädden och låt den inte koka. 
  4. Ta upp skålen och låt den stå i kylen minst 12 tim. 
  5. Tag upp den tjocka gräddiga ytan med en sked. 
  6. Rör den smidig och slät. 
  7. Servera clotted cream med sylt till scones.

Lemon Curd

1 burk

125 gram smör
2,5 dl socker
3 ägg
3 citroner

Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och rör om tills allt är blandat.
  2. Vispa äggen fluffigt med elvisp.
  3. Ta av kastrullen och tillsätt äggvispet  i smörblandningen.Vispa hela tiden
  4. Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. 
  5. Tillsätt skal och saft i äggblandningen och sjud i cirka 15 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten eller börjar koka.
  6. Häll upp lemon curd i  rengjorda glasburkar, låt svalna och sätt på locket. Förvaras i kylen

söndag 5 maj 2013

Petit Choux med Dulce de leche

Bakade Petit choux idag, det var många år sedan sist, minst 20 år sedan tror jag och de är inte helt lätta att lyckas med märker jag.En del sjönk ihop en stund efter gräddningen andra blev perfekta. Men gott är det och dessa är fyllda med grädde, bananer och dulce de leche, hade kvar dulce de leche som jag fick från Pampas Deli, så smidigt med färdig kolakräm och sedan är den så tokgod också :-), tycker bättre om deras kolakräm än den man kokar själv på kondenserad mjölk eller färdiga  karamelliserad mjölken som finns i mataffären. Petit Choux är lätta att variera och det är gott att förutom vispgrädde fylla med tex lemoncurd, vaniljkräm, sylt, färska bär, chokladkräm, fromage, glass  osv. De går ju även att använda som förrätt med tex ostkräm, räkor osv i då de inte är söta eftersom de inte innehåller något socker.

Petit Choux
10-15 stycken

3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg

Fyllning:
Vispgrädde
Dulce de leche
Bananer

Gör så här:
  1. Koka upp vatten och smör.
  2. Rör i mjölet och låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten.
  3. Tag av från värmen och låt den svalna.
  4. Tillsätt äggen et i taget och rör kraftigt en stund mellan varje ägg. 
  5. Klicka ellre spritsa ut smeten på bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan, de är mycket känsliga för drag.
  7. Tag ut dom och låt dom kallna på galler.
  8. Klipp ett hål i dom och fyll med vad du tycker är gott. Bör ätas dagsfärska.

fredag 3 maj 2013

Rabarber

Nu börjar det äntligen snart  bli dags för rabarber igen, vi planterade rabarberplantor förra året så nu hoppas jag på lite egna rabarber i år :-), här kommer lite förslag på vad du kan baka för gott med rabarber.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipSLeXgXXOM466I9FMVN14jhRJMDf-w3v1OkKXwv2wiC6q57AJCYsU5wYw34xbO9_QxsrEfLoYGRldTl-kaw-bsha0c4eKI-KxliQDPdrAj5N4Do6q0cU_IZg2gzr7DuTb9fUPDuOy1QrU/s400/rabarbermandel.jpg

 



tisdag 30 april 2013

Blåbärspaj


Blåbärspaj är aldrig fel och det påminner en allt om den kommande sommaren. Apropå sommaren och bakning, planterade rabarber förra året och hoppas nu på skörd i år :-) så att jag slipper köpa rabarber i affären :-) Gjorde pajen i en mindre form som är mer lagom till oss här hemma.Pajformen kommer från IB Laursen och är 18 cm älskar det porslinet, även den lilla rosa kannan kommer därifrån.Givetvis skall det vara massor med vaniljsås till :-).

Blåbärspaj

Pajskal:
1.5 dl vetemjöl
1.5 msk socker
50 g smör
0.5 st ägg

Fyllning:
100 g frysta blåbär, Fast jag tog mer än 100 gram blåbär då jag tyckte det blev för lite.
socker efter smak

Smuldeg:
1.5 dl vetemjöl
75 g smör
0.5 dl socker
0.5 st ägg
0.25 dl flagad mandel

Gör så här
1. Blanda ingredienserna till pajskalet i en matbredare.
2. Pressa ut degen i en pajform.
3. Ställ pajskalet i frysen i cirka 30 minuter.
4. Blanda smuldegen med fingrarna.
5. Lägg blåbären och sockret i pajskalet och täck med smuldegen.
6. Ställ in i ugn i 200 grader i 25 minuter

Miss Cupcakes 2013

Ja jag hade ju äran att få välja veckovinnare i förra veckans tema som djur och natur och fastnade för en himla söt cupcakes, Miss Rosa, ja en välarbetad cupcakes, som påminner mig om våren då kossorna snart skall ut på grönbete :-), vi får hoppas att Malin med sin cupcakes vinner den stora finalen och en shoppingfrossa på 25 000


söndag 28 april 2013

En enkel gräddtårta

När sonen nyligen fyllde 3 år så önskade han sig en tårta med massa grädde, han älskar grädde :-) , så det blev en busenkel gräddtårta med ferraribilsfluff och vit choklad fluff, garnerade med små söta sockerfigurer från Dr Oetker.Receptet på tårtbotten kommer från Linda Lomelinos tårtbok  "Lomelinos tårtor", hon har bloggen Call med cupcakes och gör det mest underbara tårtor, boken är helt suverän och hennes tårtor är lite mindre då de är gjorda i en 15 cm bakform, den blir lite högre än annars. Perfekt då jag inte vill ha så stora tårtor.


Sockerkaksbotten

50 g smör

3 st stora ägg

2.5 dl strösocker

0.5 tsk vaniljpulver

1 dl mjölk (3 %)

3 dl vetemjöl

1.5 tsk bakpulver 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter. 
  3. Smält smöret och låt det svalna. 
  4. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke. 
  5. Värm mjölken och tillsätt den lite i taget. 
  6. Vispa i smöret.  
  7. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. 
  8. Fördela smeten jämnt i bakformarna. 
  9. Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.
Ferraribilsfluff
3 dl vispgrädde
60-80 gram ferraribilar
 

Gör så här:

  1. Värm grädden försiktigt och blanda ner ferraribilar som du klippt i små bitar, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka.
  2. Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. 
  3. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.
Vit chokladfluff
180 gram vit choklad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Dela chokladen i mindre bitar, det är lättare att smälta det då. 
  2. Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka.
  3. Häll ner chokladen.
  4. Smält chokladen i grädden på svag värme. Det får absolut inte koka.
  5. Ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Det måste vara riktigt kallt. 
  6. Vispa sedan till lagom konsistens. Om det blir för tjockt kan man hälla i lite mer grädde.
Garnering:
Vispgrädde
Valfria dekorationer
Montering:
Jag delade varje tårtbotten i 2 delar. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat. Stryk på hälften av den vita chokladfluffen. Lägg på nästa botten. Stryk på ferraribilsfluffet. Lägg på nästa tårtbotten och stryk på resten av det vita chokladfluffet. Lägg på sista tårtbotten. Vispa grädden och bred ut grädde över hela tårtan, samt spritsa grädde ovanpå och runt sidorna. Garnera med valfria dekorationer.