Använde den här kakan som tårtbotten, blir en mäktig kaka med mycket chokladsmak, jag gräddade den i en form på 26 cm i diameter, men satt i en krage av bakplåtspapper i formen. Minns faktiskt inte om kakan steg över kanten eller inte. Receptet kommer från Aftonbladet Mat &Vin bilaga och det är Mia Öhrns recept.Jag bröade formen med ströbröd, det bästa är tycker jag att bröa med kakao när man gör chokladkakor , blir snyggast så, men ja glömde helt bort det och orkade inte bröa om den igen med kakao :-).
150 g smör
4 dl (240 g) vetemjöl
3 dl (130 g) kakao
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
Finrivet skal av 2 apelsiner
smör och ströbröd till formen
Cirka 0,5 dl pressad apelsinsaft att fukta bottnarna med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant .
- Smält smöret.
- Blanda mjöl, kakao, och bakpulver.
- Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
- Sikta ner mjölblandningen pö om pö samtidigt som du tillsätter smöret och mjölken.
- Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp, och tillsätt även apelsinskalet.
- Häll smeten i bakformen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i drygt 40 minuter , fast min tog säkert 50-55 minuter på sig innan den var klar. Kontrollera om den är klar genom att testa med en sticka.
- När du skall använda kakan som tårtbotten så delar du den i tre delar och stänker lite apelsinsaft på varje botten.