Hade ju tänk göra en Cars/Blixten tårta till sonen när han fyllde 4 år, köpte hem färgad sugarpaste och allt annat som behövdes, men han ville absolut ha en godistårta, tårta äter han ju inte så det är ju godiset han var ute efter :-) och visst var det så att det var barnen som åt godiset och vi vuxna tårtan, ja lillkillen åt tårta med men han är värsta kakmonstret och äter allt som är söt, inklusive grädde som barn ofta inte gillar :-).
Ja testade denna gång en tårtbotten med Sponge cake stabilizer i, fyllde den med Zoofluff och Ekströms chokladmousse med crisp. Spacklade med vit choklad smörkräm och ovanpå satte jag ett lock med marsipan för att godiset inte skulle ligga direkt mot smörkrämen, för då hade sonen inte ätit godiset :-). runt tårtan satte jag chokladfingrar.
torsdag 26 januari 2012
Tårtbotten med Sponge cake stabilizer
Har nu testat att baka en tårtbotten på Sponge cake stabilizer som jag köpte inne hos Strössel & annat, Sponge cake stabilizer, så här står det hos Strössel & annat " SP är en kakstabilisator, används främst till att baka sockerkakor eller tårtbottnar. Det ger kakorna en fin struktur. Det hjälper äggen att stiga snabbt och stelt och också förbli stabilt och att se till att äggen inte förlorar sin omfångsrika konsistens. SP producerar en perfekt mjuk kaka som inte är alltför bräcklig, samtidigt som den ger utmärkt smak och färsk hållbarheten.".
.Tycker det blev en saftig, hög fin tårtbotten som inte smulade., den var lätt att skära. Kommer testa SP även på "vanliga" sockerkakor. Och kommer fortsättningsvis använda det när jag gör mina tårtbottnar.
Recept hittade jag hos Bengtssons Baksida
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
1 tsk sponge cake stabilizer
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl1/2 tsk bakpulver
ev 1/2 tsk äkta vaniljpulver
- Vispa ägg, socker och sponge cake stabilizer poröst, ca 10 minuter.
- Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
- Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
- Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
- Ta ut och låt svalna
tisdag 24 januari 2012
Nöttoppar
Nöttoppar är verkligen en härlig gammal goding bland småkakor, så tokgoda. Tycker de blir bäst om man maler hasselnötterna i en mandelkvarn, det går bra att köra dom i en matberedare, men passa så att du inte kör dom för länge för då kan fettet börja krypa ut och kakorna kan bli lite kompakta.
Nöttoppar
20 stycken
200 g hasselnötter
2 dl socker
1 msk potatismjöl
2 ägg
Garnering:
20 Hasselnötter
Gör så här:
Nöttoppar
20 stycken
200 g hasselnötter
2 dl socker
1 msk potatismjöl
2 ägg
Garnering:
20 Hasselnötter
Gör så här:
- Mal nötterna på mandelkvarn och häll dem i en bunke.
- Tillsätt socker, potatismjöl och ägg och rör ihop.
- Lägg med två teskedar toppiga klickar på plåtar täckta med bakplåtspapper.
- Tryck ner en nötkärna i varje kaka, stora kärnor kan halveras.
- Grädda mitt i ugnen ca 8 min i 200 grader.
- Lossa kakorna innan de svalnat.
- Kakorna är godast färska, men de går utmärkt att frysa
söndag 22 januari 2012
Chokladdoppade kokostoppar
Kokostoppar är en annan klassiker från barndomen, så härligt mumsiga och saftiga. Vill man ha lite citronsmak på dom så är det gott att riva ner skalet från två rivna citroner, eller varför inte från apelsiner eller lime. dessa har jag doppat i choklad, blir lite lyxigare då, men givetvis går det att hoppa över detta moment.
Och det här är mitt bidrag till Månadens Sötsak
Och det här är mitt bidrag till Månadens Sötsak
Kokostoppar
20 stycken
50 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
200 g riven kokos
Choklad att doppa kokostopparna i, det kanske gick åt 75 gram.
Gör så här:
- Smält smöret, låt svalna.
- Blanda ner ägg. socker och kokos, blanda väl med tex en träslev, men använd inte elvispen.
- Låt nu smeten stå och svälla en halvtimme i rumsvärme.
- Forma toppar av kokossmet direkt på en plåt med bakplåtspapper, med hjälp av sked och rena fingrar. Fast jag brukar se till att ha i så mycket kokos i smeten att den är lagom kladdig så att det går att forma bollar med händerna som jag sedan lägger på bakplåtspapper och formar till små toppar.
- Grädda kakorna mitt i 175 grader varm ugn cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.
- Smält choklad i mikrovågsugnen och doppa botten på varje kokostopp i chokladen, låt chokladen rinna av ordentligt innan du sätter ner dom på ett bakplåtspapper.
- Går utmärkt att frysa.
fredag 20 januari 2012
En helt vanlig rulltårta
En vanlig klassisk rulltårta är så gott,man glömmer bort hur fort och busenkelt det är att göra en rulltårta, perfekt när man får oväntade gäster. Funkar också fint att frysa eller göra rulltårtsbakelser av. Vem minns inte rulltårta man fick med spritsad grädde och en persikohalva :-).
Sonen fyllde 4 år häromdagen och gillar inte tårta eller cupcakes med frosting, därför passade en bit rulltårta med lite glass och färska bär kanon.
Rulltårta
3 ägg
200 gram strösocker
50 gram mjölk
160 gram vetemjöl
10 gram vaniljsocker
10 gram bakpulver
Strösocker att strö övanpå den färdiga kakan.
200 gram sylt till fyllningen.
Gör så här:
Sonen fyllde 4 år häromdagen och gillar inte tårta eller cupcakes med frosting, därför passade en bit rulltårta med lite glass och färska bär kanon.
Rulltårta
3 ägg
200 gram strösocker
50 gram mjölk
160 gram vetemjöl
10 gram vaniljsocker
10 gram bakpulver
Strösocker att strö övanpå den färdiga kakan.
200 gram sylt till fyllningen.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda i mjölken.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner detta i äggsmeten.
- Bred ut smeten jämnt i längpannan och grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter.
- Strö över strösocker på kakan och lägg på ett bakplåtspapper och sedan en bakplåt. Vänd upp hela kakan så att den hamnar på det sockrade pappret.
- Drag försiktigt bort bakplåtspappret, det kan hjäpla att pensla med kallt vatten.
- Låt den svalna lite och bred sedan på sylt. Rulla ihop, ta hjälp av pappret. Låt rulltårtan ligga kvar en stund i pappret innan du skär upp de.
onsdag 18 januari 2012
Briocher på vetesurdeg
Bakade en ny omgång av Briocher häromdagen, så underbart gott, gillar verkligen smörsmaken, inget man bör äta dagligen med tanke på mängden fet :-). Något blev galet med degen så att den blev väldigt kladdig, fick tillsätta mer mjöl för att överhuvudtaget kunna hantera den och forma små bollar. så testar ni receptet så vet ni att jag fick en kladdig deg, men med lite mer mjöl så blev det perfekt. Briocher passar bra både till en lite lyxigare frukost som till tex brunch eller lunch. Himla goda nygräddade med lite jordgubbssylt eller lemoncurd. Äger man en stor briocherform är det snyggt att göra ett helt bröd av degen.
Briocher
ca 20 stycken
100 gram vetesurdeg
450 gram mjöl
0,75 dl ljummen mjölk
15 gram jäst
5 ägg
75 gram socker
25 gram salt
350 gram osaltat rumstempererat smör
1 ägg till pensling
Gör så här:
Briocher
ca 20 stycken
100 gram vetesurdeg
450 gram mjöl
0,75 dl ljummen mjölk
15 gram jäst
5 ägg
75 gram socker
25 gram salt
350 gram osaltat rumstempererat smör
1 ägg till pensling
Gör så här:
- Balanda surdegen med hälften av vetemjölet samt mjölken och jästen. Låt jäsa i ca 2 timmar.
- Blanda sedan ner övriga ingredienser förutom smöret. Kör en stund i köksmaskinen.
- Tillsätt smöret lite i taget, ca 50 gram per gång. Knåda degen väl.
- Jäs under bakduk i 30minuter.
- Forma till 20 släta bullar. Lägg i tex muffinsformar, mazarinformar, briochreformar eller liknande.
- Låt jäsa till dubbel storlek
- Pensla med ägg och grädda i 210 grader i ca 10 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk. Är godast dagsfärska men funkar fint att frysa in.
måndag 16 januari 2012
Smörbullar
Bakade lite härligt goda smörbullar idag gjord på karlsbaderdeg. En karslbaderdeg innehåller mycket smör och ägg och det blir så härligt lätta och luftiga bullar med mycket smörsmak, tokgott helt enkelt :-). Man behöver inte fylla dom med smörfyllning, de blir mycket goda som släta bullar. Eller varför inte fylla dom med äppelmos eller vaniljkräm.
Smörbullar
25-30 stycken
50 gram jäst
250 gram kall mjölk
700 gram vetemjöl
100 gram strösocker
15 gram bakpulver
2 ägg
5 gram salt
200 gram rumsvarmt smör
Gör så här:
- Lös upp jästen i mjölken.
- Tillsätt övriga ingredienser utom smöret.
- Bearbeta degen i maskin eller för hand i ca 5 minuter och tillsätt sedan smöret klickvis.
- Bearbeta degen igen i maskin i ca 10 minuter, eller för hand 15-20 minuter, tills den är elastisk och följsam.
- Låt degen vila i 10 minuter.
Smörfyllning
200 gram rumstempererat smör
200 gram florsocker
20 gram vaniljsocker
1 ägg + en skvätt vatten till pensling.
Pärlsocker till garnering.
Gör så här:
- Lägg degen på mjölat bord och dela den i 25-30 bitar.
- Rulla till bullar.
- Lägg i bullformar på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 1 timme.
- Rör under tiden, eller vispa ihop fyllningen till en slät kräm. Lägg krämen i en spritspåse.
- Pensla bullarna med ägg och spritsa en klick fyllning i varje bulle. Tryck ner spritspåsen en bit i bullen så att fyllningen lägger sig i mitten. Garnera med pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.
söndag 15 januari 2012
Portionsbröd
Bakade lite härligt goda portionsbröd till middagen i fredags, så goda när de är nygräddade. Funkar fint att frysa för att sedan värmas upp i ugnen för att få tillbaka sin frasiga yta. Receptet hittade jag inne hos Mycakes
Portionsbröd
25 g jäst 5 dl fingerljummet vatten (37 grader)
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl , fast jag använde Ölands lantvete
7 ½ - 8 dl vetemjöl special
Gör så här:
- Smula jästen, blanda vatten och mjöl. Häll över jästen så det löser upp sig.
- Tillsätt salt och honung. Rör ner vetemjölet.
- Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1- 1½ timme. Degen ska bara jäsa en gång.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Strö ut ½- 1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. Obs! Knåda inte, jäsbubblorna ska vara kvar.
- Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca ½ dl.
- Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.
- Skär degen snabbt, enklast med en degskrapa, i 6-7 cm smala remsor.
- Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör inget om bröden inte får samma form, bara de har ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Grädda direkt i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
- Låt svalna utan bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.
fredag 13 januari 2012
Jordgubbsglass
Sambons absoluta favorit är jordgubbsglass, så för att överraska honom har jag gjort lite jordgubbsglass till helgen. använde bara vispgrädde för att få den extra krämig då jag använder jordgubbspuré. Var rädd att den annars skulle bli isig. Och den blev riktigt krämig och god, inte alls isig och för att göra den ännu mumsigare så varvade jag den färdiga jordgubbsglassen med lite jordgubbspuré innan jag lade in glassen i frysen.
Jordgubbsglass
250 gram jordgubbar
5 dl vispgrädde
Jordgubbsglass
250 gram jordgubbar
5 dl vispgrädde
6 äggulor
1-1,5 dl socker
1 msk glukos
1 gelatinblad, kan uteslutas
50-100 gram jordgubbar
Gör så här:
- Lägg 250 gram jordgubbar i en kastrull, koka dom på svag värme så att de blir mjuka och mosiga. Mixa dom sedan till en slät pure med tex en stavmixer.
- Blanda ner vispgrädde och glukos i jordgubbspurén. koka upp detta.
- Vispa äggulor och socker fluffigt
- Lägg gelatinbladet i blött om du använder det i glassmeten.
- Tillsätt jordgubbsgräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Krama ur och blanda ner gelatinbladet
- Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- Koka upp de resterande jordgubbarna, 50-100 gram och mixa även detta till en pure med hjälp av en stavmixer.
- Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form varvat med jordgubbspurén och ställ in den i frysen några timmar.
onsdag 11 januari 2012
Silverkaka
Hade en massa äggvitor över och vad passar då inte bättre att göra än en silverkaka, eller mosskaka och äggvitekaka som den även kallas. Kakan skall ju vara mycket vitare än vad min är med då jag använder äkta vaniljpulver får kakan en brunare ton. Ja gott blir det, ja vem tackar nej till nybakad varm sockerkaka liksom :-). I receptet nämndes det inte något bakpulver, men för att vara på säkra sidan så hällde jag i 1 1/2 tsk.
Silverkaka
100 g smör
7 äggvitor
½ krm salt
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
7 äggvitor
½ krm salt
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175º. Smält matfettet i en kastrull. Smöra och mjöla en form, ca 1½ l.
- Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett fast skum.
- Blanda samman socker, vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggviteskummet. Rör till sist i det smälta matfettet.
- Häll smeten i formen. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 30 min.
- Stjälp upp kakan men låt den svalna med formen ovanpå.
söndag 8 januari 2012
Hallonscones
Nygräddade scones till frukost är aldrig fel, här blev det en variant med hallon i, går att byta ut mot tex blåbär eller jordgubbar. Lite nyttiga blir de ju när de är gjorda på dinkelmjöl :-).
Hallonscones
7½ dl siktat dinkel- eller vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör i kuber
1 dl crème fraiche
2 dl Mjölk
1 dl frysta eller färska hallon
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Tillsätt smöret och finfördela det.
- Häll i crème fraiche, mjölk och hallon och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Dela degen i 12 bitar och forma till scones. Jag gjorde nog 8 stycken.
- Grädda i 10-12 min. Jag grädde mina längre än så, fast det beror på hur stora du gör dom.
- Servera nygräddade.
lördag 7 januari 2012
Chokladbollar
Den store sonen på snart 4 år såg på spöket Laban härom dagen och där bakade de chokladbollar, något han genast ville göra då . Men jag tyckte det kändes rätt så onödigt när han ändå inte gillar dom, men barn ändrar ju sig fort och visst slank chokladbollarna ner utan problem nu :-), fast det var nog lillebror som var värst, för när han inte fick några mer chokladbollar snodde han helt enkelt skålen med pärlsocker, busunge :-) . Man glömmer bort hur gott det är med chokladbollar, så tokgott, helt när de blivit kylskåpskalla. Då vår kaffebryggare gått sönder och vi inte dricker kaffe själva så har det inte blivit att vi köpt någon ny, undrade först om chokladbollarna skulle bli goda utan kaffe, tog vispgrädde istället och de bliv lika goda för det, bara ännu lite onyttigare förstås :-).
Chokladbollar
35 st
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe, vispgrädde, likör eller vatten. (tog i mer, kanske tog 4 msk då jag tyckte smeten blev för torr)
5 dl havregryn
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe, vispgrädde, likör eller vatten. (tog i mer, kanske tog 4 msk då jag tyckte smeten blev för torr)
5 dl havregryn
Garnering:
Kokosflingor, pärlsocker, hackad mandel eller sesamfrön
Gör så här
- Rör ihop smör och socker.
- Rör i kakao, vaniljsocker, kaffe och havregryn.
- Forma runda bollar och rulla dem i tex pärlsocker.
- Förvara i frysen eller kylen.
torsdag 5 januari 2012
Tekakor med linfrön
Bakade lite härligt mumsiga och saftiga tekakor efter ett recept som jag hittade inne hos Mumsfillibaba.
Ett lite nyttigare bröd då det innehåller dinkelmjöl, havregryn och linfrön :-)
Tekakor med linfrön
16-20 stycken
3dl +2dl mjölk
1 dl linfrö
1,5 dl fiberhavregryn
50g jäst
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
3 msk brödsirap
1 tsk bakpulver
7 dl dinkelmjöl fullkorn
3 dl vetemjöl
lite vetemjöl till utbakning
Gör så här:
Ett lite nyttigare bröd då det innehåller dinkelmjöl, havregryn och linfrön :-)
Tekakor med linfrön
16-20 stycken
3dl +2dl mjölk
1 dl linfrö
1,5 dl fiberhavregryn
50g jäst
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
3 msk brödsirap
1 tsk bakpulver
7 dl dinkelmjöl fullkorn
3 dl vetemjöl
lite vetemjöl till utbakning
Gör så här:
- Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och fiberhavregryn. Låt gröten svalna.
- Värm 2 dl mjölk till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt gröten, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och mjöl.
- Arbeta i hop till en smidig deg. Gärna i assistent. Jäs under duk i ca 40 minuter.
- Dela upp degen i ca 16-20 bitar och rulla små bullar. Tryck ut till kakor.
- Lägg på bakplåtsklädda plåtar.
- Nagga bröden med gaffel. Låt jäsa ytterligare 15 minuter under bakduk.
- Grädda i 225 grader i ca 12 minuter.
- Låt svalna på galler.
tisdag 3 januari 2012
Gräddfilsbröd med vallmofrön
Hade lite gräddfil över hemma som jag inte visste vad jag skulle göra med, hittade ett recept på vallmobröd med gräddfil i, mycket gott då jag gillar vallmofrön och detta bröd passar även utmärkt att rosta. Tog vetemjöl special istället för fint vetemjöl, kanske suger upp mer vätska än det fina vetemjölet så jag fick tillsätta en del vatten för att degen inte skulle bli för torr, hellre lite för kladdig deg, då är det bara att ta lite mer mjöl vid utbakningen istället. Gjorde min i en 1,5 liters form, vilket vad för liten då brödet höjde sig en bra bit över kanten vid gräddningen och såg ut som en svamp :-), ja lite för mycket färg fick det med då jag gräddade det lite för högt upp med tanke på hur mycket det höjde sig under själva gräddningen.
Vallmobröd med gräddfil
1 pkt torrjäst (12 g)
1 msk strösocker
8 dl siktat fint vetemjöl
½ dl blå vallmofrön
1 tsk flingsalt
3 msk olja
3 dl gräddfil
1 uppvispat ägg
Gör så här:
- Blanda jäst och socker med 3 msk varmt vatten. Täck över och låt stå på en varm plats ca 10 min, tills blandningen har börjat jäsa och har skum på ytan.
- Blanda mjöl, vallmofrön och salt i en skål och gör en grop i mitten.
- Blanda samman olja och gräddfil.
- Rör ner vätskan i de torra ingredienserna tillsammans med jästen.
- Arbeta degen tills mjuk och tryck ihop den till en boll.
- Lägg degen i en skål som är lätt smord med olja, täck över och låt jäsa på varm plats, ca 1 tim.
- Smörj en brödform, cirka 10x25 cm.
- Knåda degen, forma den till en limpa och lägg den i formen.
- Täck över och låt jäsa 1 tim eller till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 210ºC.
- Pensla brödet med ägg, strö ev över vallmofrön och grädda i ugnen 10 min.
- Sänk temperaturen till 200ºC och grädda 25 min.
söndag 1 januari 2012
Glasstårta
En härlig glasstårta gjord på digestivebotten, marianneglass, vit chokladglass och mariannekross ovanpå :-)
Gjorde glassen enligt det här receptet, i marianneglassen så hällde jag i 100 gram finkrossade mariannekarameller i glassmeten precis innan den var klar i glassmaskinen och i den vita chokladglassen så rörde jag ner finhackad vit choklad i den färdiga varma glassmeten så att den smälte ner. Jag gjorde båda glassmeterna samma dag, fast körde marianneglassen i glassmaskinen dag 1, hällde den ovanpå digestivebotten och därefter in i frysen under natten. Dag 2 så gjorde körde jag den vita chokladglassen, (som stått i kylen över natten) i glassmaskinen och hällde den ovanpå marianneglassen, strödde över finkrossade mariannekarameller och in i frysen några timmar. Glasstårta är verkligen perfekt då den går att förbereda lång tid i förväg och blir det glasstårta över är det bara att frysa in den igen.
Gjorde glassen enligt det här receptet, i marianneglassen så hällde jag i 100 gram finkrossade mariannekarameller i glassmeten precis innan den var klar i glassmaskinen och i den vita chokladglassen så rörde jag ner finhackad vit choklad i den färdiga varma glassmeten så att den smälte ner. Jag gjorde båda glassmeterna samma dag, fast körde marianneglassen i glassmaskinen dag 1, hällde den ovanpå digestivebotten och därefter in i frysen under natten. Dag 2 så gjorde körde jag den vita chokladglassen, (som stått i kylen över natten) i glassmaskinen och hällde den ovanpå marianneglassen, strödde över finkrossade mariannekarameller och in i frysen några timmar. Glasstårta är verkligen perfekt då den går att förbereda lång tid i förväg och blir det glasstårta över är det bara att frysa in den igen.
torsdag 29 december 2011
Chokladpraliner med kolasås och hasselnöt
Gjorde en ny chokladpralin igår igen, det här med temprering av choklad är inte helt lätt, men så är det bara 2 försöket hittills, var denna gång lite förlångsammad med att hälla ut chokladen så att chokladskalet blev lite för tjockt i visa praliner. Fyllde dessa med kolasås och en hasselnöt i varje pralin, så gott :-). Kolasåsen gjorde jag genom att koka en burk kondenserad mjölk i 1,5 timme, då blev den precis lagom rinnig, precis som jag vill ha den, just därför får ni inte se hur pralinen blev inuti, då kolasåsen bara rinner ut då :-)
söndag 25 december 2011
Mjölkchokladpraliner med daimtryffel
Gjorde lite härliga mjölkchokladpraliner med daimtryffel lagom till julafton. ville testa på en av mina nya pralinformar som jag köpte hos chokladgallerian. Himla smidig form men jag vet inte vad jag gjorde då det inte var hellätt att få ut pralinen ur formarna, lite nybörjarfel gjorde jag ju, men så är det också första gången som jag försöker mig på att temperera choklad :-) Skall testa med mörk choklad nu i veckan som kommer. Ja pralinformen är himla lätt att arbeta med då den är stadig , gjord i hårdplast eller Polykarbonat som heter.
Här kommer receptet på daimtryffel som jag använde som fyllning, lätt det svalna till rumstemperatur innan jag fyllde chokladformarna med det.
Daimtryffel
40 bitar, om man rullar till tryffelbollar
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
ca 100 g dajm, tog 2 dubbel daimförpackningar
ev kakao att rulla i om man inte använder det som fyllning i chokladpraliner
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
ca 100 g dajm, tog 2 dubbel daimförpackningar
ev kakao att rulla i om man inte använder det som fyllning i chokladpraliner
Gör så här
- Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan.
- Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta.
- Rör i kesellan.
- Om du vill göra tryffel så låter du det smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Finhacka dajm och rör ner. Häll smeten i en form, 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim. Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.
- Om du gör praliner så låter du det svalna till rumstemperatur och blandar ner den finhackade daimen och fyller sedan dina chokladpraliner med detta.
fredag 23 december 2011
Geléhjärtan
Fick en sådan fin julklapp från Elisabet på FikaMera :-) 2 silikonformar från Rice som jag genast var tvungen att testa, eller ja det blev hjärtformen som jag testade.
Har länge velat testa att göra eget gelégodis men saknat en bra silikonform för det, nu när jag fick en sådan fin från FikaMera så fanns det inte någon ursäkt längre. Och sedan ville jag ha att lite mer barnvänligt godis framför knäck och kola som jag inte vill ge mina småkillar här hemma. Ja det gillade dom, fast bäst gillade de dom utan strösocker på, ja de blir som geléhjärtan som man köper i affären, ja lite annorlunda hallonsmak bara, men goda, kan inte säga himmelskt goda då jag vanligtvis inte gillar geléhjärtan, men gillar man geléhjärtan tycker man säkert dessa är himla goda.
Ja silikonformen var mycket enkel att använda, gelégodisarna lossade utan problem och formen går att diska i diskmaskinen och tål grader upp till 230 grader.
Ja silikonformen var mycket enkel att använda, gelégodisarna lossade utan problem och formen går att diska i diskmaskinen och tål grader upp till 230 grader.
Geléhjärtan
ca 20 stycken
6 gelatinblad
50 g glukos
1 dl strösocker
2,5 dl vatten
några droppar flytande arom, tex hallonarom som jag köpte på Panduro
några droppar röd karamellfärg
50 g glukos
1 dl strösocker
2,5 dl vatten
några droppar flytande arom, tex hallonarom som jag köpte på Panduro
några droppar röd karamellfärg
En silikonform av något slag
Gör så här:
Gör så här:
- Olja in formarna, och lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
- Blanda glukos, socker och vatten, och koka tills det håller 122 grader.
- Smält gelatinet i 2 msk nytt vatten på låg värme, det får absolut inte börja koka.
- Rör ner i sockerlagen, tillsammans med arom och färg.
- Låt det svalna tills temperaturen sjunkit till 70 grader, fast jag fyllde min form direkt och det funkade fint.
- Häll upp i formarna, och ställ i rumstemperatur över natten.
- Doppa dom i strösocker. Vill du ha surt godis kan du blanda lite citronsyra i sockret du rullar i.Vill du inte ha på strösocker bör du pensla dom med lite olja för att de inte skall klibba ihop.
torsdag 22 december 2011
Pralincupcakes
Gjorde små juliga pralincupcakes idag, ville ju inviga min nya chokladform som jag köpt inne hos Style&FunStuff, visst är den himla cool. Det är en 3D form där man kan få själva "frostingen " i en färg och "muffinsen" i en färg. Jag gjorde frostingen julröd med hjälp av Candy Melts och muffinsen gjorde jag ett skal av mjölkchoklad som jag sedan fyllde med nougat. Kan det bli godare :-)
onsdag 21 december 2011
Vörtbröd
Årets första vörtbröd är bakat, lär bli fler då jag har en massa bakvört/flytande vört kvar. Bakvört finns att köpa på ICA Focus i Göteborg, men även hos Alvar&Ivar. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället.
Skållning:
500 gram vatten
250 gram fint rågmjöl
Gör så här:
Detta är ett bröd som kan nattjäsa i kylen i och sedan gräddas på morgonen, perfekt för då får man alldeles färskt nybakat vörtbröd till julbordet :-), gjorde 4 limpor av denna deg. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. Ja brödet ja är himla gott och smakar mycket.
Vörtbröd
4 limpor
Skållning:
500 gram vatten
250 gram fint rågmjöl
Gör så här:
- Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt.
- Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat.
- Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg
Deg:
1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
Skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
ägg och smör till pensling
Gör så här:
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
Skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
ägg och smör till pensling
Gör så här:
- Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet.
- Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter.
- Låt degen vila i 45 minuter..
- Forma degen till tre eller 4 runda bullar och låt dom vila i 10 minuter.
- Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
- Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter i mitten av ugnen, jag gräddade bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
- Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen.
- Låt bröden svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.
tisdag 20 december 2011
Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka är så gott, så härligt med alla julsmaker, fast den passar ju året om och gräddfilen gör den så där saftig och hållbar. Och med en påse färdiga pepparkakskryddor gör man det busenkelt och fort. Ja efter att vinterkräksjukan har härjat här i huset i snart en vecka så är det nu dags att sätta igång med att göra lite julgodis igen, kanske hinner jag göra lite chokladpraliner innan jul, ja när jag bestämt mig för vad jag skall fylla dom med :-)
Mjuk pepparkaka
150 gram smör
3 ägg
3,5 dl socker
2,3 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 påse pepparkakskryddor
1 påse pepparkakskryddor
Gör så här:
- Smält smöret och låt det svalna.
- Rör ihop ägg och socker pösigt.
- Tillsätt gräddfil och smör.
- Rör ner mjölet, bakpulvret , vaniljsocker och pepparkakskryddorna.
- Häll smeten i en smord och bröad form på 2 l.
- Grädda på galler på första falsen nerifrån i 175-200°C i 50-60 minuter eller tills kakan känns torr.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)